Arend Meijerhof - Noordbroek (NL) 1e Keizer generaal afdeling 10 Noord Nederland - 2010

Het dorp Noordbroek ligt in Oost Groningen, telt ca. 2.000 inwoners en is ontstaan in de vroege middeleeuwen. Tot 1965 was het samen met de gehuchten Stootshorn en Hamrik een zelfstandige gemeente. Daarna werd het samen met Zuidbroek de nieuwe gemeente Oosterbroek.


Arend en Youri ( met zijn witte lievelingsduif) Meijerhof uit Noordbroek.

Vanaf 1989 behoort Noordbroek samen met Muntendam en Meeden tot de nieuwe gemeente Menterwolde. ‘Broek’ verwijst naar de moerassige gesteldheid van de grond. Zoals bekend liggen hier ook de aardgasvelden, welke ons land zulke enorme grote economische voordelen hebben opgeleverd. In Noordbroek staat een prachtige laat romanogotische kruiskerk met een losstaande romaanse toren. Verder vindt men er veel monumentale, veelal Oldamster, boerderijen.
Noordbroek is ook de woonplaats van de kersverse Keizer Generaal Kampioen van de Afdeling 10 Noord Nederland. De leden van deze afdeling wonen in de provincies Groningen, Drente en een stukje Overijssel.
Ter verduidelijking: het Keizer Generaal Kampioenschap wordt gespeeld over de disciplines vitesse – midfond – eendaagse fond en jonge duiven. Van de in totaal 25 vluchten zijn er twee aftrekvluchten. Daarbij worden de punten van het Generaal Kampioenschap Aangewezen en Onaangewezen opgeteld en degene met de meeste punten mag zich Keizer Generaal noemen.
De 53 jarige Arend Meijerhof is de voor mij toch wel verrassende winnaar van deze prestigieuze titel, waarbij hij de toch stevige concurrentie het nakijken gaf. Zijn vliegploeg kende met name met de oude duiven eigenlijk geen zwakke momenten, waarbij hij ook nog eens op iedere vlucht met de oude duiven zijn aangewezen duif klokte. Op een kille najaarsmiddag bezochten wij Arend, zijn vriendin Trijnie en achterneef Youri aan de Westersingel in Noordbroek.

De liefhebber Arend Meijerhof
Arend Meijerhof is een geboren en getogen Noordbroeker. Hij werd geboren in het oude N.S. Station van het dorp, wat lang geleden al door de sloophamer is geveld. Arend is van beroep klussenman bij ‘De Heemtuin’ in Muntendam. Thuis had hij al wat sierduiven, toen hij een kleine 30 jaar geleden via kennissen en een broer van zijn grootvader in aanraking kwam met de postduivensport. In 1982 startte hij als zelfstandig spelend lid bij ‘Ons Genoegen’ in Muntendam, een club die helaas reeds ter ziele is gegaan. De beginjaren verliepen wat moeizaam, maar in 1987 kwam reeds het eerste grote succes door voor de eerste keer 1e Keizer Generaal van de club te worden. Daarna werd de weg verder omhoog gevonden, mede door toedoen van duiven van Jan Ouwerkerk – Wim Schaapherder, Siddeburen ( nog altijd een groot sportvriend van Arend) – Koos Buiter, Woldendorp en A.J. Oldenburger, Wildervank. Het waren stuk voor stuk programmaduiven, die ook goed uit de voeten konden op de grote fond getuige de in 1992 behaalde titel Keizer Generaal van de Super Fondclub, voorloper van de Noordelijke Fondclub.

