Skip to main content

Van Doorn Henri krijgt loon naar werken en was afgetekend de beste op Orleans in Oost-Brabant (2006)


Henri van Doorn, Den Dungen (NL)

 


Den Dungen

Henri van Doorn uit Den Dungen, een nog vrij jonge liefhebber die al menigmaal zijn naam op veler lippen bracht door zijn sterke uitslagen, vooral met de jonge duiven.

In 2005 presteerde hij het bijna onmogelijke door op Etampes de eerste veertien prijzen te pakken in de CC Midebo, een samenspel met 11 verenigingen in de afdeling Oost-Brabant. Zoals zo vaak in de duivensport deden de wildste verhalen de ronde; u kent dat beslist ook in uw eigen omgeving. De mensen die hard spelen worden overal van beticht en van alles en nog wat verdacht, om eigen falen te verhullen. Wanneer wij na die fantastische Etampes Henri bezochten en zijn jonge duiven in de hand kregen, gingen bij ons de ogen toch wel open. Wat opviel was de perfecte conditie van de duiven, naast veel kwaliteit en bovendien een hok helemaal ingericht voor de jonge duiven, en dat op een manier die veel jaloezie teweeg brengt en daardoor de junioren geweldig zal motiveren. Ook op maandagavond 11 augustus 2006, twee dagen na de laatste Orleans was het niet anders. Er zat nog zoveel spanning op de duiven, vooral op de borstspieren, dat ze zo bij wijze van spreken weer ingekorfd konden worden voor Orleans. Echt perfect!!!!

En dan is er natuurlijk ook de baas nog. Hij werkt als timmerman in de bouw, wat inhoudt dat hij ’s morgens al vroeg van huis moet. Niettemin is hij dan hartje zomer al vaak met de jonge duiven op stap geweest; gelost terwijl de straatlantaarns nog branden. Later in het seizoen als het ‘s morgens niet meer zo vroeg licht is, worden de jonge duiven nog wel eens rond half zes in de middag opgeleerd. ‘Het gaat niet vanzelf’, is bij Henri van Doorn zeker van toepassing.


Ook 2006 weer aan de top
Het jongeduivenseizoen 2006 was nog maar amper van start en wij hoorden dat men bij Henri was geweest voor dopingcontrole. Niets aan de hand natuurlijk!

De jongen kwamen goed af en kort voor Orleans tekende zich al weer een en ander af toen Henri er op een kortere vlucht 37 klokte binnen één minuut. Dat beloofde weer wat.

De eerste grote krachtmeting van Orleans werd één dag uitgesteld en gelost op zondag 27 augustus. Op de vlieglijn waaide een westen wind, die later zelfs neigde naar noordwest. In Fondclub Zuiderkempen vlogen 8617 duiven. De vroegste duiven zaten in de grensstreek met Trio Kwinten uit Westerhoven als winnaar. In de eerste vijftien duiven zaten er elf op een afstand van 30 km korter en een van 20 km dan van Doorn. Een bijzonder sterke prestatie is het dan ook dat Henri zich daar mee twee duiven tussen wist te plaatsen, 10-11. In het nationale concours afd.3-NPO was dat 9 en 10.
De uitslag mocht gezien worden, met 53 duiven mee werden 29 prijzen gespeeld: 10-11-32-41-42-77-81-107-156-157-170 etc.

Dat in Fondclub Zuiderkempen niet om de keizer zijn baard wordt gespeeld is wel te zien aan de € 2750,- die Henri uit de prijzenpot haalt.

Het weekend vóór de tweede Orleansvlucht waren de weersvoorspellingen dusdanig dat van Doorn besloot om zijn duiven thuis te houden. De duiven verkeerde in een dusdanige conditie dat zij twee uur en langer trainden; zij wisten van geen ophouden. Om niets aan het toeval over te laten bracht Henri ze rond half zes ’s avonds nog enkele keren naar Reusel, dus een goede 35 km.

