Janssens Theo, "1ste Kampioen van België KBDB grote halve fond (2007)"


Theo Janssens-Boen, Mol


Mol

Het echtpaar Theo Janssens en zijn vrouw Gerarda Boen zijn geweldige goede liefhebbers van de halve fond tot Limoges. Elk jaar zijn ze bij de kampioenen op de verschillende halve fondwedstrijden en als ze in de Molse Fondclub inkorven voor de kleine fond, kan je er zeker van zijn dat ze een mooie uitslag behalen. Toen ik begin juli aan het letten was voor Barcelona op mijn eigen hok, kwam Theo even langs om te informeren. We stonden toen aan het begin van de ‘Franse miserie'. Theo dacht dat hij zijn favoriete vlucht Bourges misschien niet zou kunnen spelen dit jaar. ‘En ik speel er altijd zo goed op', waren zijn exacte woorden. Gelukkig voor hem en voor heel België waren de problemen ‘snel' opgelost en kwam het spel terug op de wagen. Theo hield woord voor deze Bourges. Zijn oude duivin ‘6121232/04' haalde een snelheid van 1374 m/m en versloeg hiermee 1348 oude, 2099 jaarse en 4290 jonge duiven in Antwerpen. Daarboven werd het ook nog 1ste nationaal zone B. Nationaal is het de 4de plaats. De duivinnetjes van Theo en Gerarda hadden de forme duidelijk te pakken want op Le Mans 772d was het bijna weer provinciaal raak. Nu moesten ze Jos en Jules Engels(Putte) laten voorgaan maar ze wonnen toch 2 en 14de provinciaal. De duivinnen vlogen enorm sterk in 2007. Daarover straks meer. Toch kreeg het seizoen 2007 een mooie kers op de taart. De eerste nationale titel is meteen een feit. Ik ben er zeker van dat het echtpaar Janssens-Boen met trots het podium in Oostende zal betreden!

Opbouw en de rassen
Theo is nu 66 jaar en met pensioen maar met de duiven begon hij op jonge leeftijd. Hij moet zowat goed 12 jaar geweest zijn, toen zijn broer de duivensport voor bekeken hield. Vader Janssens was landbouwer en had geen tijd voor de duiven maar Theo was wel geïnteresseerd om de duivenstam van zijn broer over te nemen. Dit duivenhokje bestond voornamelijk uit duiven van Jean Smaers uit Mol omdat zijn broer bij deze Smaars werkte. Dit waren van oorsprong fondduiven maar Theo speelde er met succes mee op de Quievrainvluchten. Sommige van de toenmalige toppers zoals zijn ‘Kleine Blauwe' en zijn ‘Koekoek' zitten nog in de basisduiven van nu verweven. Toen vader Janssens stopte met de landbouwwerkzaamheden en verhuisde werd de duivensport voor enkele jaren opzij gezet. De vier beste duiven verhuisden naar de schoonbroer.

