Search

Onverantwoorde Oost-Vlaamse lossing Ronde van België te Beersel

De eerste vlucht van de Ronde van België in de provincie Oost-Vlaanderen van zondag 23 september vanuit Beersel liep af op een sisser. Een rampscenario nabij. Gevolg: boze liefhebbers, wegens bijna de helft van de duiven niet thuis bij valavond.


een potdichte hemel: geen weer om duiven in te lossen

Deze morgen stak de PIPA-mailbox vol van boze en verontwaardigde liefhebbers. De exacte reden: de lossing van de vlucht uit Beersel – eerste vlucht van de Ronde van België in de provincie Oost-Vlaanderen – waar de duiven zondagmorgen werden gelost (of moeten we de bewoording gebruiken zoals in één van de boze reacties: er werden uitgekieperd) om 9 uur.

De weerberichten beloofden voor zondag weinig goeds: bakken regen de ganse dag, stormachtige wind, of zoals het spreekwoord aangeeft… geen weer om een hond (lees: duif) door te jagen. De provincie West-Vlaanderen had daarop geanticipeerd door de vluchten van de Ronde van België in hun provincie vooruit te schuiven naar zaterdag. Deze vlucht (gelost te Boom) verliep perfect. In Oost-Vlaanderen wou men blijkbaar van geen wijken weten, zo werd ons bevestigd vanuit één der deelnemende lokalen. Die had een vraag gericht aan het Provinciaal bestuur van Oost-Vlaanderen om ook hier de vlucht van de Ronde te verschuiven naar zaterdag, maar botste daar op een njet. Enige vorm van flexibiliteit was niet aan de orde. Nu… dit is nog altijd geen probleem, zolang men verantwoord met de duiven en de mogelijke lossing omgaat. Dat was niet het geval.

Helaas… de voorspellingen van alle weermannen kwamen perfect uit. Er viel met bakken regen, bij momenten stortregen uit de hemel, en de wind blies stevig met soms rukwinden. Op alle vluchtlijnen zat het potdicht, en dienden de vluchten te worden uitgesteld naar maandag… waar de duiven nu hun vlucht konden afwerken in zonnig en perfect vliegweer. Zo hoort het.
Echter… consternatie alom bij de deelnemers aan de Ronde van België, waar de duiven te Beersel op zondag wel werden gelost om 9u. Dan houdt ieder deelnemer zijn hart vast, omdat je bij voorbaat aanvoelt dat dit niet goed komt, wegens alles potdicht, geen doorkomen aan. De vraag is dan ook: wie neemt op dat moment de beslissing om duiven de hel in te jagen? Wie laat dit toe? Wie is verantwoordelijk? Met de moderne communicatiemiddelen voorhanden, houdt een mens dit niet meer voor mogelijk. Toch gebeurt het. Dit scenario was perfect te voorkomen. De vlucht uitstellen tot maandag was de enig logische beslissing, net zoals met alle andere vluchten en lossingen gebeurde.

Resultaat? Het liep voor geen meter. Een plaatselijk resultaat van deze vlucht uit Beersel spreekt voor zich. Het was strompelen en harken. Geen enkele duif haalt de kaap van 800 m/min als snelheid. De eerste duif van de 239 deelnemende duiven deed er 1u 28 minuten over om haar hok te bereiken. Een uur later waren er slechts 8 duiven terug op hun hok. Goed 2 uur na de eerste duif stond de teller op 17. Dit voor een vluchtje van gemiddeld 60 Km in afstand voor de deelnemers.
Misschien een geluk dat er een plaatselijke opklaring met wat zonneschijn kwam in de streek rond Gent tussen pakweg 14 en 15u30, wat een deel van de duiven toeliet om hun thuishaven te bereiken. Al sloeg het weerbeeld daarna weer om in negatieve zin. De eindbalans leert dat men bijna 7 uur nodig had om de prijzen te verdelen, en dit op een vluchtje van nauwelijks een 60-tal Km. Weet en besef dat de helft van de duiven dan nog steeds op de dool was, en door regen en ontij ook niet meer kwam op zondag. De commentaren van gedupeerde liefhebbers liegen niet: de duiven die er toch doorkwamen waren precies verzopen kiekens… doorweekt, drijfnat. Hun boze reacties laten we hierbij achterwege… wegens bewoordingen niet vatbaar voor publicatie.

Gelukkig scheen de zon volop op maandagmorgen, zodat de meeste duiven alsnog hun hok kunnen bereiken, en het aantal verliezen wellicht vrij beperkt zal zijn. Al heeft het gros der deelnemers daar geen boodschap aan.  Zij waren eens te meer de dupe van dit gebeuren, met een onverantwoorde lossing aan basis van deze rampspoed. Eerlijke sport is anders. Dit was alweer slechte en negatieve reclame voor onze duivensport, die perfect te voorkomen viel.