Search

Maaseikse vereniging herdenkt overleden liefhebbers met een ‘in memoriam filmpje’

De Olijftak Maaseik is zeker een van de toonaangevende verenigingen in Limburg. Alle vluchten -van snelheid tot zware fond- worden er ingekorfd. Opvallend is dat overleden liefhebbers er tijdens de kampioenenviering herdacht worden met een filmpje, een stijlvol ‘in memoriam’.

De Olijftak is een van de 12 verenigingen van Gewest Oost. De vereniging kan bogen op een groot sportief verleden. En om een stunt zitten ze daar aan de Maaskant ook nooit verlegen. Zo kennen de melkers deze vereniging van initiatieven als de jaarlijkse winterbarbecue (dit jaar op 22 februari), de verbroederingscompetitie met Ninove en noem maar op. Tijdens het voorbije seizoen werden er gemiddeld 133 duiven ingekorfd de internationale vluchten. Voorzitter Jacky Creemers en zijn zoon duiven-doet-al Jelle houden hun vereniging draaiend met een flink bestuur, dat enkele jaren geleden zelfs mocht uitpakken met een splinternieuw lokaal.

In die reeks van opvallende initiatieven past zeker het filmpje waarmee overleden liefhebbers er de laatste sportieve eer wordt bewezen ter vervanging van de traditionele ‘minuut stilte’ tijdens de kampioenenvieringen. Die eer viel onlangs te beurt aan Alberic de Gelissen uit Maasmechelen. Deze gekende fondspeler overleed op 28 augustus van vorig jaar op 65-jarige leeftijd. Het filmpje is kort en besluit met een passende tekst over de ‘man van weinig woorden’.

De Olijftak, en voorzitter Jacky Creemers hebben overigens iets met video. Ook van de kampioenenvieringen wordt immers een filmpje gedraaid. Zoon Jelle legt uit: “Met een filmpje zetten we liefhebbers die in het seizoen goed gespeeld hebben op plaatselijk, provinciaal of nationaal niveau, in de kijker. Dat geeft wat meer cachet. De filmpjes worden getoond op de kampioenenviering van de plaatselijke dubbeling Maas en Kempische Fondverdubbeling (MKFV). Ook wordt voor de mensen die ons het laatste jaar ontvallen zijn, zoals het afgelopen jaar van Alberic de Gelissen,” aldus de jonge Creemers. En hij besluit: “Het leven is een ‘lach en een traan’: voor kampioenen een lach, voor mensen die ons ontvallen een traan.”