Skip to main content

Wie wint de Primus Inter Pares 2012?

De Primus Inter Pares is de duif met de 5 beste uitslagen op de laatste 5 Barcelonavluchten in België. In het klassement over de afgelopen 4 jaar staan de broers Desbuquois op plaats 1 met Romulus. De broers Michel en Didier doen hun tandem alle eer aan, want naast Romulus staat ook een broer van hem in de top 10: Ancus op plaats 6.


Michel & Didier Desbuquois


Klik hier om de pedigree van Romulus te bekijken

Gezien de 2 duiven verkocht zijn, nemen ze dit jaar niet deel aan de klassieker uit Spanje.

De nummer 2 op de vierjaarsranking is de Barcelonaduivin van Stijn en Jeroen Rans uit Wijgmaal-Leuven. De Primus Inter Pares 2011 werd in Brabant gewonnen. De broers uit Wijgmaal hebben de beste papieren met hun duivelinneke – Barcelonaduivin (666/05). Dit jaar vliegt deze duivin voor de zesde keer Barcelona.


Stijn & Jeroen Rans


Klik hier om de pedigree te bekijken van "duivelinneke - Barcelonaduivin"

Wat we ook niet willen onthouden, is de prestatie van de 21-jarige melker Jelle De Bock uit Horebeke, die met zijn Lady Barcelona voor de zesde maal zal deelnemen aan Barcelona. Deze duivin kwam van de hokken van Joost De Smeyter-Restiaen.


Jelle De Bock

Voor deze editie zijn de verschillen in de top uiterst klein en zijn er nog meerdere duiven die grote kans maken op deze prestigieuze titel. De officiële titel van Primus Inter Pares België wordt uitgereikt door de Brugse Barcelonaclub op basis van de som van de prijzen over de laatste 5 jaar.

De PIPA-ranking van de beste asduiven in België op Barcelona 2008-2011, en tegelijk dus kandidaten om Primus Inter Pares 2008-2012 te worden, kunt u hier raadplegen. Deze ranking is opgesteld door Steve Vanoverstraeten. Iedereen die weet heeft van duiven opgenomen in deze ranking die ook dit jaar deelnemen en dus kans maken op een vijfde opeenvolgende klassering, mogen gerust een reactie op dit artikel nalaten.

Veel succes aan alle kandidaten!