In 1963 huwde Theo met Gerarda Boen, dochter van de gekende snelheidsspeler Frans Boen. Het lag in de lijn van de verwachtingen dat Theo snel terug zijn oude liefde terug opnam en samen met zijn kersverse liefde aan de duivensport begon. Theo haalde zijn oude stam terug en kruiste deze met het ras van zijn schoonvader. Het koppel ‘Goede Blauwe' (oud ras) X een late duivin van F.Boen was een schot in de roos, een geweldig kweekkoppel. Hieruit werd de stamvader van het hok geboren die gekoppeld aan een duivin van gebr. Lievens uit Geel fantastische Quievrainduiven voortbracht.
In 1986 haalde Theo twee duiven bij Gebr. Hooyberghs uit Mol( die de rassen Van Loon en Verstappen zitten hadden. Omdat hier goed uit gekweekt werd, verwisselde Theo in 1989 21 duiven met gebr. Hooyberghs. “Hierbij waren twee echte supers”, vertelt Theo. “Het waren mijn 6611031/89, zuiver Van Loon die 5 X eerste vloog op Noyon en 2 x 2de en mijn 3311026/89, Van Loon x Verstappen, die 2 x eerste vloog op Noyon en 5 x 2de.” In 1990 kocht hij 3 duiven bij Flor Engels uit Putte waarvan één heel goede. Er zitten op dit ogenblik 3 zonen van deze duif op het kweekhok en de kleinzonen van deze Engels-duif vliegen ontzettend goed. Op de verkoop van zomerjongen in 1991 van Verberck-Van Hove(Berlaar) kocht Theo zich een duivinnetje dat hij later koppelde tegen een doffer gewisseld met Cyriel Vandereycken uit Vorselaar. Ook zij vormden een goed kweekkoppel waarvan o.a. ‘De lichte 436/94' goede doorkweek gaf. Als belangrijke basisduif komt ‘Goede jaarling 6543341/95' naar voor in de huidige successen. Hij werd gekweekt uit ‘317/92'(oude soort Smaers) x ‘829/93 dochter Krak 031/89'. Uitwisselen van jonge duiven met andere liefhebbers heeft Janssens-Boen al vele goede duiven opgeleverd. Met succes wisselde hij zo al duiven met Willy Vangeel uit Hulsthout, Geert Strijker uit Midwolda (NL), wijlen Gommaar Van Opstal uit Turnhout en Marcel de Feyter uit Schilde.

In 2001 wisselde Theo nog jongen uit met Eddy Vos uit Mol, Binnemans-Vandeweyer uit Geel. Om hopelijk niemand te vergeten, moet ik zeker de goede inbreng van een rechtstreekse duif van Louis Van Loon, enkele van Bernd Knuppel (Duitsland) en ook L. Heylen (Olen) nog vermelden. Ook van de gekende Frans Berghmans uit Mol heeft hij duiven. Denk nu niet dat dit hok een rommelhoop van rassen is, neen Theo haalt wel regelmatig nieuw bloed bij maar test alles tot op het bot en weet in dit alles een rechte en evenwichtige lijn te behouden. Hij weet heel goed wat hij aan het kweken is en in welke richting hij nog kan verberen. Iemand die denkt dat zijn ras niet meer te verbeteren is, heeft het mis. Stilstaan is achteruitgaan. Wees daar maar zeker van. Theo en Gerarda kweken een stam duiven voor eerste prijzen te winnen van 100 tot 700 km. De basislijnen ‘Goede jaarling' en ‘Bourgesman 471/94' worden zorgvuldig aangevuld door andere rassen.