Andere hoogtepunten in de negentiger jaren van de vorige eeuw waren: 2e Keizer Generaal ‘De Eendracht’ ( ongeveer het huidige Rayon 3 van Afdeling 10) 1998 en een jaar later 1e Fondkampioen van hetzelfde samenspel. Hierna volgde een periode dat Arend door privé-omstandigheden de duivensport op een wat lager pitje zette. Vanaf 2003 ging hij er weer volop tegenaan en met name door de aanschaf van duiven bij C. & G. Koopman kreeg zijn duivenmelkersloopbaan een nieuwe impuls, waarbij de afgelopen jaren de resultaten steeds beter werden. Vanaf 2007 speelt Arend in ‘De Vredesduif’ in Muntendam, van welke club hij ook bestuurslid en ringenadministrateur is. Arend Meijerhof is een nuchter en ongecompliceerd mens, die met beide voeten stevig in de Groninger klei staat. Hij is wars van commercie en je zult hem nooit hoog van de toren horen blazen. Wel is hij een fanatiek melker, secuur, alles op tijd en alle dagen de hokken keurig schoon. Hij steekt dagelijks heel wat uurtjes in het verzorgen van zijn kolonie duiven. Daarbij hoort ook het observeren van zijn duiven tijdens de training. Arend is een man van recht door zee, die ongezouten zijn mening geeft over zaken die naar zijn mening niet deugen binnen de sport. Zo stoort hij zich ontzettend aan het feit dat naar zijn mening de laatste jaren de kampioenen van de afdeling niet meer de aandacht krijgen die ze verdienen tijdens de jaarlijkse huldiging in Grolloo.’De laatste jaren worden alleen de eerste drie per discipline uitgebreid in het zonnetje gezet. De overige kampioenen krijgen snel iets in de handen gedrukt en kunnen weer gaan. Helemaal fout naar mijn idee. Iedere kampioen dient in het zonnetje te worden gezet. Hij leeft daar naar toe, neemt vaak familie en kennissen mee en dan is zo’n onpersoonlijke behandeling een koude douche. Een kampioenenhuldiging is naar mijn idee een avond voor de kampioenen’.

De 11 jarige Youri Meijerhof is ieder weekeinde bij Arend bij de duiven te vinden. Hij is helemaal gek van duiven en kent ze allemaal. Zelf heeft hij thuis in Oude Pekela een klein hokje met een tweetal witte duiven. Regelmatig vertelt hij op school over zijn duiven en neemt ze dan in een mandje mee.
Youri is de zoon van Gerry Meijerhof, een neef van Arend. In 2009 verongelukte deze tijdens een Oval race. Hij was meervoudig Nederlands kampioen in deze discipline en een bijzonder goede vriend van Arend. Na de dood van Gerry is Arend voogd van de kleine Youri geworden. Samen zijn ze ieder weekeinde bij de duiven.

Huidige basisduiven
De huidige basisduiven komen van:
·    C. & G. Koopman, Ermerveen. Arend haalde ze in de jaren 2003, 2004 en 2005 rechtstreeks bij deze kampioenenformatie. We zien de lijnen van: ‘Branco’- ‘Showpiece’ – ‘Zitter’ – ‘Emperor Qin’ – ‘Amira’ – ‘Fiero’ – ‘Co’- ‘Bassira’ – ‘Noble Blue’- Mister Ermerveen’- ‘Tafary’- ‘Dirk Junior’ – ‘Miss Dynamite’, kortom een breed scala van het beste van het beste van de Koopman kolonie.
·    Jan Ouwerkerk, Lekkerkerk.
·    Gaby Vandenabeele duiven via Koos Buiter, Woldendorp.
·    Harm Vredeveld, ras Jeu Vervuurt.
·    Jan de Ruiter, Teuge.
·    A.J. Oldenburger, Wildervank, ook een man waar Arend al een jarenlange vriendschap mee heeft en die hem geweldig hielp toen twee jaar geleden praktisch alle jonge duiven van Arend stierven.
De laatste aanwinsten komen uit de lijn van ‘Bijter x Visje’, het stamkoppel van Comb. de Vries, Klazienaveen.
De Koopman duiven worden op het kweekhok bij elkaar gehouden, kinderen ervan worden wel gekruist tegen andere soorten. De overige duiven op het kweekhok worden gekruist tegen elkaar.


De vlieghokken met daarbij ‘Luna’, de attente Doberman, die echt niets ontgaat.

