Bezoek aan de duivenmarkt te Lier op 10 februari 2013

Op de frisse zondagmorgen van 10 februari trokken we naar Lier om de wekelijkse duivenmarkt te bezoeken. Niet de stormloop maar toch een mooi aantal, vooral jonge duiven. En de prijzen? Van 10 tot 50 euro, al naar gelang men wat geduld oefent.


Algemeen zicht op het marktplein.


Wegens heraanleg was in 2012 het marktplein nog onbeschikbaar.
Nu beschikken verkopers en bezoekers over de nieuwe toeristische attractie die de grote markt en het stadhuis zeker zijn


De "crack" eruit zoeken is de boodschap


Mevrouw krijgt het koud op deze winterse zondagmorgen


Manden bijna leeg, veel palmaressen over.


Ook mooie duivenmanden zijn er te koop.


Rond de middag blijven slechts een paar geduldige verkopers over.

Enkele sfeerbeelden

Meer info over de duivenmarkt te Lier

Alhoewel de duivenmarkt reeds open is van de eerste zondag van januari, en dit tot  tot de eerste zondag van mei, is het pas vanaf einde januari dat we het gros van de jonge duiven mogen verwachten. De markt is open tussen 6 en 13 uur en vindt plaats op de vernieuwde Grote Mark.

Er geldt telkens een parkeerverbod op de Werf vanaf 4 uur. Om de duivenmarkt te bezoeken, rij je de stad best binnen langs de Berlaarsesteenweg of Aarschotsesteenweg. Parkeren kan je op parking Gasthuisvest of parking De Mol die op een paar minuutjes wandelen liggen.

Op de duivenmarkt kan je duiven en toebehoren voor de duivensport kopen of verkopen. De prijs voor een standplaats bedraagt 1 euro voor de eerste vijf duiven, daarna komt er 0,2 euro per duif bij.
Als je zelf duiven te koop wil aanbieden moet je aan volgende regels voldoen:

  • De aangeboden duiven moeten tegen de ziekte van Newcastle ingeënt zijn.
  • De verkoper houdt een lijstje bij van de verkochte duiven met de vermelding van de ringnummers.
  • Elke verkoper moet over een sanitaire vergunning beschikken. Je kan deze aanvragen bij het Federaal Voedselagentschap. Je wordt op de markt toegelaten van zodra je kan aantonen dat de sanitaire vergunning in aanvraag is. Het bewijs van aangetekende zending van de aanvraag geldt als bewijs. Het is best dat je van de aanvraag een kopie bijhoudt en de aanvraag aangetekend verzendt.

De markt staat onder toezicht van een dierenarts die deze verplichtingen kan controleren. Afhankelijk van periodes van dreiging van vogelgriep kunnen tijdelijk strengere voorwaarden van kracht zijn.

Meer info over de stad Lier, toerisme, parkeermogelijkheden, etc: Klik hier