Methode
Om het nieuwe seizoen aan te vatten had het echtpaar Janssens-Boen 45 weduwnaars klaarzitten, waaronder een dertigtal jaarlingen. Ze werden begin maart gekoppeld om enkele dagen te broeden. Theo probeerde al verschillende systemen uit om op weduwschap te beginnen maar uiteindelijk maakt dit geen verschil. De duiven zijn belangrijker dan het systeem. Al de weduwnaars worden tijdens het seizoen opgesloten in hun bak en de gordijnen worden dichtgeschoven. Dit allemaal om de rust te bewaren. Een goed half uur tijd krijgen de weduwnaars om te eten. Na dit halfuur wordt dit eetbakje omgedraaid en dit wordt hun rustblok om op te zitten. Ze worden opgesloten en krijgen een drinkpot aan hun woonbak bevestigd. Dat de weduwnaars rustig in hun bak blijven zitten, is hen tijdens de wintermaanden aangeleerd. Een maand voor de eerste koppeling komen de nieuwe weduwnaars op de hokken. De ouden worden dan tijdens de eerste weken de hele dag en de hele nacht opgesloten (uitgezonderd voor het voederen en drinken natuurlijk). De jaarlingen kiezen een vrijstaande bak en vanaf nu worden ze 's nachts ook al opgesloten. Hun eerste kennismaking met deze manier van werken. Gedurende de overige tijd worden zowel de jaarlingen als de ouden enkel nog van 's avonds tot 's morgens opgesloten. De duiven worden niet buitengelaten. Ze komen de eerste keer buiten als de winterjongen in het nest liggen. In de tussenperiode van jongen en tweede keer broeden weer hetzelfde systeem, overdag vrij maar 's nachts opgesloten. Zo houden de doffers meer van hun woonbak vindt het echtpaar. Als het eigenlijke weduwnaarsseizoen begint, worden de rollen omgedraaid. Nu zitten ze opgesloten van na de eerste ochtendtraining tot de tweede training. Daarna eten ze en drinken ze wel in hun woonbak maar mogen dan van 's avonds tot 's morgens wel los zitten. Het is een methode die veel werk vraagt van de verzorgers maar dit hebben ze er wel voor over. Het weduwnaarsseizoen duurt zo tot half augustus en de doffers die een goed seizoen draaiden, mogen dan nog een keer broeden maar geen jongen meer kweken. Theo is ook een voorstander van pinda's. Ze zouden ze tijdens het seizoen als het ware uit zijn zak komen stelen. Zo verzot zijn ze er op. Normaal krijgen ze er twee per dag maar enkele dagen voor het inkorven gaan Theo en zijn vrouw door de hokken en geven er wat extra bij terwijl de weduwnaars in het woonbak opgesloten zitten. De band tussen liefhebber en duif wordt erdoor versterkt en de energiereserves opgeslagen. Als eten geeft Theo verschillende duivenmengelingen door elkaar. Waarom? Tijdens deze wintermaanden won Janssens-Boen zomaar eventjes 24 zakken duiveneten op de verschillende kampioenschappen. Die kan je toch zomaar niet wegdoen! Alles wordt gemengd en een goede gevarieerde mengeling is het resultaat.

Enkele keren per jaar bezoekt Theo de dierenarts en voor de rest kuurt hij zelf. Om de beurt met Tricho-Plus of met 1/6de Flagyl. Ook geeft hij regelmatig een kuur tegen coccidiose omdat de omgeving van het hok tamelijk vochtig. Biergist, lookolie, citroen en vitaminen worden over het eten vermengd. “Liever over het eten dan in het drinken”, zegt Theo, “ dan ben ik zeker dat ze het binnen hebben.” De jonge duiven van de eerste ronde worden verduisterd. Vanaf 1 april zitten ze donker van 17.00 tot 8.00 en dit tot half juni. Doffers en duivinnen blijven bijeen maar tijdens de verduisteringsperiode maar daarna worden ze gescheiden en met het schuifdeursysteem gespeeld. De jongen van de volgende ronde worden op een ander hok gezet daar meer een ren dan een hok kan genoemd worden. Het is bijna helemaal open. Ook hierop worden mooie resultaten behaald. Lucht is op dit hok overvloedig aanwezig. De taak van vrouw Gerarda heb ik al enkele keren aangehaald maar het is dan ook zeer terecht. Ze mag dan misschien niet zo bekend zijn als ‘Mit' maar zal zeker evenveel duivenkennis bezitten. Haar taak beperkt zich niet tot het kuisen alleen maar doet eigenlijk bijna alles. Ze zorgt volledig zelfstandig voor het kweekhok, klokt altijd de duiven als ze van de vlucht aankomen. “Ze is een hevigere duivenmelker dan ik” geeft Theo toe.
“Toen ik nog ging werken deed ze werkelijk alles, nu help ik wel maar mijn taak is beperkt. Als er moet gekozen worden welke duiven als eerste en tweede getekende gezet worden, heeft zij het meestal bij het rechte eind. Ik volg bijna altijd haar advies. Ze heeft hiervoor een echt duivenmelkersoog!” Enige jaren geleden besloot Theo ook met duivinnen te gaan spelen. De beginjaren ging moeilijk maar dit jaar is de doorbraak er echt gekomen. De 12 duivinnen mochten in het voorjaar een jong grootbrengen en vertrokken toen op weduwschap. Ook zij zitten gedurende de dag opgesloten in hun woonbak. Ze trainen 2 x daags. In het begin ze Theo er wat druk achter om te trainen, daarna gaat het vanzelf. Ze blijven in de lucht tot hij de plank naar beneden doet. Belangrijk is dat de duivinnen veel gespeeld worden en dan is van onderling paren geen sprake. Begin juli koppelde Theo de duivinnen om ze zo op kleine jongen te kunnen zetten op Bourges. De resultaten waren verbluffend; de forme van de duivinnen was enorm op het einde van dit seizoen. Ze vonden grote motivatie in de nieuwe nest.

