Tandem D’huyvetter-Dhondt (Zulte, BE) wint 1° Nationaal Libourne 8.242 jaarlingen!

Goed 3 jaar en 2 weken na de nationale overwinning van zijn tweelingbroer Jules uit Brive Nationaal, heeft Julien D’huyvetter, in tandem spelend met zijn vrouwtje Marie-Thérèse Dhondt ook zijn nationale zege vast, dit uit Libourne der jaarlingen!

Met een dagje vertraging, door het onzekere weerbeeld ten noorden van Parijs, kregen de 8.242 jaarlingen te Libourne om 6u45 de vrijheid, in zonovergoten omstandigheden… voor een vlucht van rond de 720 Km (centraal punt) met lichte NO-wind, later op de dag meer de oostelijke sector opzoekend, bij hoog oplopende temperaturen… wat het voor de jaarse duiven extra lastig maakte. De blijkt ook uit de eerste aankomsten, waar de duiven toch een stuk onder de snelheid blijven dan hun oudere collega’s uit het iets verderop (bijna 60 Km) gelegen Montauban, en de aankomsten een stuk minder vlot verliepen. Winnaar werd de tandem D’huyvetter-Dhondt uit Zulte die hun winnende jaarling klokten om 17u57 op een afstand van 725,301 Km aan 1079 m/min. Op een 2e plaats nationaal vinden we de familie Boddaert W-M-J-F uit Oostkamp (1075,36 m), nipt voor Norbert Ally uit Aarsele (1075,13 m) die op 3 staat, Julien Deleu uit Staden op 4 (1074,92 m) en Marc Pollin uit Snellegem op 5 (aan 1071,38 m).

 

Juist geteld 3 jaar na Jules!

Het was een fiere Julien D’huyvetter (62 j.) die ons te woord stond, en die nu net 3 jaar na zijn tweelingbroer Jules, die in 2008 de 1e prijs nationaal Brive won onder de naam van Weduwe D’huyvetter… ook de smaak van een nationale zege mag proeven! Moeder Germaine mag zich met haar 99,5 lentes bijna ‘eeuwelinge’ noemen, en ze is nog steeds vaste supporter van haar zonen bij de aankomst van de duiven!

Julien vertoefd reeds een gans leven in het duivensportmilieu… want zijn vader was ook duivenliefhebber, al was het meer zijn tweelingbroer Jules die echt mee met vader op het duivenhok zat, en was Julien eerder toeschouwer en trouw supporter, die ergens bijsprong indien nodig. Het was pas het laatste jaar dat zijn vader actief was, dat Julien zich echt actief met de duiven ging inlaten, en zijn vader hielp bij verzorging en het spel met de duiven, zowat 16 jaar terug. Julien is met zijn vrouwtje Marie-Thérèse dus zo’n 15 jaar op eigen vleugels actief in onze sport. Als uitgangsbasis gebruikte hij uiteraard de stam van zijn vader die nog opgebouwd was met o.a. de ijzersterke soort van streekgenoot Gilbert Vande Weghe uit Olsene, die hij kruiste met duiven van zijn vorig jaar overleden sportvriend Andre Bekaert uit Dentergem, en enkele sportvrienden uit de streek. Volgens Julien is zijn huidig hokbestand dan ook voor 75% opgebouwd met duiven van Andre, de rest is het oud ras van vader D’huyvetter.

In totaal huisvesten Julien en Marie Thérèse momenteel zo’n 110 duiven. Hun hokbestand omvat een 14-tal koppels kweekduiven, naast 34 weduwnaars (op klassiek weduwschap) en elk jaar schaft Julien zich 50 ringen aan voor jonge duiven.

Julien heeft een voorliefde voor de fondvluchten! Tot en met Ablis beschouwd hij eerder als opleervluchten voor zijn duiven, pas vanaf Orleans en verder krijgen ze een gummi om de poot, en is het menens voor hem. Tot en met Ablis krijgen de doffers enkel hun schotel te zien voor vertrek naar de vluchten, voor de verdere afstanden wordt altijd de duivin voor een 15-tal minuten getoond. Zo stopte Julien ook zijn 7 jaarlingen voor Libourne in de mand, wat uiteindelijk resulteerde in nationale winst en 3 prijzen op lokaal vlak… maar alle jaarlingen bereikten ondertussen veilig hun thuishaven

Zijn winnaar 1° Nationaal Libourne kreeg in 2011 meteen zijn 3e gummi om de poot , waarvan hij evenveel prijzen won8 Hij ging om de 2 weken in de mand, met:

-‘1° Nat. Libourne’ B10-4071402

 1° Nat Libourne   8.242 jaarse (26/6)
10° Chateauroux    436 jaarse (11/6)
40° Prov Chateauroux 4.612 jaarse
19° Orleans      535 jaarse (28/5)
42° Prov Orleans   4.248 jaarse

 

Meteen zijn 3e kopprijs op rij dus! Als jonge duif vloog hij Argenton en La Souterraine zonder echte uitschieters, maar wel goed voor de ervaring, aldus Julien! Hij stamt langs vaders zijde uit een doffer rechtstreeks afkomstig van Andre Bekaert, gekoppeld aan een duivin uit de eigen oude soort:

Vader: Oude Bekaert  B06-3157187… rechtstreeks Andre Bekaert, Dentergem uit de lijn Perigueux x Gaby De Laere.

Moeder: Trees B04-4242093… genoemd naar zijn vrouw, en afkomstig uit het eigen oud ras met een kruising van de lijnen Gilbert Vd Weghe x Andre Keizer.

Uit datzelfde koppel komt ook de 2-jarige doffer welke vorige week de 2e duif was uit Cahors (11e prijs lokale dubbeling, en 28e op 158 te Gent).

De basis vliegmengeling is een mix Vanrobaeys x Mariman, en deze sportmengeling krijgen ze de laatste 3 dagen zoveel ze lusten. De dag na thuiskomst tot 3 dagen voor het in korven krijgen de duiven een lichtere mengeling als voeding die Julien zelf samen stelt met ¼ Vanrobaeys, ¼ Mariman, ¼ dieet en ¼ gerst. Verder krijgen de duiven nog weinig bijproducten, en volgt hij op dat vlak het advies van dierenarts Eric Van Meirhaeghe uit Zingem . Zo krijgen ze de dag na thuiskomst een ontsmettingsproduct van de dierenarts op het eten tegen de kop en een 2-tal dagen een vitaminepreparaat eveneens van de dierenarts… ik zou u zeggen wat, zegt Julien… maar er staat geen naam op de verpakking! Verder krijgen de duiven jaar in jaar uit iedere dag ‘look’ in het drinken. Daarvoor heeft hij steeds 2 emmers van 10 liter water staan, waar een bol ‘look’ wordt ingegooid…  en na 2 dagen ‘trekken, krijgen de duiven dat altijd te drinken. Als het vitaminepreparaat in het drinken komt (ipv op het voer) dan wordt dit ook gewoon aan het ‘lookwater’ toegevoegd!

‘Keep it simple’… waar hebben we dat nog gehoord? Julien en Marie-Thérèse D’huyvetter-Dhondt bewijzen met hun nationale zege alvast dat het kan… dat de ‘klasse’ en ‘prestatiebekwaamheid’  van de duif in kwestie, nog altijd het laatste woord heeft! Proficiat!