Skip to main content

Luyckx Raf en Lars, "Fantastisch seizoen 2006" "Provinciaal winnaar nationaal Limoges 2006"


Luyckx Raf en Lars uit Geel

Geel
De kleine Antwerpse stad is wereldwijd bekend voor zijn verzorging van de geesteszieken. Zo kreeg ik enkele weken geleden nog een mail binnen van een Amerikaanse duivenliefhebber die mijn reportages in Racing Pigeon Digest leest en mij contacteerde voor het feit dat hij meer wou weten over de verzorging van geesteszieken in Geel. Tot in Amerika is Geel hiervoor bekend. Geel, mijn geboortestad, maar vooral bekend voor zijn bekende en gevreesde duivenliefhebbers op de snelheid en de laatste jaren ook op halve fond en kleine fond. In de jaren tachtig was Karel Hufkens de nationale vedette op de snelheidsvluchten. Eind jaren negentig werd de vlag overgenomen door Raf Luyckx op de halve fond. Hij leerde de liefhebbers van Geel halve fond spelen. Aangezet door de fantastische prestaties van Raf en Lars Luyckx, gingen meerdere liefhebbers van Geel zich toeleggen op de halve fond. De laatste jaren zijn Raf en Lars Luyckx bijna onklopbaar. Zowel op de snelheid, halve-fond, kleine fond als de grote fond is deze vader en zoon tandem vooraan in de uitslag te vinden. In 2003 mochten ze ons land vertegenwoordigen op de Olympiade in Lievin met de 2de all-roundduif. Hun klasse bewezen ze onlangs weer op de nationale wedstrijd Limoges,ter vervanging van Brive. Met slechts één duif in de mand wisten zij alle Antwerpse tegenstanders te verslaan. Een puike prestatie van deze doffer aangezien de slechte ligging dat Luyckx had bij deze wedstrijd. De nationale uitslag wordt volledig beheerst door Oost-en West-Vlaanderen. De wind en de grootste hoeveelheid duiven trokken de meeste prijzen naar die regio. De duiver, moest dit alles overwinnen om in de oostkant van de provincie Antwerpen te zegevieren en nationaal op de 14de plaats eindigen tegen meer dan 9000 duiven. ‘Als een raket dook hij naar de plank’, zegt Raf. ‘Normaal verliest hij altijd kostbare tijd maar deze keer niet.’. Gelukkig want de voorsprong op André Roodhooft (Pulderbos) is minimaal. De duiven van Raf Luyckx doet 1152,57 m/m en die van André Roodhooft 1152,14 m/m. Andere duiven van Antwerpen in de top 100 zijn Gebr. Van Laer uit Pulle en de broers Engels uit Putte.
Deze provinciale overwinning bleek maar het topje van de ijsberg te zijn van het seizoen 2006. ELKE week behaalde Raf wel een eerste prijs. Van Qieuvrain tot Perpignan, met jongen –jaarlingen of oude. Ik maak in het najaar nog wel een gedetailleerde reportage van dit uitzonderlijk jaar.
Raf is op school mijn directeur. Er staat op onze school NOG een ‘meester’ die met de duiven speelt, dus je kan begrijpen dat er regelmatig over de duiven gesproken wordt. Duivensport gaat achteruit zeggen ze dan, maar op onze school zijn 3 van de 5 meesters duivenmelkers!
De naam Raf Luyckx staat ook nog op de tweede plaats nationaal gerangschikt maar dit is de vedette van Belsele. Naamgenoten maar voor de rest geen familie hoor.


