Guido Loockx (Tessenderlo, BE) kent mysterieuze seizoensstart

Guido Loockx voorstellen is een open deur intrappen. Totaal overbodig, maar voor diegene die de laatste decennia in een winterslaap verkeerden: vader van twee bengels (Lennert en Luka), getrouwd met Helga, fulltime huisman na een carrière in de banksector én een uitstekende duivenmelker die zijn sporen meer dan verdiend heeft op provinciale en nationale vluchten.

Hiernaast beschikt Guido over een gezonde dosis duivenmelkersverstand, doch Loockx erkent dat hij niet alle wijsheid in pacht heeft. “Verre van,” klinkt het op Schoterheide.

Seizoen 2011 werd knap afgesloten met provinciale winst uit Gueret (jonge duiven) en het ziet ernaar uit dat Loockx gewoon op zijn elan verder gaat in 2012. De provinciale Limburgse vluchtkalender startte met Gien I. Net zoals zovele duivenliefhebbers diende ook Guido af te wijken van zijn uitgestippelde voorbereidingsvluchten. Het natte, koude weer met de bitsige winden beslisten over een verkort programma naar aanloop van de provinciale en nationale vluchten.

Op deze voorbereidingsvluchtjes werden fantastische resultaten behaald, zowel door de doffers als de duivinnen, die op klassiek weduwschap (partners blijven thuis) worden gespeeld. Volgens Guido een teken aan de wand dat zijn duivenkolonie in goeden doen was. Op Gien I was het onmiddellijk prijs en werd zijn vermoeden bevestigd door de palm te pakken bij de jaarduiven. Het winnende duivinnetje vloog vorig jaar o.a. een knappe zeventiende plaats provinciaal op Gueret. Bovendien liet ze alle deelnemende duiven het nakijken door het snelst naar haar hok terug te keren! Guido zelf was niet verbaasd over het knalresultaat, maar wel dat het de vrouwen waren die het mooie weer maakten op deze vlotte Gien. De duivinnen sukkelden al een tijdje met gezwollen, grijze oogranden. Bovendien waren het vooral de doffers die de week voordien, op Soissons, zich lieten zien aan de kop. “Het blijft een groot mysterie,” zegt Guido.

Met zulk een knappe, maar krappe voorbereiding, stelde Loockx alles in het werk om ook op zijn vlucht, Bourges, potten te breken. Zeker als je weet dat er kettinguitslagen werden neergezet met echt duivenweer. Op voorhand wist hij dat er nationaal niets te rapen zou zijn door de oostenwind, maar zonaal en zeker provinciaal waren de verwachtingen hoog gespannen. Helaas kende zijn duiven op de eerste nationale vlucht van het jaar een complete off-day. Een directe oorzaak kon Guido niet vinden, maar eens de ontgoocheling verbeten, kwam hij tot de conclusie dat in de hoek van Tessenderlo de meeste tophokken het lieten afweten. “Ik heb absoluut niet gepanikeerd of moeten ingrijpen. Er moet ergens iets geweest zijn, maar het fijne ervan zullen we nooit weten.”

Na analyse van de Bourgesresultaten viel zijn oog wel op een markant detail. Liefhebbers uit de buurt die vanaf het begin speelden met hun duiven, waren wel present op deze zware Bourges. Guido trekt zijn conclusie: “De duiven van deze liefhebbers hebben vanaf dag 1 in de korf gezeten en hebben (bijna) ieder weekend een vlucht afgewerkt. Zij hebben, ongeacht of het nu jaarduiven of oude waren, ervaring opgedaan en serieuze inspanningen moeten leveren. Kijk bijvoorbeeld maar naar Bourges II bij de jonge duiven. Dat is dikwijls ook een krachttoer voor de juniors, maar op de volgende nationale vlucht beschikken ze wel over de nodige ervaringsbagage. Misschien ben ik te voorzichtig geweest, maar dat zijn vijgen na Pasen.”

De kater uit Bourges werd trouwens rap doorgespoeld bij Loockx. De week nadien pakt hij zijn 28ste provinciale zege in zijn rijkgevulde duivenliefhebberscarrière. Ditmaal gingen de bloemen bij de oude duiven op Gien II naar hem. Opnieuw was Guido verbaasd toen hij zag wie daar aankwam gestoven. Zijn oude doffer, Satan, liet zijn duivinnen het nakijken. Het resultatenblad van deze ‘zwarte kraai’ toont aan dat hij absoluut nog niet sterk had gepresteerd dit seizoen. "Vorig jaar was hij een van mijn beste jaarduiven, maar hij liet het nu wat afweten. Mocht hij niet gepresteerd hebben op deze Gien II, dan had ik hem enkele weken thuisgehouden. Je mag gerust zeggen dat ‘Satan’ echt als een duiveltje uit een doos kwam." Onverwacht, maar dat maakt het allemaal zo speciaal en mysterieus voor Guido Loockx. "Als het mysterie van de sport achterhaald wordt, dan is de fun uit de duivensport," besluit hij.

Pedigree winnaar jaarlingen Gien I

Pedigree winnaar oude Gien II