Cor de Heijde (Made, NL) wint nationaal Bordeaux oude duiven in Nederland

Over Cor de Heijde is al heel veel geschreven. Hij heeft zo goed als alles gewonnen, maar zoals bekend ook verloren in de duivensport. Deze topper kwam twee duiven diefstallen te boven en wordt nu door zijn duiven weer beloond met een schitterende nationale overwinning op Bordeaux in het oude-duivenconcours.

Zaterdagmorgen om 07.00 uur werden met een zuidoostenwind, blauwe hemel en prima zicht de 21.651 duiven in Bordeaux (Agen) gelost. Nadat de wind op de eerste tweehonderd kilometer uit diverse richtingen waaide, kwam deze hierna uit zuidwestelijke richting. Het lag in de verwachting dat ook Bordeaux, net als Pau een week eerder, een snelle vlucht zou worden. Die voorspelling kwam niet helemaal uit. De bekende laatste loodjes wogen zwaar en het werd een echte strijd.

De duiven krijgen van Cor al jaren dezelfde voorbereiding. Ze worden eind maart gekoppeld. Dit om de rui zo lang mogelijk uit te stellen omdat Cor altijd op nest speelt. De jongen worden altijd op de nalijn afgericht. De oude duiven worden na enkele korte vluchtjes nog op vier vluchten uit Dourdan (Angerville) gespeeld. Na deze periode moeten de duiven klaar zijn voor hun fondopdrachten.

De stam duiven van Cor is ondertussen wereldberoemd en zij laten jaar in jaar uit zien waartoe zij in staat zijn. Nadat “de Klamper” en diverse nazaten gestolen waren, moest zijn zoon “de Perpignandoffer” de kweekrol van hem overnemen. Deze missie slaagde met vlag en wimpel. Een van zijn zonen is “Don Michel”. Deze doffer won oa de 17e, 21e en 149e nat. Perpignan, 39e, 58e en 179e nat Dax en 164e nat Marseille. Een echte klasbak en nieuwe ster aan het front. Tevens werd hij door deze resultaten 1e nationale asduif over drie jaar van Perpignan en 1e nationale asduif over drie jaar van Dax! Op het kweekhok bewees hij later meer dan zijn waarde. “Don Michel”is vader van “Miss Marseille” (3e nat. Marseille 5884d), “Zoon Don Michel” (16e nat Perpignan en 13e int asduif Barc.-Perp.) en de NL08-593. Deze werd 13e int. asduif PIPA.

Verder is hij groot- en overgrootvader van “de Cor” B05-528, 1e asduif zware fond België en van 1e nat Pau, 4e nat. Pau, 9e nat. Barcelona, 8e nat. Perpignan, 3e nat. Bergerac, 21e nat. St. Vincent en dan is dit nog maar een kleine opsomming van de nationale kopprijzen!

De winnaar van deze Bordeaux is weer een kleinkind van “Don Michel”. De moeder is namelijk een dochter van hem. “Don Michel” stond toen gekoppeld tegen de Perpginan-duivin van 2003. Zij won oa de 17e en 50e nat. Perpignan en de 88e nat. Barcelona. Zij is weer een kleinkind van “de Perpignandoffer” en zo is de kweekcirkel van Cor weer rond.

De vader van de Bordeaux-winnaar is een duif met edel bloed, maar geen fondduif. Hij komt van Jan Hooymans en is een volle broer van diens superduif “Harry”. Deze vloog 1e nat. Blois, 1e nat. Chateauroux, 3e nat. Chateaudun (allen afdeling 7) en is beste asduif van Nederland die er ooit vloog.

De NL10-961 “de Bordeaux” werd als jaarling op dezelfde vlucht gespeeld en won toen meteen de 1e prijs in Brabant 200 en de 25e nationaal tegen 4084 duiven. Een jaar later doet deze crack het nog eens over en wint nu de 1e nationaal tegen 4507 duiven. Internationaal wint hij de 3e prijs. “De Bordeaux” werd na 889 kilometer geklokt om 18:27:26 uur en behaalde een snelheid van 1293 mpm.

Opvallend was de fitheid die de duif nog had toen hij zich melde op de hokken in Made. Zijn jong van ongeveer 10 dagen zal hem de extra motivatie gegeven hebben voor deze krachtexploot!