Nationale dagen KBDB

Het nieuwe concept, sloeg aan !

Afgelopen weekend 21-23 November vonden in het Casino Cursaal van Oostende de Nationale Kampioenendagen plaats van de KBDB. De allereerste editie onder de nieuwe bewindsploeg van voorzitter Pierre De Rijst. De festiviteiten werden dan ook in een ietwat nieuw kleedje gestopt, wat zeker en vast een meevaller te  noemen was.

Ondanks de eerste winterprik, en de enorme verkeerschaos op de E40 richting Oostende op zaterdagmorgen door talrijke ongevallen en een kettingbotsing te Jabbeke en Loppem… was de publieke opkomst opnieuw zeer hoog. De verschillende promotiestanden stonden ten opzichte van vorig jaar ruimer gespreid over de beschikbare ruimte, waarbij ook de 2° verdieping opnieuw werd ingepalmd. Hierdoor waren de standen voor de bezoekers niet alleen beter bereikbaar, maar was het ook prettiger werken voor de diverse standhouders, welke hun producten beter konden promoten of meer uitleg en informatie verschaffen aan de talrijke geïnteresseerden.

De grootste en zonder twijfel belangrijkste verschuiving vond plaats in de huldiging van de kampioenen, welke niet meer op de vroege zaterdagmorgen werden gehuldigd, voor een bijna lege zaal zoals in het verleden, maar die ditmaal de nodige eer en luister werden toegedaan op het banket in de ‘zaal Delvaux’ op vrijdagavond. De zaal zat afgeladen vol, en dit concept past duidelijk veel beter om alle ‘Nationale Kampioenen’, de eer te geven die hen toekomt. Enkel het podium leek soms wat te klein (te smal) voor de grote schare aan kampioenen die tezamen op de foto mochten per categorie of kampioenschap, wat soms de taak van de persmensen bemoeilijkte om die op 1 beeld te krijgen … en de geluidsinstallatie leek niet altijd even duidelijk hoorbaar tot in de uithoeken van de zaal. Kleine details waarvan we overtuigd zijn dat ze tegen een volgende editie zullen weggewerkt zijn… want de eerlijkheid biedt ons te zeggen: het nieuwe concept, het sloeg aan!

Mevrouw Knaepen was traditiegetrouw ‘speaker’ van dienst, en was een fiere ‘nationaal ‘voorzitter De Rijst die samen met de voorzitter van het ‘nationaal sportcomité’ de heer Johny Goegebeur de hulde voor hun rekening namen. Als eerste was het ‘Algemeen Kampioenschap’ aan de beurt, een titel die richting Semmerzake ging naar Andre & Patrick De Smet, voor Etienne De Vos uit Deerlijk, en Erik Limbourg uit Brussegem! Op de ‘Grote Fond’ waren er bloemen en de grootste eer voor André Colbrandt uit Bottelare die met zijn eerder kleine kolonie gans België het nakijken gaf, voor Erik Limbourg-Brussegem en Eric Deprez uit Gits! Op de fond waren onze Waalse vrienden aan de eer met Nihoul père et fils, voor Julien Nibus en Limbruger Jos Thoné uit As. Ook op de ‘grote halve fond’ stond er ‘schoon volk’ op het podium met op 1. Pierre & Patrick Pilippens uit Voeren, voor Verreckt-Ariën en David Vermassen. Dan volgden voor het brede publiek misschien minder bekende namen, maar daarom zeker niet minder verdienstelijk op de ‘kleine halve fond oude’ met Jeunieaux-Lecocq uit Givry, voor de jeudige topkampioen Leny Vd Linden en de tandem Cirier-Ruelle uit Sirault. Op de ‘snelheid oude’ was de grote eer voor Luc Poncelet voor Marc Capelle en Jan Wojchiechowski. Op de ‘snelheid jonge’ was er winst voor Rene Mertens uit Arendonk voor Defrene Thierry & Guy en Delellio Eric… ‘kleine halve fond jonge’ met een dame als winnares onder de naam Desutter Linda uit Pittem, voor Danny Van Dyck en Van Hove Uytterhoeven. Het kampioenschap met de jaarlingen was dan weer voor  Jo & Raf Herbots voor Jef Van Winckel en Adriën De Munter & Zonen. En ‘Fond jonge duiven’ was voor Louis Jordens uit Ham voor Jules Lens uit Putte en Lambrechts-Lismont uit Kortenaken.

Ook bij de ‘Nationale Asduiven’ bijna niets dan bekende namen. De ‘Asduif Grote Fond’ kreeg een Oost-Vlaams tintje met Etienne Meirlaen uit Deurle op plaats 1 + 3, en Paul Coussens uit Eksaarde op de 2° plaats. Terwijl de ‘Asduif Fond’ naar het Luikse ging met Mevr Caro uit Verviers, voor Erwin Geraerts uit Nieuwerkerken en Louis Cadet uit Chaumont-Gistoux. Voor de ‘Asduif grote halve fond’ was het een nek aan nek race met als laureaat Deno-Herbots, Leefdaal, voor Henri & Danny Van Avondt en West-Vlaming Gino Clicque. De ‘Asduif Kleine Halve Fond’ ging naar Beukenne Père & Fils voor Jenieaux-Lecocq en Benny Stevenink. De ‘Asduif Snelheid’ tenslotte was er voor Marc Capelle uit Baudour op plaats 1 + 2, en Gourdin William op plaats 3! Als afsluiter was de ‘jeugd aan de beurt’ met hier winst voor Leny Vd Linden uit Brakel Parike, voor Julien Huart uit Nivelles en Stijn Van Laere uit Kruishoutem!

Al deze huldigingen vonden plaats tussen de vele heerlijke gerechten door, zodat ook hier de ‘gaatjes’ mooi werden opgevuld. De nieuwe bewindsploeg kan alvast terugkijken op een geslaagde 3-daagse, een ruime publieke belangstelling… ondanks de stormachtige Noordwester vergezeld van een paar stevige winterse sneeuwbuien! Het zal vermoedelijk de aard van het beestje zijn zeker… de duivenliefhebbers net als hun duiven tijdens het vluchtseizoen… weer of wind kan hen niet tegenhouden…  als het weekend is, staan ze paraat! Houden zo…