Kampioen met de kleine korf, Marcel De Beukeleer - Duffel (BE)

Er zijn liefhebbers die graag met vele duiven inkorven. Ze zouden als het ware alles op één vlucht inzetten. Liever 30 duiven mee op Barcelona dan 15 keer inkorven met een mandje van twee duiven.

Duffel
Om eerlijk te zijn, tot deze categorie behoor ikzelf. Andere spelen liever op elke vlucht mee, op alle  fondvluchten willen ze er bij zijn. Deze liefhebbers zijn waarschijnlijk nog betere duivenkenners, betere duiven verzorgers dan de andere categorie want geloof me vrij, deze manier van spelen is veel moeilijker. Tot deze categorie behoort de liefhebber die ik deze week bezoek. Marcel De Beukeleer gaat wekelijks met zijn mandje van enkele  duiven naar het fondlokaal. Telkens probeert hij dan 1 en 2 de getekende duiven te klokken om dan …als het even lukt…kampioen te spelen in het lokaal. Marcel speelt in fondclub Herentals en kan in 2010 weer terugblikken op een heel geslaagd seizoen. Hij wint het fondkampioenschap eerste getekende en het fondkampioenschap met 1 en 2 met een straat voorsprong. De kampioen van 2009 volgde daarmee zichzelf op.  In het grotere samenspel Zuiderkempen werd hij  4de Kampioen grote fond , 2de kampioen Marathon vluchten en 6de plaats Masters Club 2010. Een geweldige prestatie voor deze amateur die alles bewust kleinschalig en bescheiden houdt. Ook deze liefhebber wil ik dan even in de schijnwerkers zetten.


Marcel De Beukeleer op zijn droog zolderhok

Van snelheid naar fond
Marcel (72 jaar) is al verschillende jaren op rust maar heeft in zijn actieve werkloopbaan op talrijke plaatsen gewerkt. Zijn vader was geen duivenliefhebber maar zijn grootouders wel. In de tijd  na de oorlog had iedereen natuurlijk duiven. Zijn eerste duiven kreeg hij in 1972. Het begon met een aanvlieger die op een klein hokje werd geplaatst. Marcel kreeg van iemand een andere duif (zonder ring dan wel) om deze hieraan te koppelen. Er werden 9 duiven uit dit eerste koppel gekweekt en op het einde van het seizoen bleven er hiervan slechts 2 over. Eén van deze twee won later op Qieuvrain wel 10 x de eerste prijs en zijn partner won ook regelmatig prijs. Marcel was nu verkocht aan de duivensport. De eerste jaren bleef het spel beperkt tot de snelheid (voornamelijk Noyon). Enige tijd later werd overgeschakeld naar hafo en eind jaren negentig naar de lichte fond. Vier jaar geleden besloot Marcel over te gaan naar de fond en grote fond. Er werden enigszins nieuwe duiven aangeschaft. Marcel ging hiervoor meestal  naar enkele bekende liefhebbers uit de buurt: good old Jef Vercammen uit Koningshooikt, Dirk Ceulemans uit Duffel met zijn vele duiven van Hub en Riet Jongen (Kerkrade, NL)  maar ook rechtstreeks bij Hub en Riet Jongen, Alfons van Camp uit Putte, Paul en Dave Vets uit Broechem en nog bij Cees van der Laan uit Castricum (NL). Deze duiven werden dan rechtstreeks op het kweekhok geplaatst. Reeds na 4 jaar staat Marcel aan de top met zijn aankopen. Dan ben je goed bediend bij de liefhebbers!

