Search

Limburgse Fondclub en gewesten strijden voor de inrichting van de provinciale vluchten

In Limburg staan in 2019 in totaal 12 provinciale vluchten op het programma, met inbegrip van de Derbyvlucht uit Fay-aux-Loges en de KOTK-vlucht, resp. georganiseerd door de Limburgse Fondvlucht en West. Wie de resterende 10 vluchten zal organiseren, staat bijlange na nog niet vast.

KBDB-Limburg wil de kandidaat-inrichters samen aan tafel brengen.

De tijd, dat de Limburgse Fondclub het monopolie had op de inrichting van de provinciale vluchten, is helemaal voorbij. Vanuit West, dat intussen al 2 jaar de vluchten uit Chevrainvilliers op zijn naam heeft, is er belangstelling om ook de provinciale vluchten uit Melun, Sens en Gien in te richten. En opvallend, op de algemene vergadering van gewest Midden, was te horen dat de drie uitmakers van Midden zelf ook de provinciale vluchten op zich willen nemen. Midden stelt voor om de kandidaturen onder gesloten omslag en met prijsofferte voor een bepaalde datum aan de KBDB te bezorgen. Bedoeling is dan die enveloppes gelijktijdig te openen.


Het hoofdbestuur van Gewest Midden. De uitmakers willen provinciale vluchten organiseren. 

Bart Franssens (West) stuurde inmiddels een open brief aan het Provinciaal Comité van de KBDB. “Wij als organisatoren van de provinciale vluchten uit Chevrainvilliers hebben twee jaar geleden moeten insteken om deze vluchten te kunnen krijgen. Hoe zit dat met de andere provinciale vluchten? De kosten voor de liefhebbers zijn bij ons op Chevrainvilliers lager dan de kosten die de Fondclub aanrekent: wij als West rekenen 95 eurocent all-in aan per duif, elders loopt dit op tot 1,10 euro, en dit terwijl we ook nog eens 5 eurocent per duif aan Een Hart voor Limburg schenken.”
Het ziet er naar uit dat de kloof tussen de Limburgse Fondclub en West almaar groter wordt en dit tot ongenoegen van de KBDB.

Rust

Provinciaal KBDB-voorzitter Wim Kempeneers wil eerdaags een gesprek hebben met de Limburgse Fondclub. “De Fondclub is jarenlang organisator geweest van de provinciale vluchten. Voor ons als duivenliefhebbers is het in de eerste plaats belangrijk dat de rust weerkeert en dat we als grote mensen aan tafel kunnen zitten.” Daar kan dan ook beslist worden hoe het zit met de poelbrieven, die bij de Fondclub mee moeten worden gegeven aan de transporteur, terwijl dit bij West niet het geval is.
Bijkomend probleem voor een prijsbepaling is dat er bij Zuid-Oost 22 duiven in een plastieken korf kunnen, terwijl dat voor aluminium korven 28 duiven zijn. Een prijs per korf vastleggen is in dit geval niet evident.

Afwachten wat er uit de bus zal komen. Laat ons hopen dat de onderlinge concurrentie tussen de kandidaat-inrichters de duivenliefhebbers zelf ten goede komt op het vlak van prijszetting en eenvormigheid.