Rasopbouw
Raf Luyckx kwam via zijn oom Frans Giles in contact met de duivensport. Als jonge kerel ging hij daar duiven letten en waagde af en toe zelfs een gokje op de duiven van ‘nonkel Frans’.
In 1986 kwam Raf in gesprek met Staf Boonen uit Geel. Deze brave man regelde al jaren de klokken in de plaatselijke duivenbond. Hij bezat 200 duiven op zijn hok maar kon hiermee geen platte prijs verdienen. Raf overtuigde Staf Boonen ervan om zijn duivenbestand te komen reduceren. Zo afgesproken belandde Raf bij Staf Boonen en ziftte deze duiven. Van de 200 duiven werden slechts 12 duiven ( 6 doffers en 6 duivinnen) goed genoeg gevonden. Tot Raf zijn verbazing hield Staf Boonen zijn woord en doodde de andere 178 ‘afgekeurde duiven. Raf zou Staf bijstaan in zijn nieuwe duivenstart. De 12 overblijvers werden eerst tegen alle ziekten gekuurd en dan op de vluchten gespeeld.
Op het einde van het jaar 1986 speelde Staf deze duiven op La Souterraine en behaalde 10 prijzen. ‘Niet vroeg genoeg’ zegt Raf ‘ maar Staf was meer dan tevreden!’ Eind 1986 kocht Raf Luyckx 10 late jongen bij vedette Karel Hufkens. Deze duiven werden bij Jef Verborgt geplaatst.
In 1987 werden 24 koppels kweekduiven bij Boonen ondergebracht en de jongen ervan zouden getest worden bij Staf. De meeste van deze kweekduiven waren van Karel Hufkens (ras M. Van de Velde uit Schoonderbuken), Kriekemans Jos en ook een goede van Johan Nys uit Heist op den Berg. Staf Boonen voerde op een juiste manier de raadgevingen van Raf uit en dit resulteerde in de titel 2de Kampioen van België KBDB jonge duiven.
In mei 1988 verhuisde het gezin Luyckx naar hun nieuwe woning en een jaar later werd het duivenhok gebouwd. Aanvankelijk werden er alleen enkele duiven opgezet van Ludo Dams uit Geel die ook hielp bij de bouw van het hok.
In 1990 werd onder de naam Mieke Matheve ( de vrouw van Raf) op dit adres begonnen. Raf hield zich nog steeds bezig met de duiven die bij Staf Boonen zaten. De prestaties op de halve fond bleven van hoge kwaliteit. Vrouw Mieke deed op de eerste halve fondvluchten van zich spreken. Zij won zelfs eerste prijzen! Enkele jaren later veranderde de naam van dit hok in Luyckx-Matheve om nu tot Raf en Lars Luyckx te komen. Lars is de 18 jarige zoon die als tegenprestaties voor het kuisen van de hokken ook zijn naam op de uitslag wil zien staan. Nu werkt de familie Luyckx met zijn allen aan de duivensport. Het grootste werk blijft voor Raf maar als hij naar school is, doet Mieke het meeste werk. Lars helpt soms met de verzorging (zijn studies en zijn voetbal gaan voor) maar staat vooral in voor de telefoon bij de vluchten. Als de duiven moeten komen, lijkt het wel of de halve wereld naar hier belt voor inlichtingen. Lars verzamelt de juiste gegevens en als een volleerde telefonist geeft hij alles door.
In 1990 en 1991 kocht Raf telkens 16 duiven bij dierenarts Fernand Mariën uit Tielen. Deze duiven waren voor het hok Mieke Matheve gestemd. Dierenarts Mariën had van het beste gegeven want volgende jaren zat Raf ermee op rozen. Hiermee behaalde Mieke verschillende asduiven in de Zuiderkempen.
In 1995 behaalde Raf en Lars Luyckx de eerste prijs in het fondlokaal Mol op Vierzon maar werd in gewest Turnhout verslagen door een zeker Lanslots-Dockx uit Merksplas. Veertien dagen laten gebeurde hetzelfde uit Tours. Ik zei tegen ons Mieke: “ Die mannen hebben er betere dan ik, daar moet ik iets van kopen”. In de winter kocht Raf een bon van Lanslots-Dockx op een verkoop. Raf trok er later naartoe en mocht kiezen uit 100 jongen. Had hij geluk of kent hij werkelijk iets meer dan een ander? Het werd een superduifke. Op de tweede vlucht dat dit duifje vloog won het eerste prijs van 2100 jongen. Het was op Quievrain(120 km. De volgende weken moest het naar Noyon (225 km) en geraakte niet op de uitslag. Daarom bracht Raf het terug naar Quievrain en daarop was het gewoon niet te kloppen. ‘De Rode Ridder’, zo werd dit duifje later genoemd, werd stamduif van de Qieuvrain-soort. . De duiven die later bij Lanslots-Dockx bijgehaald werden, deden het wel goed op de halve fond. Zo won Lancelot 604/97, rechtstreeks Lanslots-Dockx, als jaarling Quievrain 606d-20, Noyon 420d-64, Noyon 274d-25, Toury 1399d-76, Toury 1178d-10, Sens 1428d-8, Sens 1378d-50, Sens 919d-13, Toury 964d-31, Toury 671d-8, Orleans 685d-225, Sens 678d-3 en Marne 616d-11.Spijtig genoeg werd deze doffer later verspeeld. Raf speelt voornamelijk halve fond en kleine fond maar kan het snelheidsspel niet los laten. Hij heeft nog steeds enkele weduwnaars die alleen op Quievrain gezet worden. Al vele malen behaalde hij hierop eerste prijzen, asduiven en kampioenstitels, voornamelijk met die soort uit De Rode Ridder.
In 1996 kocht Raf opnieuw en bon van Lanslots-Dockx en opnieuw werd het een schot in de roos. Weer een superduifje. Daarna besloot Raf om 10 jongen bij deze liefhebbers te halen. Later kwamen er ook regelmatig duiven van deze tandem naar Geel. Een andere soort die het heel goed doet op dit hok zijn de duiven van Ludo Dams uit Geel.
Eind 1995 werden de duiven van Ludo Dams publiek verkocht. Een 12-tal duiven werden niet verkocht omdat blijkbaar niemand ze goed genoeg vond om er geld aan uit te geven. Deze 12 duiven bleven bij Ludo Dams zitten en omdat Ludo en Raf al vele jaren vrienden waren, stelde Ludo voor om in 1996 wat jongen te komen halen uit deze ‘afdankers’. Zo kwamen er 10 jongen naar hok Luyckx. Hierbij was één superduivin die als jonge duif 2de asduif Zuiderkempen werd en als jaarling 1ste asduif in datzelfde grote samenspel. Ze werd daarna een superkweekduivin.
Stilstaan is achteruit gaan, denkt Raf. Hij zocht enkele jaren geleden duiven die het konden waarmaken op de grote fond. We trokken samen naar fondvedette Noël Peiren en vonden wat Raf zocht. Raf kreeg een super op de grote fond: ‘Miss Perpignan’. Er werd ook samengekweekt met Marc Vlaminck uit Ramsel. Zijn ‘Mont Ventoux’ werd gekoppeld aan de Olympiadeduivin van Raf. Het leverde meteen 1ste asduif kleine fond op in Molse Fondclub met meer dan 150 leden. Verder werden er enkele duiven van Dirk Stessens gehaald. Dirk kocht het totale hok Verstappen-Van Reet en heeft dus zo nogal wat van dit vroegere Molse goud op zijn hok zitten.


