Fondvereniging Oost-Vlaanderen

Op vrijdag 25 november werden in het restaurant ‘Business Seats’ van voetbalclub AA-Gent de kampioenen van de Fondvereniging Oost-Vlaanderen, genoegzaam bekend als het FVOV, gelauwerd. Het eerste winteroffensief met bakken sneeuw die uit de lucht vielen en die zorgden voor gevaarlijke wegen, konden de grote schare topkampioenen er niet van weerhouden om opnieuw in grote getale af te zakken naar het voetbalstadion, om er de prominente kampioenen op passende wijze te huldigen.
De voorzitter, de heer Daniel Aerens, stak na zijn verwelkoming, traditioneel van wal met zijn bekende speech. Het FVOV is inrichter van de interprovinciale vluchten in Oost-Vlaanderen wat betreft de ‘Zware Halve Fond’ en ook van de provinciale dubbelingen op de nationale vluchten.

In 2005 gingen voor de zware halve fond en fond samen liefst 142.563 Oostvlaamse duiven in de mand. Een succes, rekening houdende met het feit dat de vluchten voor jonge duiven een lichte afname aan deelnemende duiven kenden, door de vele slechte voorbereidingsvluchten op de halve fond met talrijke verliezen, die vooral de jonge duiven hebben geteisterd. De heer Aerens sprak dan ook een woord van lof uit aan de vergezellers van het OVV en FVOV, omdat de zware halve fondvluchten van deze rampspoed gespaard bleven, wat de vakbekwaamheid van deze mensen illustreert. Rekening houdende met het succes van deze vluchten, werd besloten om het programma voor 2006 te behouden, en dus niet te wijzigen.

Wat de nationale vluchten betreft, is de heer Aerens van mening dat de nationale vluchtkalender overladen is met een teveel aan wedvluchten, al uitte hij toch zijn tevredenheid dat er blijkbaar een oplossing in zicht is wat betreft de vluchten voor jaarduiven boven de 750 Km, omdat deze beperkingen zeker niet nodig zijn, iets wat door hem werd gestaafd met voor zich sprekende voorbeelden uit het vluchtseizoen 2005. Ook wat de heisa rond het spel met de duivinnen betreft, is gans deze materie eenvoudig op te lossen. Schaf gewoon de dubbeling duivinnen af… een oude duif, duiver of duivin, is een oude duif, en een jaarse duiver of duivin is gewoon een jaarling, heel simpel aldus voorzitter Aerens.

Ook wat de vogelgriep betreft, die momenteel als een zwaard van Damocles boven de duivensport hangt, hoopt hij dat men er zal in slagen dit ernstig probleem op te lossen. De duivensport doet reeds jaren zware inspanningen, zoals bijvoorbeeld het jaarlijkse inenten tegen paramyxo, waar de prijs die we per duif betalen voor deze inenting, hoger ligt dan de marktwaarde van een kip. Onze duiven zijn ‘geen pluimvee’ en toch betalen we een hoge tol om met allerlei zaken in orde te zijn wat betreft deelname aan prijsvluchten. De heer Aerens sprak dan ook de wens uit om de KBDB deze onderhandelingen te laten voeren, bijgestaan door experten die deze materie door en door kennen, en met een wetenschappelijke bagage kunnen ondersteunen. De 40.000 leden zullen er deze mensen dankbaar voor zijn. Tot daar het stevige pleidooi van voorzitter Aerens, dat hopelijk bij onze aanwezige nationale voorzitter, de heer Vermeulen, niet in dovemansoren zal zijn gevallen.

Na het heerlijke feestmaal was de tijd aangebroken om de talrijk aanwezige kampioenen op passende wijze te huldigen. Voor vele liefhebbers is dit één der mooiste avonden van het jaar, want wie hier het podium op mag, mag terecht worden beschouwd als één der absolute toppers van de provincie Oost-Vlaanderen vanaf de zware halve fond tot en met de zware fonddrachten uit het voorbije seizoen.

Alsof de duivel ermee gemoeid was, eindigde deze avond voor iedereen nog in mineur, toen het Gentse werd getroffen door een stroompanne, door een kortsluiting in een hoogspanningscabine te Merelbeke, veroorzaakt door de hevige sneeuwval. Hierdoor kwam de streek rond Gent, alover Lovendegem, Waarschoot, Eeklo tot Maldegem (zeg maar een heel stuk van Oost-Vlaanderen) zonder elektrische stroom te zitten vanaf 23u30 tot iets na 2 uur ’s nachts. Zo moest voorzitter Aerens het laatste deel van zijn kampioenen huldigen bij ‘noodverlichting’ en zonder micro, en toen de feestavond feitelijk in volle gang moest schieten, droop iedereen nu noodgedwongen voortijdig af richting thuishaven, op vaak spekgladde wegen, in volle duisternis. Doodjammer, want de mensen van het FVOV die veel tijd en energie hebben gestoken voor het inrichten van deze prachtige feestavond, verdienden dit noodlot niet. Al konden zij natuurlijk niets aan deze spijtige situatie veranderen. Volgende kampioenen werden op deze feestavond in de bloemetjes gezet (de top-10) :

Gratis Kampioenschappen FVOV 2005

Kampioenschappen oude + jaarlingen :

1 HEBBERECHT Chris, Evergem
2 Van Coppenolle Luc, Ouwegem
3 Van Gaever M & T, Moortsele
4 Reybroeck & Zonen, Melsen
5 Vandenberghe Raphael, Zwalm
6 Van Schoorisse Gebr, Maarkedal
7 De Smet Andre & Patrick, Semmerzake
8 Brackenier Oscar & Koen, Oosterzele
9 Heyman Rene, Willem + Martin, Oost-Eeklo
10 Reyns J & G, Brakel

 

Kampioenschap Jonge :
1 BASSEZ Aster, Astene
2 Geurts Antoine, St.Amandsberg
3 Santens Paul, St.Martens-Latem
4 Verbiest-Sierens, Sleidinge
5 D’Hondt Sylvain, Semmerzake
6 Bauters Albert, Semmerzake
7 Van Puyenbroeck Victor, Lokeren
8 Van der Maelen Sonia, Aspelare
9 Van Sterthem Stijn, Balegem
10 De Ruyck Walter, Nazareth

Algemeen Kampioenschap FVOV 2005 :
1 DE SMET Andre & Patrick, Semmerzake
2 De Zutter Willem, Ninove
3 Van der Maelen Sonia, Aspelare
4 Van Gaever M & T, Gavere
5 Vermassen David, Gavere
6 Hofman Eric, Scheldewindeke
7 Hebberecht Chris, Evergem
8 Schoors-De Waele, Adegem
9 De Cock Marc, Temse
10 Derweduwen A&D&L, Zingem

Kampioenschap Meest Prijzen FVOV

1 DE SMET Andre & Patrick, Semmerzake
2 Vandenheede Freddy, Zingem
3 De Cock Marc, Temse
4 Van den Eeckhout Marc, Kalken
5 De Zutter Willem, Ninove
6 Derweduwen A&D&L, Zingem
7 Meirlaen Etienne, Deurle