Search

Tom Van Nieuwenhuyze (Lendelede, BE) verliest alle kweekduiven door brand in naburig fabrieksgebouw

Ook de resterende duiven lijken op het eerste zicht verloren voor de sport, wegens aangetast door de felle rookontwikkeling en hitte door de brand.

Zelf kwam hij er met zijn familie gelukkig met de schrik van af… maar door het verlies van zijn ganse kweekbestand blijft hij wel met een financiële kater achter, omdat de verzekering op het eerste zicht dit verlies niet lijkt te gaan vergoeden.


(Bron foto: Tom Van Nieuwenhuyze)

Wat nu?

Wat sportvriend Tom Van Nieuwenhuyze overkwam, een mens wenst het zelfs zijn grootste vijand niet toe. Tom is sinds goed 5 jaar woonachtig aan de Emiel Neirynckstraat te Lendelede. En gezien het bloed kruipt waar het niet gaan kan… plantte hij onmiddellijk na zijn verhuis ook een mooi duivenhok neer in zijn nieuwe tuin te Lendelede, en begon met de heropbouw van zijn kolonie, met als doel, zijn mannetje kunnen staan op de grote fond, met als ultiem verlangen… schitteren op Barcelona. Het moet gezegd… het zag er goed uit. Goed 2 weken terug lukte Tom een mooi resultaat op zijn lievelingsvlucht Barcelona met lokaal te Kortrijk tegen 146 oude 7-13-27-42-49, of een puike 5 op 9. Toekomstplannen omtrent selectie, koppelen en kweken… Tom broedde op enkele ideeën voor de verdere aanpak.

Tot… ja, tot afgelopen dinsdagavond een felle brand woedde in de fabrieksgebouwen van de firma Nelca, waaraan de tuin van de familie Tom Van Nieuwenhuyze paalt. De fabrieksgebouwen stonden in lichterlaaie, en omwille van de hevige rookontwikkeling werd de ganse buurt onmiddellijk geëvacueerd… er was even paniek in de streek van Lendelede, de alarmfase werd ingeroepen. Het drama was te zien in het journaal op de VRT en VTM. Gelukkig vielen er geen slachtoffers te noteren, maar de rook- en waterschade aan huizen, tuinen en omliggende gebouwen is enorm. Zo ook bij Tom Van Nieuwenhuyze en vrouwtje Martine.

Financieel en emotioneel verlies

We hadden Tom gisteren even aan de lijn. Hij was zelf op het moment van het ontstaan van de brand niet thuis. Toen hij het nieuws vernam en aankwam in de straat van zijn woonst, was alles om veiligheidsredenen afgezet. Toen hij de brandweercommandant vroeg om naar zijn duivenhok te kunnen gaan om zijn duiven in veiligheid te brengen, vertelde die dat men ze had losgelaten omdat men de eigenaar niet meteen kon bereiken. Tom, die toch een aardige euro in de aanschaf van degelijk kweekmateriaal had gestoken, voelde de bui al hangen. Vermits zijn aangekochte duiven nooit hadden uitgevlogen - niet bij hem, en ook niet bij de mensen waar hij ze heeft aangekocht - zag hij zijn investering wel niet letterlijk in rook opgaan, maar toch in de rook verdwijnen. Ook de hokken zelf zijn doorweekt, aldus Tom. Die werden preventief nat gespoten omdat ten eerste het vuur niet zou overslaan, en ten tweede de hokken door de grote hitte ook niet vanzelf in brand zouden schieten. Dit is absoluut geen verwijt naar de brandweerlui of hulpdiensten toe, aldus Tom… die mensen deden vakkundig hun werk, en weten wat hen te doen staat in dergelijke omstandigheden. Alleen ben ik nu wel alles kwijt, sta ik wat duiven en duivensport betreft niet alleen met lege handen… maar moet ik straks wellicht weer van ‘0’ herbeginnen. Mijn favoriete hobby, waar ik zoveel tijd en energie in gestoken heb… lijkt nu plots ‘over en out’.

"Toen we iets na middernacht weer in onze huizen konden, bleek dat de brandweerlui in hun haast toch niet alle duiven hadden los gelaten. Maar die resterende duiven zien er alles behalve goed uit. Hun mest is alles behalve OK, ze verkeerden in prima conditie in voorbereiding naar Narbonne toe… maar die conditie lijkt mee in rook opgegaan. Echt triest… ik weet niet wat ik nu moet aanvangen," aldus Tom. Hij zal volgende week een duif laten onderzoeken aan de Universiteit te Gent, om zo te weten te komen of de resterende duiven blijvende schade hebben opgelopen van de hitte en rook door de brand. Tom vreest terecht voor hun sportieve toekomst.

Op het eerste zicht lijkt de verzekering enkel te gaan tussen komen voor de opgelopen schade aan het duivenhok (lijkt rot door het water), huis en tuin… maar niet voor de duiven zelf, alsnog Tom. Voor hem is er echter niet alleen de ‘marktwaarde’ van de duiven, maar ook de emotionele waarde door de band met zijn gevleugelde vrienden. Een werk van jaren ging samen met de dikke rookwolk mee de lucht in… echt triest!


(Bron foto: Tom Van Nieuwenhuyze)

Comments

Beste Tom,
Rampzalig wat u en uw duifjes overkomen is. Ik weet dat duivensport uw zeer geliefde hobby is en dat u er oneindig veel voor doet en gedaan hebt.
Uw resultaten waren dit jaar zeer goed en het kan en mag niet dat alles in een mum van tijd nu zou vernietigd zijn.
Hou er zeker de moed in en wat mij betreft kan je gerust iets uit mijn beste "Barcelona duiven" bekomen.
Leon Messiaen - Grammene.

Hallo Tom,
Ramp o ramp ! Wat erg !!!
Neem gerust contact ik wil je graag gratis wat bezorgen.
0496 84 18 73
Paul Vangoidsenhoven Boutersem

ge weet tom , alle duivenvrienden van het forum staan achter je hé

veel sterkte gewenst

Ik wens je veel sterkte en moed Tom.

Groeten
Luc Klaps

Wat een ramp,veel sterkte Tom.

na het seizoen zal ik wel enkele duivinnen kunnen missen ( bevlogen of onbevlogen ) zware fond .
Je hoeft maar te spreken en af te komen .
mvg
roger casier

Tom

Ik ben erg geschrokken van het bovenstaande bericht. Als duivenliefhebber is dit een ware nachtmerie.
Ik kijk morgen eens na bij vader wat we kunnen doen om je uit de nood te helpen.
Veel sterkte

Kris

Tom,

Als je iets nodig hebt neem je maar contact op

Groeten,

Peter