Search

Van Eycken Robert, "1e Prijs Internationaal Marseille (2003)"


Mevr. Van Eycken, Robert en verzorger Freddy, Erps-Kwerps (BE)


Monday 21th of July, National Day of Belgium
Erps-Kwerps , part of the village Kortenberg, located on the old road from Brussels to Louvain was difficult to reach, because of a terrible car accident, so the Pipa Team had to change the route completely.

We are guest in the house of Robert Van Eycken, international winner of Marseille, against 20.721 old pigeons. The weather was very hard, with temperatures above 30° degrees and a little head wind. Let us not forget to mention that this is not the first important victory Robert wins, there are already three national victories on his palmares :

1995 : National BOURGES old pigeons.
2002 : National MARSEILLE.- 4e International.
2003 : International MARSEILLE.


The winner :
It was the third nominated of 4 pigeons, who won this unforgettable race. A beautiful, but rather small pigeon, a 100 % Gaston Devooght. The first pigeon was clocked at 19.17 uur and makes 1107 m/m. After the necessary controles (dope,...) organizers of the race acknowledged quickly that Robert is winning the first International.
The grandfather of this pigeon is related to the legendary "Wouter", 3168563/1986 toppigeon at Devooght's with 1ste nat. Dax, 21 nat. Limoges, 31st nat Limoges and 4th provincial Châteauroux. The 3180233/1994 is a direct son of "Wouter" and father of "Boris" 2144226/2000, international winner of R. Van Eycken. "Boris" will be called"The Marseille" from now on.

The mother is Devooght origin as well and is a granddaughter of tje 3253241/1992 "Vechter Junior" with "Erna" "Vechtertje" 2145225/1997 daughter of previous is mother of "Boris-Marseille".
In the pedigree we find these strains : "Peiren", "Theelen" and "Deceuninck-Vanhoucke"
On 21st of July, the day of our visit, the first and second nominated haven't found their lofts back.
If we ask "Boris-Mareille" will be sold Robert says : " There was a bid, but if my 1 st and 2nd nominated pigeon don't come home any more, I dont sell the international winner"

Robert Van Eycken : 77 years, worked in the vegetables - business...He arranged the transport to other countries...Now his son still is running a transport business. Robert calls his daughter when he has troubles with his computer. Only few of his age use the computer, but Robert wants to maintain his pedigree programme himself and from now on he will also visit the Pipa site on the Internet. Robert restarted racing pigeons in 1989. In 1995 he was already "keizer of the middle distance" in Woluwe, afterwards " King of the heavy long distance "
en stapte geleidelijk over naar de fond en zware fond, zeg maar de internationale vluchten. Het werd een blitscarriere.
Een paar jaar terug wilde Robert kappen met de duivensport. Zijn rugklachten werden te frequent, maar toen verscheen de reddende engel in de naam van Freddy Uyterhoeven, die spontaan aanbood het onderhoud van de installaties op zich te nemen en komt na iedere vlucht een handje toesteken om de duivinnen weg te nemen. Robert is er hem zeer dankbaar voor. "Zonder Freddy was het afgelopen geweest" zucht een dankbare kampioen. Freddy is zelf een gevreest snelheidskampioen en behaalde dit jaar al 8 eerste prijzen, uitsluitend op de snelheidsvluchten.


Voorbereiding van "Boris-Marseille"
.
Zoals alle weduwnaars werd "Boris" gekoppeld op 25 nov 2002 en mocht na het wegnemen van zijn duivin, na een twaaltal dagen, één jong zelf opkweken. Hij werd herkoppeld op 22 maart voor een korte broed van 5 dagen en werd zo op weduwschap gebracht.

De duivinnen worden NOOIT getoond voor de inkorving. Deels om het gesjachel met manden te vermijden maar ook om de weduwnaars voor de fondvluchten zo KALM mogelijk in te korven. (idem zware halve fond)

Onze gastheer is zeker geen voorstander van het regelmatig toedienen van medicamenten. Zelf nam hij zelf gedurende lange tijd antibotica, en werd daardoor een groot tegenstander .
Dit seizoen heeft zijn kolonie wel af te rekenen met pokken, enkele weduwnaars werden daardoor op non actief geplaatst.

Speciale behandeling:
Bij de aanvang van het seizoen ziet de behandeling van de weduwnaars er als volgt uit:

Eerste week : tegen trichomoniase.
Tweede week : krijgen ze honing.
Derde week : Vlierbessensiroop, behandeling van de luchtwegen.
(door echtgenote Maria gemaakt).

SAMENSTELLING
3 liter vlierbessensap.
1 liter Cognac - (jawel...)
1 Kg Kandijsuiker
1 Kg Witte suiker
2 Kaneelstokken


En dat het ook goed is voor de mens bewijst montere Robert door er zelf iedere morgen een glaasje van te drinken ......

Gedeeltelijk palmares van "Boris-Marseille":
2001 : Limoges jaarduiven nat : 2.923 op 23.661 - Argenton jaarduiven nat : 353 op 4.955.
2002 : Angoulème interprov. : 290 op 3.986. - Argenton Centrum/oost : 628 op 10.461 -
Limoges nat : 1.752 op 16.945 - Marseille internationaal : 858 op 19.290.
2003 : Angoulème Interprov. : 27 op 954. + 1ste INTERNATIONAAL MARSEILLE

Enkele toppers : (beperkte lijst)
1994 : 2e nat Limoges 2j - 6e nat. Bordeaux Jongen - 1e nat. Bourges Oude - 55e nat. Pau -
1995 : Superkampioen "De gevleugelde vrienden".
1996 : Keizer Hafo-Brabant.
1998 : 5e Kampioen KBDB Jaarlingen. - 2e Algemeen kampioen "Belgische Duivensport" - 1e Kampioen Fond, Oude + Jongen "Brabantse Unie"
2001 : 1e Kampioen Oude, 2e jaarlingen, "Brabantse Unie".
2002 : 11e kampioen Halve-Fond, 13e Jaarlingen, 7e Fond, 4e Tweejaarse, "Brabantse Unie"...enz.....
1e Prov. Souillac - 7e Mont-Ventoux.- 1e Nationaal Marseille ..........

Eigenaardigheid : Robert Van Eycken verbaasde ons een beetje met zijn stelling dat hij "ZEKER EEN TERUGVAL VERWACHT". Het bewijst alleen maar zijn realistische kijk op de duivensport, maar we wensen het de sympathieke kampioen zeker niet. Net zoals hij de dopingcontrole met de glimlach afwacht "Laat ze maar komen" grijnst hij.

Zijn stelling is: niet te veel theoriën :
"Niemand kent het, ALLEEN DE MAND TELT" en "Een lelijke duif wordt mooier naargelang ze veel prijzen vliegt."
Wijze woorden van een groot kampioen...
Voor dit seizoen staat nog Bourges jongen, Beziers en Perpignan op het programma. . .. . . . .. We gaan er nog van horen ! ! !



Boven : Robert Van Eycken, en onder: Louis Wuyts (Gazet van Antwerpen) keuren de "Boris-Marseille"

   

Mevr. Maria Van Eycken en Freddy Uyterhoeven