De ploeg van de nationale titel
Vierzon
(491 km)3523d: 99 (eerste get. met 245/05) en 145 (2de get. met 329/05)
Blois (482 km)3235d: 13 (1ste get. met 275/05) en 79 (2de get. met 232/04)
Pithiviers (391 km) 550d: 17 (1ste get. met 815/03) en 9 (2de get. met 135/04)
Montluçon (566 km) 1408d: 160 (1ste get. met 275/05) en 112 (2de get. met 245/05)
Bourges (493 km) 4316d: 102 (1ste get. met 275/05) en 1 (2de get. met 232/04)


6121232/04
Bourgeswinnares 1ste provinciaal Bourges 1348 oude 2007 Snelste van totaal 7.737 duiven provincie Antwerpen
Haar vader ‘633/02' is een prachtige zoon van basisduif ‘Goede jaarling 341/95' X ‘Blauw kweekmoeder 520/99. Hij werd direct op de kweek gezet.
Haar moeder ‘265/02' is een mengeling van Vandereycken x Verberck-Van Hove X Geerinckx. Als jonge duif won ‘232/04' 2de Geuret in Molse Fondclub en als jaarling 1ste Vichy Molse Fondclub. Dit jaar won ze Quievrain 492d-109, Quievrain 180d-18, Pithiviers 512d-18, Pithiviers 222d-11, Blois 286d-6, Chateauroux 206d-5, Montluçon 146d-24 en Bourges 4316d-1. Haar zuster ‘500/06' zat ook op het duivinnenhok en won o.a. Le Mans provinciaal. 772d-14. Ze werd toen op het hok voorgegaan door ‘743/06' (2de provinciaal Le Mans en uit dezelfde oude lijn gekweekt).

Duivin 6227245/05
Zij zorgde voor 2 van de 10 prijzen bij het kampioenschap. Deze geweldige duivin ‘6227245/05' heeft als vader ‘617/02' (een kleinzoon van Goede jaarling) en als moeder ‘2003/01'. Dit kweekwonder is een rechtstreekse dochter van ‘Goede jaarling' gekruist met ‘520/99', rechtstreeks Willy Vangeel. ‘245/05 won dit jaar Sens 625-185, Vierzon 523-16, Bourges 151-22, Blois 286-24, Montluçon 146-4, Argenton 151-33, Quievrain 366-54

6227275/05

Deze duivin won 3 prijzen van 10 voor KBDB. Ze is gekweekt uit ‘080/95'(rechtstreeks Frans Berghmans uit Mol) X ‘898/03'. Uit ‘494/02' (W. vangeel x Janssens-Boen x Geerinckx Karel) x ‘Bieke 998/00'. Bieke werd als jonge duif 2de provinciaal kampioen en 11de nationaal Kampioen KBDB en komt uit ‘Goede Jaarling x Willy Vangeel) Dit jaar won ze o.a. Noyon 824-225, Quievrain 180-1, Quievrain 492-52, Pithiviers 512-77, Vierzon 523-25, Bourges 151-5, Blois 286-1, Chateauroux 206-1, Montlucon 146-8, Bourges 176-13.

6227329/05
Deze is uit ‘732/02'( een zoon uit ‘De lichte 436/94' x ‘Blauwke 405/94') X ‘940/01' (uit lijnen W. Vangeel x ‘Bieke' x Van Oerle.

6403815/03
Deze jaarse doffer is een rechtstreekse zoon uit ‘Goede jaarling 341/95' gekoppeld aan ‘838/98', dochter Duitse doffer van wijlen G. Vanopstal x ‘829/93' (moeder ‘Goede jaarling 341/95)