answer by: Pascal Lanneau
Duiven die gaan drinken in vuile waters, (maar ook soms het drinken in de manden) kunnen natuurlijk worden besmet door allerlei ziektekiemen (bvb Tricho, vnl in de manden, Coli, ...), maar eveneens kan het water die ze op hun weg terug vinden, besmet zijn met heel wat andere "vuiligheid" die de gezondheid van de duif in het gedrang kan brengen. Ik denk maar aan de duiven die terugkomen en helemaal onder de olie zitten.
Mogelijk zit er in het water allerlei sproeistoffen, of andere toxische stoffen die de normale functies van de organen (bvb lever, nieren,..) zou kunnen gaan bedreigen.
De ene duif zal meer hinder ondervinden van het drinken van "slecht water", en dit is vooral afhankelijk van de weerstand, de immuniteit die ze op dat moment hebben, maar eveneens van de infectie druk, dus het aantal kiemen dat zich in het water bevindt. Dit betekent dan ook dat de noodzaak van een behandeling, van een "ontsmetting" hiervan ook wat afhankelijk is, mede van de reactie van het lichaam van de duif. Maar als duiven terug komen van vlucht, dan kan je zeker niet altijd op zicht zeggen of ze al dan niet besmet zijn met wat dan ook. Soms is het wel duidelijk en komen de duiven thuis met modder aan de poten (wat wijst op mogelijkheid dat ze zijn gaan drinken) komen ze heel versleten en heel ziek thuis, eten ze niet meer, is er geen vertering meer, blijft alles steken in de krop, zitten ze ineen gekrompen, hebben ze heel slechte mest, geven ze over,... Op dat moment bestaat de kans dat de duif is besmet geworden tijdens de vlucht, en is een gepast behandeling dan ook aangewezen. Maar meestal is het verre van zo erg, en kan je niet zeggen of ze al dan niet besmet zijn.
Allereerst zou ik even iets meer willen zeggen over het ontsmetten.
Ontsmetten tegen "alles en nog wat" is een beetje een utopie. Duiven komen heel nauw in contact met elkaar gedurende de transport, die soms verschillende dagen kan duren, maar ook met de mest van anderen, het drinkwater van in de mand, het eten,... Eenmaal de duiven los zijn, dan eventueel met water die al dan niet "besmet" is met tal van kiemen of ongezonde "vuiligheid".
Sommige mensen geven steeds iets tegen tricho na thuiskomst, andere 1 dag wat antibiotica tegen de kop of voor de darmen,..., nog anderen wisselen regelmatig verschillende producten af.
Ik wil hierbij toch wel eventjes wijzen op de mogelijke nevenreacties die kunnen optreden, zoals de resistentie.
Dit probleem, waarbij een product na verloop van tijd geen effect meer heeft op de ziektekiem, treedt vooral op door het te veelvuldig toedienen van een bepaalde medicatie, nodig of niet nodig, veelal aan een te lage concentratie, en ook meestal voor een te korte tijd. Al deze zaken werken een resistentie in de hand, waarbij de producten dus niet meer naar behoren zullen werken.
Dit brengt ook met zich mee dat de liefhebber denkt van vrij te zijn van allerlei ziektekiemen, aangezien hij ze toch behandelde, maar in werkelijkheid is dit natuurlijk helemaal niet zo!!! U hebt dus als liefhebber een vals veilig gevoel!!!
Ik ben voorstander om te geven als het nodig is, met andere woorden als er is vastgesteld dat er een bepaalde ziekte aanwezig is, dan pas de nodige medicatie toe te dienen, en dit in de juiste dosering, en het juiste aantal dagen.
Ik ben er me echter ook van bewust dat het niet altijd mogelijk is om zeker te zijn welke ziekte kiemen na een vlucht bij uw duiven aanwezig zijn.
Vandaar dat een regelmatige controle zeker aan te bevelen is, de kostprijs is er na verloop van tijd zeker uit te halen, omdat u meer gericht gaat kuren, minder producten gaat verbruiken en uw duiven niet "kapot" maakt, dus geen (minder) resistentie zal gaan "kweken" bij uw duiven.
Naast medicatie geven aan de duiven, die ik dus enkel zou geven indien nodig, maak ik veel gebruik van een plantaardig product zoals bvb Citromed, die vooral de tricho onder controle zal gaan houden, maar eveneens sommige virussen en bacterien.
Het grote voordeel is voornamelijk dat er geen resitentie zal gaan optreden, en dit mag dus heel frequent worden gegeven. Na een gewone vlucht, geef ik het meestal een 2 tal dagen, zijn het echter langere vluchten of zwaardere vluchten geweest kan u dit product een 3 - 4 tal dagen toedienen zonder enig negatief effect op resistentie of op de prestaties.
Door enkel te kuren indien nodig, aan de juiste dosering, gedurende het juiste aantal dagen, zullen niet alleen uw duiven er goed bij varen (door mindere ontwikkeling van resistentie), maar evenens uw portemonnee!!!