Jubileumvlucht

Toen in 1982 in het toenmalig lokaal van “de lustige melkers“ te Puivelde, bij Marcel De Maere, enkele liefhebbers de koppen bij elkaar staken, had niemand gedacht dat het initiatief van Henri Coppens nu nog zou floreren. Uiteraard vraagt dit een blijvende inzet van het bestuur.

De eerste prijsuitreiking in 1983 vond plaats in de studiezaal van het technisch instituut in Stekene. Daarna was er een ontvangst op het gemeentehuis met alles erop en eraan. Tegenwoordig is dat blijkbaar voor onze duivensport niet meer weggelegd.

Via feestzaal “Het Centrum“, de stadsfeestzalen in St.-Niklaas en het provinciaal domein “Puyenbroeck” in Wachtebeke, zijn we op onze huidige bestemming beland: feestzaal ”Art Nouveau” in St.-Gillis-Waas.

Was het oorspronkelijk een gewone prijsuitreiking met een debat over onze sport door nationale kampioenen, later evolueerde het naar een feestavond met optredens van zowat alle populaire Vlaamse artiesten, die voor overvolle zalen zorgden. Het waren vooral niet- liefhebbers welke kwamen meegenieten. Het hoogtepunt was het mogelijk laatste optreden van Helmut Lotti, vóór hij de klassieke toer opging, wat uiteraard voor een overrompeling zorgde en waarvoor de stadsfeestzalen te klein waren. Onvergetelijke avonden waren dit!

Dat we later voor een andere formule kozen, komt door het minder populair worden van showavonden en de te hoge kosten voor de zaal en was een noodzakelijke beslissing.

De overschakeling naar de uitreiking met een galabuffet in Wachtebeke, bracht opnieuw leven in de brouwerij. Hier kwamen ook nog Vlaamse artiesten optreden, maar de vraagprijzen rezen de pan uit, fans kwamen niet meer kijken en dan moet je keuzes maken, wat we ook deden.

De steeds terugkerende kritiek dat Wachtebeke niet centraal genoeg lag in het Waasland, deed ons op de huidige locatie belanden in St.-Gillis.

Zo zijn we dit jaar aan het 30e seizoen bezig, waarin de Waaslandse liefhebbers zich meten met elkaar om tot het kransje van winnaars te kunnen behoren. De opgave is niet simpel, wat het des te waardevoller maakt voor de winnaars. Zeker indien je de gouden, zilveren of bronzen ring kan winnen. Deze massieve duivenringen in de diverse materialen zijn een gegeerd goed. Wanneer het seizoen halfweg is, beginnen reeds  namen van mogelijke kandidaten te circuleren in de lokalen. Het bewijst dat het Waasland zich gelukkig mag prijzen dergelijke competitie in de streek te hebben.

Dit jaar, 30 jaar gouden ringen Waasland, was opnieuw de aanleiding om met de hulp van enkele sponsoren van twee extra vluchten, één uit Noyon en één uit Bourges, voor jonge duiven een regionale uitslag te maken waarbij met de 4 eerstgetekende duiven uit Noyon, en met de 3 eerstgetekende uit Bourges een naturaprijs te winnen was. Wij kiezen om de prijzen in series te verdelen, om zo een betere spreiding van de winnaars te bekomen. Op deze wijze schakel je voor een stuk de ligging gelijk, iedereen moet tenslotte zijn eerstgetekenden pakken.

Voor Noyon beslisten de weergoden over het moeilijk verloop van de vlucht. Series van 4 waren moeilijk te verwezenlijken, wat ons deed beslissen om de winnaars van drie eerstgetekenden ook een prijs te geven. Op die manier konden we weer enkele liefhebbers meer gelukkig maken, wat ons uiteindelijk streefdoel is.

De gouden ringen trachten elk jaar opnieuw om onze sport in het Waasland, met uitstraling naar andere regio’s, iets extra te bieden. We kunnen stellen daar reeds 30 jaar in te slagen en daar zijn we als bestuur méér dan fier over. Dit alles is enkel mogelijk door de werkkracht van het bestuur, de medewerking van onze sponsoren, maar ook zeker door de liefhebbers. Van hen verwachten wij hun deelname aan en aanwezigheid op de festiviteiten.

Op naar het volgende jubileum!