De Balegemse Duivenmarkt: een unieke happening in Oost-Vlaanderen

Wie dacht dat nu Oost-Vlaanderen niet meer vertegenwoordigd is in de hoogste duivenbondsbondsorganen op sterven na dood was, kwam bedrogen uit.

De duivenliefhebbers drumden rond honderden te koop gestelde duiven. De vraagprijs voor een jonge duif varieerde van € 15 tot € 50. Zoals je ziet geen overdreven prijzen, maar goede koopwaar. Onze Engelse duivenliefhebbers uit de Midlands zorgden ervoor dat er een pak jonge duiven over de plas vertrokken. Een Engelse liefhebber vertrouwde me toe: "Vorig jaar kocht ik hier een duifje dat later regionaal, provinciaal en nationaal de eerste prijs won. Good stuff, man!"

Andere opgemerkte aanwezige was een filmploeg van ‘Het huis van Allijn’. Dit is een museum over alledaagse cultuur, over de grote en kleine gebeurtenissen van het leven. De medewerkster vertelde: "Het museum is een levendig museum dat bekend staat om zijn originele aanpak en gedurfde werking. Het museum is gevestigd in een historisch monument in het centrum van Gent. In een tijdelijke expo komt in de maand juni de duivensport aan bod. Allen daarheen."

Ook de oudste Balegemse liefhebber Emiel De Bruycker gaf present. Zoals elke dag kwam de helpster van Familiehulp langs om het eten klaar te maken en ze vertelde aan Emiel: "Wat is dat daar in ‘De Kring’?" "Godver," zei Miel, "duivenmarkt, ik ben het vergeten. Wil je me ernaartoe voeren?" Zo gebeurde, zo geschiedde.

Rond 11 uur werd op de buitenkoer de ‘Ereprijs Frank Tasker’ uitgereikt door Schepen W. Verspeeten aan Guido Van den Bulcke. De sympathieke fondmeester uit Balegem ontving een prachtig brandglas, met alle deelgemeenten van Oosterzele. Deze ereprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die de duivensport en de Balegemse duivenmarkt in de spotlights plaatst. Guido speelde het klaar om ‘de vermoorde duivenliefhebber’ te zijn in de serie Witse.

Slotsom: er was een massa volk met gewone duivenliefhebbers met of zonder pet (maar zonder blauwe das). Er waren veel meer duiven te koop en, wat hoopvol is, er waren jonge duivenliefhebbers. Wij kijken al uit naar de 17e editie van de internationale duivenmarkt in 2013. Deze gaat door op eerste zondag van maart. Onze Engelse en Waalse vrienden komen zeker! U toch ook?