Landuyt Oedelem, "De man van de regelmaat"


Eric Landuyt uit Oedelem


Eric heeft een prachtseizoen achter de rug. Zes eerste prijzen en nog eens zoveel 2e en 3e prijzen waren het meest in het oog springend, het hoog percentage aan prijzen die hij dit seizoen behaalde waren zeker even uitzonderlijk. Zo won hij het Groot Kampioenschap van Excelsior Beernem, een kampioenschap dat de meest regelmatige liefhebber van het jaar bekroont.

Zo begon het...
Eric startte in 1971 met de duivensport te Oedelem. Hij hield reeds enkele jaren daarvoor duiven maar nam toen nog niet deel aan wedstrijden. Van bij de aanvang is hij een verwoed snelheidsspeler geweest en gebleven. Samen met zijn vriend Roger Franco uit Oedelem neemt hij deel aan alle snelheidswedstrijden uit de streek en dit van de eerste zondag tot en met de laatste zondag van het seizoen. Eric was zo een wekelijkse gast en graag geziene figuur in de duivenmaatschappijen van Beernem en Oostkamp. Dat Eric geen meeloper was is duidelijk, meer nog, bijna wekelijks was hij de grote winnaar van het weekend in beide maatschappijen. Als er één van zijn duiven thuiskwam dan waren ze daar allemaal tegelijk, iets wat nodig is om de kassa van een duivenmaatschappij te doen rinkelen.

De oude soort...
De soort waarmee Eric speelt gaat al jaren mee. Eric is niet de man die om de haverklap andere duiven bijhaalt om te vernieuwen. Hij blijft trouw aan zijn oude soort die nog bestaat uit duiven van Charles Lycke uit Assebroek en van Dennneweth uit Oostkamp. De Denneweth duiven bekwam hij via Alfons Bellaert uit Oedelem. Daaraan werd nog een jaarling duiver toegevoegd die hij kocht begin de jaren ‘90 op de totale verkoping van wijlen Octaaf De Ketelaere uit Beernem en nog een duifje van De Meester uit Waarschoot. Dat is de basis van het hok waaruit jaar na jaar sterkere en betere duiven voortkomen. De laatste jaren werden er nog enkel duiven bijgehaald van W&T Claeys uit Sijsele en Robert Landuyt uit Oedelem.