Overwinning Limoges met 6120392/04
Deze prachtige blauwe doffer heeft veel bloed Lanslots-Dockx.
De vader 6182860/01 ‘De Blauwe van Lanslots ‘98’ won o.a. 1ste Tours 161d en mooie prijzen op Argenton , Lat Souterraine en Gueret. Hij werd door Raf gekweekt uit ‘395/98’ (uit stamduif 604/97, rechtstreeks Lanslots-Dockx) X ‘856/99’ (oude soort en ras Ludo Dams).
De moeder van Limoges is ‘6356676/00’, rechtstreeks Lanslots-Dockx maar gaan vliegen in september 2004. De provinciale winnaar had al verschillende mooie prijzen laten optekenen:

2004
Marne La Vallé 790d-34 - Pithiviers 978d-22 - Pithiviers 1009d-173 - Pithiviers 1030d-328

2005
Qieuvrain 984d-10 - Qieuvrain 808d-221 - Noyon 485d-142 - Noyon 1327d-439 - Pithiviers 602d-25 - Bourges 515d-25 (nationaal 21.940-937) - Chateauroux 519d-41 (prov. 4249-386) - Limoges 263d-7 (nationaal 17.456d-119)

2006
Qieuvrain 977d-162 - Vierzon 129d-40 - Limoges 78d-1 - Prov. 833d-1 - Nationaal 9.962d-14 - Cahors 102d-2 - Prov. 605d-15 - Nationaal 6654d-158 - Limoges 2-j 199d-11 - Prov. 1694d-73 - Souillac 171d-3 - Prov. 789d-17
Zijn er veel betere in Antwerpen?


Succes op de grote fond
Zoals reeds gezegd haalde Raf samen met mij enkele jonge duiven bij Noël Peiren. Hij had onmiddellijk een topduif aangekocht. Zijn ‘Miss Perpignan 3067067/02’ blijkt als vliegduif en als kweekduifeen schot in de roos.

2003

Perpignan 79d-1 - Provinciaal 509d-3 - Internationaal 4534d-23

2004

Vierzon 413d-54 (prov. 3240d-437) - Brive 269d-10 (nat. Dv 1232d-66) - Barcelona: gemist - Perpignan 80d-6 - (provinciaal 631d-69)

2005

Bourges 540d-131 (nat. 26.679d-4888) - Chateauroux 285d-78 - Brive 256d-40 (prov. 1490d-298) - Barcelona : net nog nationaal prijs - Perpignan 78d-5 (nationaal 7611d-403)

2006

Bourges 353d-87 (nat. 19.061d-2703) - Barcelona 257d-9 - Prov. 1389d-65 - Perpignan 103d-1 - Prov. 730d-6
Nationaal rond 70ste prijs
Dat ze volgend jaar terug op het vlieghok zit, is zeer onwaarschijnlijk. Deze superduivin blijkt over uitzonderlijke kweekwaarden te bezitten/
Een zoon van haar is 6225522/05. Hij won tot nu toe al:

