Search

Record voor Fondclub Ambiorix Tongeren: 10.206 duiven ingemand op de (inter)nationale vluchten 2019

Met de inkorving van 5.690 oude, 3.407 jaarse en 1.109 jonge duiven was Ambiorix Tongeren in 2019 de succesrijkste fondclub in Limburg. Ook op het vlak van aantal deelnemende liefhebbers torende Ambiorix op iedere vlucht ver boven het gemiddelde uit.

Een van de uitschieters was zeker Valence, waarop in Tongeren 56 liefhebbers inkorfden, bijna het dubbele van het gemiddelde van 29 voor Limburg.

Fondclub Ambiorix Tongeren ressorteert onder De Vrede Tongeren, gesticht in 1904 in de oudste stad van België. De vereniging heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. In 2012 zag het er beroerd uit voor De Vrede: het lokaal in deelgemeente Koninksem verdween en de zoektocht naar een nieuw onderkomen leek eindeloos te duren. Maar in 2013 kon het nieuwe bestuur uitpakken met een nieuw programma én een nieuw lokaal in deelgemeente Rutten. De ambities waren groot en werden bewaarheid: Tongeren-Rutten groeide al snel uit tot hét toonaangevende lokaal in gewest Zuid-Oost met inkorvingen op alle vluchten, van snelheid en kleine hafo tot de nationale en internationale vluchten.


Ambiorix Tongeren telde voor iedere (inter)nationale vlucht grote aantallen liefhebbers. 

Uitteller Tony Hubrechts, een van die mannen die in het vluchtseizoen tot 6 uur aan een stuk op post zijn in het lokaal: “We hebben gekozen om van Ambiorix en De Vrede moderne verenigingen te maken, met zoveel mogelijk informatie voor de liefhebbers. Ik hoop alleen dat we niet het slachtoffer van ons eigen succes worden. Er zakken immers almaar meer Limburgse liefhebbers naar ons lokaal af om in te korven op de nationale en internationale vluchten. Maar tot nu toe loopt alles op wieltjes dankzij de inzet van heel wat vrijwilligers." 

Dat De Vrede en Ambiorix zeer actieve verenigingen zijn, mag blijken uit het feit dat er zelfs in dit ‘dode’ seizoen gemiddeld 40 liefhebbers op zondag naar het lokaal komen voor de tentoonstellingen.

Klik hier voor de kampioenschappen van Ambiorix Tongeren.