Search

KBDB-duivenberichten slaan volgend seizoen nieuwe wegen in via sms en WhatsApp

De KBDB gaat de lossingsinfo in de toekomst via berichtendiensten als sms en WhatsApp aan de liefhebbers bezorgen. Het is de bedoeling dat elke liefhebber vanaf volgend jaar die info rechtstreeks op zijn smartphone ontvangt.

De legendarische duivenberichten van Johan Roggen op de radio behoren tot ons collectief geheugen. Het deuntje van “Ik zie zo geren mijn duivenkot’ van Bobbejaan Schoepen klinkt nog steeds bekend in de oren. Maar het is al lang verleden tijd. De teletekst was jarenlang een ideale partner om die info te verspreiden, maar dat liedje is intussen uitgezongen. De zenders Eén, VTM en Vier stopten immers volledig met teletekst. Enkel TV-Limburg heeft nog een teletekstcontract met ruimte voor duiveninfo, maar ook die service loopt ten einde. Teletekst is een compleet achterhaald medium geworden.Nog alleen tot einde van dit seizoen biedt TV-Limburg teletekst aan voor duivenliefhebbers.

Begin van dit seizoen 2018 was de KBDB genoodzaakt om de lossingen enkel nog te publiceren op zijn website onder de rubriek ‘TT-info’. Personeelslid Maggy De Clerck kwijt zich al het hele seizoen voorbeeldig en met veel inzet van die taak. Ze doet dat zowel op zaterdag als op zondag van thuis uit. De vervoerders nemen telefonisch contact met haar op om het weerbeeld en de lossingsuren mee te delen. “Ik plaats de berichten dan op onze KBDB-site. Deze zomer valt het nog goed mee. In veel gevallen zit mijn taak, die om 5 uur ’s morgens begint , er al om 9 uur op. Maar bij slecht weer is dat natuurlijk andere koek.”

Ook dokterden de nieuwe mandatarissen, die op 16 maart aan hun opdracht begonnen, naast de TT-info ook nog een telefonische informatielijn uit. Daarbij werd, uur per uur en per vluchtlijn (westenlijn - middenlijn - oostenlijn en vluchten verder dan Parijs), de lossingsinformatie evenals het weerbeeld meegedeeld. Bij die uiterst zware klus, kwam en komt de info nog steeds van de vervoerders op de losplaats.

Toekomst
Boudewijn De Bosscher, voorzitter van het Nationaal Sportcomité: “Onze taak bij de KBDB begon op 16 maart. Het nieuwe seizoen stond dan al in de startblokken. Het was met andere woorden kort dag om een oplossing te zoeken voor de lossingsinformatie. Dat is gelukt maar we blijven niet bij de pakken zitten. Volgend seizoen bieden we WhatsApp-groepen aan, zoals die nu al bestaan voor o.m. Momignies, Soissons en Noyon. Informatie direct naar de liefhebber. Tegen het vluchtseizoen 2019 moet alles kant en klaar in gebruik zijn.”

Luister hier naar een duivenbericht op Radio 1, met het bekende nostalgische deuntje.