Search

Limburgse duivenliefhebbers steunen Kom op tegen kanker: 7.000 euro

Afgelopen vrijdagavond was zaal de Altenaar in Hoeselt weer het strijdtoneel van het jaarlijks slotevent van de Limburgse Duivensporters die samen opkomen tegen kanker en dit al voor de 23ste keer.

25 supergemotiveerde medewerkers, onder de hartelijke sturing van Jean Hulshagen, zorgden er voor dat de goed 200 gasten niets te kort kwamen tijdens de sfeervolle avond. Aan gespreksonderwerp aan de tafels geen tekort. Enerzijds werd er een streep getrokken onder het loodzware duivenjaar 2018 – waar ook de goede doelenvlucht uit Sourdun voor KOTK mee af te rekenen kreeg – anderzijds wordt er met argusogen uitgekeken welke veranderingen er op til staan voor het nakende seizoen.

Zoals de traditie het wil was het een goed gevuld programma. Zo werden de provinciale winnaars van de KOTK-vlucht op mooie wijze gehuldigd dankzij een ferme trofee van de internationale duivenkrant La Colombophilie Belge, uitgegeven door Hilaire en Nadia Surinx-Pletsers. “De Limburgse duivensport heeft steeds een warm hart uitgedragen voor de mensen – jong en oud – die een extraatje verdienen die, laat ons eerlijk zijn, vaak diep in de miserie zitten. We zijn vereerd om ons steentje te ‘mogen’ bijdragen”, weet het joviale echtpaar.


Provinciale winnaars – trofee La Colombophile Belge
Vlnr: Hilarie Surinx van sponsor LCB; jaarse: Daniel Timmers (Hechtel); jonge: Schroyen-Henderix (Heusden) en oude: Antoon Neven (Lummen).

Nationale erkenning
Naast de provinciale winnaars zorgde Edmond Jans, beter gekend als de patron van hoofdsponsor Jans-Beyers uit Wellen, nog voor een leuke geste voor de Limburgse melkers die zich als eerste wisten te klasseren in een nationaal kampioenschap KBDB 2018 of een nationale overwinning naar de gouw bracht. Een heuse mand vol Limburgs Lekkers overhandigde hij trots aan:
Snelheid Jonge Duiven + Asduif Snelheid Jonge: Gert Rondags (Grote-Spouwen); As-duif Kleine HaFo Oude: Gebroeders Raets en Kenny (Vliermaal); Asduif Snelheid oude: Frederik Coninx (Ulbeek); Bourges II oude: Tony Martens (Lummen) en bij de jaarse won Castermans-Maes (Eisden).
Een knap presentje van de familie Jans die ontzettend veel doet en geeft voor deze actie.


Geste door de firma Jans (hoofdsponsor KOTK-vlucht)

Limburg, het spel der gewesten
Sportief Limburg is ingedeeld in vier gewesten. De inrichter van de provinciale KOTK-vlucht (Sourdun is zo’n 270 kilometer waarbij enkel op deze goede doelenvlucht een provinciaal resultaat is, de overige Sourduns worden slechts gewestelijk gespeeld zonder een groot resultaat) speelt hun grandioze prijzenpot uit per gewest met als onderliggende motivering om de prijzen zo eerlijk mogelijke manier te verdelen.

Aan de start kwamen in totaal 5.299 duiven verzameld door 423 liefhebbers en ingemand over 41 verenigingen. Het transport werd voor de allereerste maal gecentraliseerd in de loods van de vzw Limburgse Verzendingsdienst waarbij beide vervoerders (E.M.T. uit Borgloon en de LVZ) broederlijk én met een groot hart de duiven menden.

Een duim voor deze KOTK-actie
Er werd aan alle winnaars gevraagd om een ‘dikke duim’ te geven voor deze schitterende actie.
Een duim voor de organisatie, een waardig symbool voor dit hartverwarmende initiatief waarbij talloze vrijwilligers alles in goede banen weet te leiden en het vele werk absoluut niet vanzelfsprekend nemen. Het gros toonde spontaan hun beste vinger. Slechts enkelingen waren helaas te groot om hierop in te gaan.


Gewest ZUID-OOST


Gewest OOST


Gewest MIDDEN


Gewest WEST

Lege handen
Oproeper – en duivel-doet-al - van dienst, Jean Hulshagen, diende meermaals zijn slokje drinken uit stellen bij het oproepen van zoveel topbons. “Het voorbieden verliep al vlotjes en in de zaal werd er nog flink wat aangedikt. Zo gingen er twee duifjes onder de hamer voor meer dan 500 euro. Hierbij een broer van de nationale winnaar oude Bourges II, geschonken door Tony Martens”. Na de laatste bon becijferde vader en zoon Jans het knappe gemiddelde van 119 euro per bon met een totaal van 7.645 euro. “Als we rap tellen, dan gaan we dit jaar zeker zo’n 7.000 euro mogen schenken”, straalt het voltallige team.
Tussen het laureatengeweld door werden twee jongelingen de zaal ingestuurd om tombolalotjes aan de man en vrouw te brengen. Het mag gezegd worden: ze deden dit met verve en dragen zo ook hun steentje bij voor Kom op tegen kanker.

Zoals de goede traditie het wil, werd er afgesloten met de zaaltombola, aangevuld met een pak prijzen van Maalderij Jans. De kilo appelen, een nobele schenking van school Sint-Ferdinand zorgde er ook dit jaar voor dat niemand, maar dan ook niemand met lege handen naar huis ging!

De organisatie staat erop om iedereen die op een of andere manier betrokken is met deze actie te bedanken voor alle inzet en gedrevenheid.

Ook namens de PIPA-redactie: een dikke duim voor Limburg, een dubbele dikke duim voor deze actie!