Methode
In 2011 zal Marcel starten met slechts 13 oude weduwnaars en 8 oude duivinnen op nest. Voor de kweek zitten hier slechts 8 koppels kweekduiven. Een kleine melker dus.  De weduwnaars zitten op een ruim zolderhok en de duivinnen op een tuinhok. De jaarse duivers (11) worden een heel jaar als pater gespeeld en gaan tot 600-700 km (Limoges of Libourne). Enkele jaarse duivinnen gaan op nest tot Bordeaux of Soustons, de overnacht dus. De oude weduwnaars (in 2010 waren er dit slechts 7) worden pas gekoppeld in april. Ze worden onmiddellijk opgeleerd en na een 3-4 dagen broeden gescheiden en het klassieke weduwschap kan beginnen. Twee keer per dag (zeker vanaf half mei) moeten ze trainen. Indien ze dit in het begin van het jaar niet goed doen is er verplichte training maar later zijn ze het wel gewoon. Bij inkorving wordt meestal geen duivin getoond maar in de maand juli durft Marcel dit bij wijze van afwisseling wel te doen. Na het seizoen mochten de weduwnaars gewoonlijk geen jongen grootbrengen, enkel broeden op kalkeieren. In 2011 wil Marcel dit wel doen want anders heeft hij geen jongen uit deze weduwnaars en dit vindt hij wel spijtig.

Marcel speelt ook wat duivinnen. Deze presteren eerlijk gezegd minder goed dan de weduwnaars maar op deze manier tracht hij toch wat meer te weten te komen over hun kwaliteiten. Anders zitten ze daar toch maar!De oude en jaarse duivinnen worden aanvankelijk los gespeeld. Tijdens de dag moeten ze buiten in de ren blijven en ’s nachts worden ze opgesloten in bakjes. Na nationaal Bourges worden ze gekoppeld tegen oude duivers en worden op nest gespeeld. De beste stand is jongen van 3-4 dagen. Eén grote vlucht is meestal genoeg voor deze duivinnen , sporadisch moeten ze nog eens mee naar een tweede vlucht. De jonge duiven worden heel goed opgeleerd en gespeeld tot Bourges. Zelfs late jongen moeten nog enkele vluchten tot Noyon of Dourdan.

Tijdens de wintermaanden (van half november tot maart) worden er geen duiven buiten gelaten. Marcel woont tussen enkele bossen en roofvogels tieren er welig.  Marcel is een man van de oude maar goede stempel. Medicijnen en andere middelen beperkt hij tot het minimum. Natuurproducten komen meer op de voorgrond. Zo geeft hij wekelijks (vooral in de winter) allerlei groenten. Prei, wortelen, sla…snijdt hij in stukjes en zet dit op de hokken. Na twee dagen doet hij de overschot weg en vervangt hij het door nieuwe groenten. Als de duiven dit gewoon zijn, eten ze het heel graag. Kefir, look , appelazijn en een zelfgemaakte siroop van allerlei kruiden en bessen staan regelmatig op het voedingsschema (op het eten vermengd met biergist of vitaminen). Tijdens de wintermaanden zelfs 1-2 keer per week. Voor het seizoen en één keer in het midden van het seizoen is er hiervan een tiendaagse kuur. Baadt het niet, schaadt het niet. Het zal in ieder geval niet slecht zijn want de duiven presteren goed.
Als voeding worden de gewone handelsmengelingen gegeven maar tijdens de wintermaanden is er veel gerst in vermengd. Een poetser is Marcel niet. De woonbakken worden dagelijks gereinigd maar de vloer blijft gedurende maanden onaangeroerd. Een droog hok is een goed hok.

Beste duiven 2010
888-07 ras Paul en Dave Vets ( kleinzoon. Provinciale overwinnaar Barcelona 2010)

 2010
prov. Montelimar 54/792 d
prov. Marseille  9/418 d
2009
prov. Marseille  29/477 d 

855 07 50% Dirk Ceulemans ( ras  H.&R. Jongen Kerkrade)

 2009
prov. Orange   81/426 d.
prov. Perpignan  11/734 d.
2010
prov. Montelimar 210/792 d.
prov. Tarbes   19/499 d. 

853-07 ras Jef Vercammen (Koningshooikt)

 2009
prov. Souillac  28/143 d.
2010
prov. Montauban  32/618 d.
prov. Narbonne  13/649 d.