De Ridder Jozef wint openingsklassieker uit Cahors (2003)

Reacties naar Frans : Frans Hermans of naar Martin : Martin Degrave

De Wedstrijd
2003 Zal de belgische duivengeschiedenis binnen gaan als het jaar van de vogelpest, het jaar met een verminkte kalender, het jaar waar onze hobby onterecht gegijzeld werd door de bio-industrie en de politieke en adminstratieve onwil. Het gevolg hiervan was een echte tragedie voor onze hobby, we kunnen enkel hopen dat de gevolgen voor de toekomst beperkt blijven. Bourges I afgevoerd, Brive afgevoerd, Pau afgevoerd. Cahors, herleidt tot een interprovinciale vlucht, weliswaar met een nationale omtrek. Gevolg, slechts 4.786 duiven, dit in vergelijking met de 11.211 van verleden jaar.

Nochtans werd het een mooie, maar harde wedstrijd. Ondanks het feit dat in de voormiddag een sliert buien van west naar oost over België trok, werd 14 juni 2003 een warme aangename dag, met een NO wind, dus wat we zeggen, echt duivenweer. De halve fond vluchten kenden een uiterst moeilijk verloop, dit wegens de hoger genoemde buien. Vluchten uit Bourges en Châteauroux kenden een goed, maar traag verloop, hoofdzakelijk te wijten aan de warmte en de tegenwind. Het was duidelijk, Cahors zou een zware maar eerlijke wedstrijd worden.

Wat rekenwerk zegde ons dat men, in het midden van het land, de duiven rond 19H00 kon verwachten. De kortste afstanden deden de eerste melding rond de klok van 18H00.
De uiteindelijke winnaar werd geklokt om 19H04, aan een snelheid van 1.025,04 meter.
Hij won deze eerste nationale vlucht met een voorsprong van 3 kilometer (3 minuten), dit ondanks het feit dat hij zich de luxe veroorloofde om 5 minuten buiten te zitten, tot grote ontstentenis van zijn eigenaar, Jozef De Ridder.

De Winnaar
De winnende duif is een vale doffer van 1999 met ringnummer 2389218. Bij het inkorven had deze duif nog geen naam, maar de kans is groot dat hij voortaan als “De Cahors” door het leven gaat. Jozef had 13 duiven voorbestemd voor Cahors, en de winnaar was zijn 7° afgegeven duif. Nochtans is “de Cahors” een beste vlieger, en zeker een van de topduiven op het hok De Ridder.
In 2002 werd hij Asuif in het fondlokaal Gooik, met de volgende uitslagen: Etampes 46/380, Vierzon 104/371, Brive 2/380 (Provinciaal 20/2209), Montauban 18/157, Limoges 6/185 en ten slotte Souillac 6/200.
Een excellente vliegduif, en als 4-jarige een echte knalprestatie.
In de afstamming van deze duif vindt men de volgende namen: Florizoone, Montauban Marc Pollin, witte Bolle, Motta (ras Van Hee), Descamps-Van Hasten, 1° nat. Limoges Van Steenkiste.
Verder de “As” stamduif van De Ridder, de "Rode Barcelona" en de "Blauwe As 603", allen gekende De Ridder duiven.
Het hok De Ridder had echt de topvorm te pakken, dit bewijst dat Jozef niet minder als 5 duiven binnen de eerste 100 nationaal plaatst en dit met slechts 13 ingekorfde duiven. Moet er nog zand!!!
Een wereldprestatie met als kers op de cake de 1° nationaal Cahors.
Als voorbereiding tot deze knalprestatie vlogen de duiven Quievrain, Noyon en Tours. Van deze Tours kwam “De Cahors” slechts de volgende dag terug en dit behoorlijk ziek, met als gevolg platte mest en een medische kuur, dit met een medicijn bestemd voor de mensen. “Wat goed is voor de mens is ook goed voor de dieren”. Deze ziekte was de reden waarom deze topvlieger slechts plaats 7 op de intekenlijst toebedeeld kreeg. Het was Jozef wel opgevallen dat “De Cahors” steeds alleen op de nok ging zitten, en niet samen met de anderen duiven.