'S Morgens komen de duiven niet los, alleen later in de middag. Henri’s zoon Chrisje laat de duiven los als hij thuiskomt uit school. Zowel dinsdag als woensdag kwamen zij als bliksemschichten naar huis van hun opleervlucht en gingen daarna nog vlot een uurtje trainen. Vanaf zondag werd volle bak gevoerd, dit moest ook wel omdat de duiven zo formidabel trainden. Op maandagavond vond Henri ze echt perfect. De verwachtingen waren dus weer hoog gespannen. Toen donderdag gekeken werd wie mee moest naar Orleans vielen ze eigenlijk een beetje tegen. Verschillende duiven voelden niet vol aan en tien werden er thuis gehouden; die mochten zaterdagmorgen mee op de navlucht. Gelijk atleten waren zij helemaal afgetraind.

Zaterdag 9 september werd weer een gedenkwaardige dag. De zon aan een strakblauwe hemel en de wind in de oosthoek. Omstandigheden die veel liefhebbers aanspreken en de vluchten onder deze omstandigheden worden dan ook vaak bestempeld als ‘vluchten van de waarheid’.

'S morgens bij het inkorven voor de navlucht werd er in onze vereniging al flink gegist hoe laat of de Orleansduiven zouden arriveren. De meesten hielden het wel op half vier en een enkeling die zei ze om drie uur te verwachten werd niet voor vol aangezien. Rond de middag werd internet afgesnuffeld om te weten te komen welke snelheid er op de kortere vluchten was gehaald. Hier was moeilijk iets wijzer uit te worden omdat de snelheden danig uit elkaar liepen.

De vroegste melding kwam van Sjak en Nard Kok uit Bergeijk, 14.36, 447 km; Vier minuten later volgde Combinatie van Raak, Hooge Mierde, 14.40, 448 km.

De tamtam in het oerwoud is er niets bij….binnen enkele minuten staan de telefoonlijnen roodgloeiend en razen de eerste aankomsttijden door de afdeling.
Er wordt gerekend en gerekend en kansen toegedacht.

Het heeft net drie uur geslagen als er twee duiven als een raket op het hok van Henri van Doorn afstormen. Het zijn de "492" en de "509" die op 15.00.52 en 15.00.56 op het electronisch systeem verschijnen.

De gemaakte snelheden van 1154 en 1153 meter per minuut waren dusdanig dat niemand ze kon benaderen. Het dichtstbij kwam Comb. van Wanrooy uit Geffen, die hun gouden ring 038 klokten om 15.17 op een afstand van 495 km

Wat een snelheid betekende van 1131 mpm. De mannen van Kok uit Bergeijk kwamen met de vroegst geklokte duif terecht op nummer vier met een snelheid van 1127 mpm en de van Raken eindigden als vijfde met 1119 mpm.

Een vergeet me nietje
Ja, een vergeet me nietje werd zeker de uitslag van deze Orleans voor Henri van Doorn, een ware topprestatie:
In de CC Midebo werd begonnen met 1-2-3-4-5-8-12-13-15-16-17-20-21 etc.
FC Zuiderkempen, 5706 duiven, 48 mee, 34 prijzen:
1-2-15-20-21-39-49-50-51-81-82-92-94 etc
Aan prijzengeld werd een slordige € 5000,- binnen gehaald.
Over de twee Orleansvluchten werden per duif plaats 1-2-3-4 ingenomen.
Voorwaar geen klein bier!!!!

Weetjes….
* verduisteren tot de langste dag.
* vervolgens bijlichten
* duiven worden opgeleerd altijd richting vlieglijn
* tot het vliegseizoen de hokken krabben
* bij het begin vliegseizoen erwtenstro op de vloer
* duiven leren thuis te trainen gedurende een uur (af en toe een bal op het hok)
* naar de grote vluchten toe training opvoeren tot ruim twee uur.
* tot de midfondvluchten wordt alleen ’s avonds gevoerd, daarna 2x per dag.
* de laatste dagen voor de grote vlucht zoveel mogelijk voeren, omdat de harde training veel inspanning en energie vergt.

Conclusie….duiven, hok, inzet, gedrevenheid….het klopt hier allemaal en maakt Henri van Doorn tot een groot kampioen.