2005

Marne 742d-95 - Pithiviers 394d-123 - Marne 534d-139 - Pithiviers 264d-9 - La Souterraine 122d-2 (nat. 15.406d-324) - Vichy 136d-11 (nat. 11.022d-1114)

2006

Vierzon 60d-19 (prov. 547d-178) - Blois 153d-6 (prov. 1112d-115) - Chateauroux 195d-1 - La Souterraine 188d-3
Prov. 5621d-227 - Limoges jl 399d-1 - Prov. 2628d-7

Methode
De duiven doen allemaal aan winterkweek. De eieren van de kweekduiven worden verlegd onder de vliegers zodat een mooie eerste ronde jonge duiven bekomen wordt. Na deze ronde beginnen de doffers aan het weduwschap. Aan het opleren wordt veel aandacht geschonken en tijdens het seizoen let Raf vooral op het motiveren van zijn ploeg doffers.
De jonge duiven worden verduisterd van 1 maart tot half juni van 18.00 tot 0.800. Wanneer ze opgeleerd zijn worden de geslachten gescheiden en op de schuifdeur gespeeld gedurende een zestal weken. Nadien worden de jonge duivers aan een oude duivin gekoppeld en jonge duivinnen aan een oude duivers. Door dit nestspel, zijn er altijd wat enkele jongen om met succes gespeeld te worden.
Als het grote vakantie is, zet Raf ook enkele duivinnen tussen de jonge duiven. Daarmee kan hij de overige vluchten afwerken. Hij heeft het allemaal zo uitgekiend dat hij het ganse jaar kan spelen, en altijd is er wel iets dat in forme zit!
Er is geen verschil tussen de voeding van de oude en die van de jongen. Bij thuiskomst krijgen ze gedurende twee dagen zuiveringsmengeling met daarop biergist en lookolie. Verder tot de dag van inkorving het hele gamma van sportmengelingen van Mariman onder elkaar gemengd. Op maandag en donderdag gaat er appelazijn in de drinkpot. Op zondag is er Aviol
en dinsdag is het vitaminen-dag. De medische begeleiding ligt onder toezicht van dierenarts Fernand Mariën uit Tielen.

Olympiade Lievin 2003
De duivin 6182861/01 won in 2002 ook de eerste prijs interprovinciaal Vierzon tegen 589 duiven. Raf vertegenwoordigde ons land voor de Olympiade categorie allround. In deze categorie zijn 3 uitslagen nodig onder 400 km, tussen 4 en 6 uitslagen tot 500 km en tussen 1en 3 uitslagen boven 500 km. Dit alles met dezelfde duif en op twee jaar tijd verdiend. De duivin 861/01 kon volgende prijzen laten noteren:
Noyon (227 km) 500d:1 - Pithiviers (387km) 2348d:3 - Sens (353 km) 2362d:83 - Orleans (424 km) 1222d:21
Bourges (491km)567d:3 ( 168ste nat. 42763duiven!) - Bourges (491km)134:1 (78ste nat. 13116duiven!)
Vierzon (488km)589d:1 - Vierzon (488km)3621d:56 - Chateauroux (542km) 374d:7 - Chateauroux (542km) 393d:4
Tours (524km) 292d:6
Dezelfde duivin vloog bovendien als jonge duif Noyon 1452d:10, Sens 1166d:11, Sens 2362d:83, Vierzon 199d:4, Argenton 23493d:410, La Souterraine 17315d:1287. Als jaarling presteerde ze buiten de hierboven vermeldde uitslagen ook nog Argenton 3642d:234, Tours 274d:8 en de bewuste La Souterraine van 2002 ook 288d:71.
Ik denk niet dat er nog veel beter duiven in België rondvliegen.
In de afstamming van deze superlady zie ik als vader ‘Vleugel 360/98’ uit ‘Dure Berghmans 653/90( rechtstreeks aangekocht bij Frans Berghmans uit Mol, een hele goede halve fondvlieger bij deze liefhebber) X Blauwe As 124/94 (1ste Asduif jongen in grote Zuiderkempen in ’94. Als moeder zie ik Blauw Lancelot (rechtstreeks Lanslots-Dockx uit Merksplas van de rassen W. Van Beirendonck X Verhoeven).

Kampioenschappen
In 2003, 2004 en 2005 werden ze 1ste algemeen kampioen kleine fond in de Molse fondclub en werden ze in 2005 dan ook als Keizer gekroond. Ze wonnen ook 2de algemeen kampioenschap halve fond in het Kempische Samenspel 2005 (300 leden), 3de kampioen snelheid in Mol oude duiven, 1ste Asduif Molse fondclub met 306/04 (gekweekt uit Mont Ventoux X Olympiade-duivin).