Er wordt het klassieke weduwschap gespeeld. Jozef speelt dan ook hoofdzakelijk met duivers. Zij worden rond 1 april gekoppeld, en onder normale omstandigheden vliegen zij dan Quievrain, Noyon, Dourdan en Dourdan als voorbereiding. Het seizoen werd aangevangen met 26 weduwnaars. Dit is een inkrimping van de normale 40 weduwnaars, dit wegens gezondheidsredenen. De Cahors vliegers zijn nu voorbestemd Barcelona (2) en voor Montauban.

 


Foto winnende duif.


De Melker

Met Jozef De Ridder heeft de inrichter Cureghem Centre zeker een grote naam op hun Cahors palmares. Een naam nationaal en internationaal bekend bij de duivenkenners. Een man die al jaren zijn stempel drukt op de zware ééndaagse fond in Brabant en jazeker ook in België.
Beenhouwer, harde werker, zakenman, gedreven persoon, wielrennen, paarden en pony’s en uiteraard duiven. Spelen om te winnen, een tweede plaats is een nederlaag. Maar ook getekend en verzwakt door ziekte en tegenslagen. Dit alles zijn woorden en zinnen die het leven van Jozef beschrijven.
Reeds in de zestiger jaren heeft de duivenmicrobe hem gebeten. Ondanks zijn erg drukke zaak, kocht hij van een klant (Cornu), die met duiven stopte, zijn hele duivenbestand, bouwde in allerijl een hok, en begon te spelen met de overgeleerde duiven. Onmiddellijk de fond vluchten en dit vooral wekelijks Angoulème. Van den beginne met groot succes. Helaas, wegens een te drukke zaak, werden deze duiven reeds snel weer van de hand gedaan, en het duivenspel gestopt. Maar éénmaal gebeten, voor altijd gebeten. Eind zeventiger jaren werd Jozef ziek en moest noodgedwongen het drukke zakenleven stopzetten. Weer werd met duiven begonnen om en ditmaal was de wagen voor goed op de rails. De duiven kwamen van vriend Fons, waar hiij reeds jaren een duivenband mee had. Verder werd een stam opgebouwd met duiven van Oscar De Smet, via Florizoone, Motta lijn Van Hee, ook via Florizoone en Stichelbaut via Natural. Er werden ook kinderen aangeschaft van topduiven, zoals 1° nat. Barcelona van Van Bruaene, 1° nat Barcelona van Van Noppe en Vervisch. En een zoon uit de “Elektriek” van Van Bruaene. Uit de "Carcassone" van Carlens, een Barcelona duivin van Matterne en Broeckaert duiven. Vandaag overheersen vooral de Motta lijn Van Hee, en de Stichelbaut duiven, via de Blauwe Brive, moeder van den “As” op hok De Ridder.
Wegens een verzwakte gezondheid werd er beslist op in 1996 een groot deel van het duivenbestand te verkopen en bleven er hoofdzakelijk jaarlingen en jonge duiven op het hok. Dit belette Jozef niet om al heel snel zijn weer de gekende kettinguitslagen te maken. Toch één voorbeeld van zulke uitslagen:
Brive 2002: 17 duiven ingekorfd te Gooik. 1, 2, 4, 5, 9, 11, 15, 21, 35, 36, 46, 72 en 127 van 381 duiven. Goed voor 13 prijzen. Provinciaal werden zelfs 16 prijzen gespeeld van de 17 ingekorfde duiven. Wie doet beter!!!

Voor Jozef is deze 1° nat. Cahors zeker een mooie bekroning van zijn geduldig werk, de kers op de taart van een hele duivenloopbaan. Dikwijls was hij dichtbij deze hoogste bekroning, tweede nationaal Narbonne, 3° en 5° nationaal Cahors, minstens 100 prijzen in de eerste 50 nationaal, maar steeds ontglipte deze mooie droom hem.
Het hele Pipa team wenst Jozef De Ridder van harte proficiat met deze mooie overwinning, moge dit hem sterker maken en nog tot meer grote prestaties leiden. Proficiat Jozef!!!