Hokken – hokbestand – spelmethode
In de ruime tuin achter de woning staan een tweetal prachtige tuinhokken opgesteld, die door Arend samen met een vriend zijn gemaakt. Daarnaast is er nog een klein hokje met enkele duifjes.
Het hokbestand van Arend ziet er als volgt uit:
·    Twaalf koppels kweekduiven
·    Dertig koppels oude duiven
·    Ca. vijftig jonge duiven worden gekweekt voor eigen gebruik

Er wordt alleen klassiek weduwschap gespeeld met doffers. Duivinnen worden alleen als jonge duif gespeeld, daarna niet meer, ook niet op de natoer.
De vliegploeg voor 2010 bestond uit 28 doffers. 20 doffers waren bestemd voor de vitesse- en midfondvluchten. Acht doffers voor de dagfond. Deze laatsten worden tot de vlucht voor de eerste dagfondvlucht wekelijks gespeeld. Daarna worden ze eens per twee weken gespeeld, alleen op de dagfond.
Er wordt nooit getoond. Enkele jaren geleden kwam Arend in tijdnood en was er ’s avonds voor het inmanden geen tijd meer om te tonen. De doffers werden gewoon uit het hok gepakt en maakten ’s zaterdags een dijk van een uitslag. Sindsdien is er nooit meer getoond.
 
Stille seizoen en voorbereiding
De selectie van de duiven gebeurt direct na het seizoen. De oude duiven worden geselecteerd op prestaties. 50% prijs met minimaal enkele kopprijzen is toch wel de limiet om te mogen blijven. De jonge duiven krijgen, mits ze goed van bouw zijn allemaal een kans. Degenen die op de laatste drie vluchten goed presteren, hebben een streepje voor. Arend houdt overigens van gespierde duiven en een goede bouw. Naar de ogen wordt niet gekeken.  De duiven komen nu nog mondjesmaat buiten, dit i.v.m. het roofvogelgevaar. Tijdens de rui wordt er gekuurd en geënt tegen paratyfus. In die periode krijgen de duiven extra biergist, vitamines en oliehoudende zaden, naast de Wielink voeders, die 12 maanden per jaar worden gegeven. In de laatste week van november worden de kweekduiven gekoppeld, begin januari alle vliegduiven. Tijdens het broeden wordt er gekuurd tegen het geel en geënt tegen paramixo. ‘Ik lees van mensen die zeggen nooit te behandelen tegen het geel. Ik zeg heel eerlijk dat ik hier echt niets van geloof’ aldus Arend. Als de jongen van de vliegduiven speenklaar zijn gaan ze met de duivinnen eraf. Sommigen zitten dan al voor de tweede keer op eieren, anderen nog niet. Twee of drie weken voor aanvang van het seizoen zitten de doffers op weduwschap. Inmiddels trainen de doffers al één keer per dag vanaf het moment dat ze voor de eerste keer op eieren zitten. Voor de eerste vlucht worden ze een paar keer weggebracht tot een afstand van maximaal 40/50 kilometer ( Spier). Vanaf de eerste vlucht gaan alle duiven in principe wekelijks mee. Dit tot één vlucht voor de eerste dagfondvlucht. Dan worden de doffers die voor de dagfond bestemd zijn thuisgehouden. Arend neemt geen risico i.v.m. mogelijk een slechte vlucht.

Verzorging en medische begeleiding
Zoals gezegd worden er altijd Wielink voeders geserveerd. In principe worden de seizoensmengelingen gegeven, welke door Arend naar eigen inzicht waar nodig worden gemengd. De duiven krijgen standaard een handje per twee duiven per voerbeurt. Naar de vlucht toe wordt er enigszins opgevoerd. Op zaterdagavond na de vlucht wordt er een dieetmengeling gegeven. Dezelfde mengeling wordt ook op de zondag gegeven. Op maandag, dinsdag en woensdagmorgen bestaat de voeding uit 50% Super Top en 50% dieet, aangevuld met pinda’s en snoepzaad. Op woensdagavond, donderdag en vrijdagmorgen is het 100% Super Top aangevuld met pinda’s en snoepzaad. De laatste twee maaltijden overigens zoveel als ze willen. Na de vlucht krijgende duiven op zaterdagavond en zondag ontsmettingsmix van dierenarts Nanne Wolff in het water. Verder op maandag, dinsdag en woensdag vitamines over het voer, wat vochtig wordt gemaakt met citroensap.       

Mooie kampioenschappen in 2010
Afdeling 10 rayon 3:
3e Vitesse O.A. – 2e Vitesse A. – 2e Midfond O.A. – 4e Midfond A. – 3e Daffond O.A. – 2e Dagfond A. – 7e Jong O.A. – 11e Jong A. – 1e Generaal O.A. – 1e Generaal A. – 1e Keizer Generaal
Afdeling 10 Noord Nederland :
2e Generaal O.A. – 1e Generaal A. – 1e Keizer Generaal

In 2010 werden in totaal 350 oude duiven ingemand, welke 219 prijzen wonnen. Verder 219 jonge duiven, die 97 prijzen wonnen en dat is minder dan Arend gewoonlijk gewend is.

Jonge duiven
De verzorging van de jonge duiven is nagenoeg gelijk aan de oude duiven. Twee weken na het spenen wordt er gestart met het verduisteren. Dit duurt tot de langste dag. Er wordt niet bijgelicht. Goed opleren is een must volgens Arend. Zeker 15 keer gaan ze voor aanvang van de vluchten de mand in tot maximaal 40/50 kilometer (Spier). Tijdens de eerste vluchten wordt er ook doordeweeks gereden. De prestaties van de jonge duiven waren dit jaar wisselvallig. Bovendien werden er in totaal 16 verspeeld, iets wat Arend nog niet vaak heeft meegemaakt. Vanaf de eerste vlucht met de jonge duiven stond hij bovenaan in de tussenstand voor het Keizer Generaal. Op de één na laatste vlucht met de jonge garde ging het bijna mis. Geen kopprijzen en Arend zag bij thuiskomst dat ze er niet goed bij zaten. Het zal toch niet gebeuren dat het op het laatst nog mis gaat dacht Arend bezorgd. Hij belde dierenarts Nanne Wolff om 12.45 uur en om 14.20 uur stond hij al met zijn duifjes en zakje mest in Wezep. ‘Ornithose’ was de diagnose. ‘Geef ze dit medicijn maar en donderdag zijn ze weer super’ aldus Nanne, waarmee Arend toch weer enigszins gerustgesteld was. Een de dokter kreeg gelijk, want op de laatste vlucht met de jonge duiven vanaf Arras werd werkelijk een superuitslag gemaakt in het Rayon 3: 1, 14, 25, 34, 35 enz. en dat tegen 750 duiven.
Daarmee was de zo fel begeerde titel een feit en het ultieme doel bereikt. ‘Samen met Youri heb ik naar boven gewezen en zo deze titel aan Gerry Meijerhof opgedragen’, aldus een op dat moment geëmotioneerde Arend Meijerhof.     
Over de plannen om het Generaal Kampioenschap af te schaffen zegt hij overigens het volgende: ‘De mensen die dit voorstellen presteren zelf niets. Het Generaal Kampioenschap is een bevestiging van het feit dat je het gehele seizoen goed hebt gepresteerd. Dat is voor mij en velen met mij het mooiste wat er is. Waarom moet dit ook nog eens in de vernieling worden geholpen?’.

Slot
Na het behalen van zijn prachtige kampioenschap werd hij van alle kanten gefeliciteerd en kwamen er zelfs bloemstukken van sportvrienden. De nuchtere Arend was er door overdonderd. Echte ambities voor 2011 zijn er niet. ‘Ik ga gewoon weer mijn best doen. Meer kan ik niet. Er zijn zoveel dingen die je niet in de hand hebt’ aldus een realistische Arend, bij wie oogappel Youri een tweede thuis heeft gevonden.
Youri, Trijnie en Arend, hopelijk mogen jullie samen nog lang van de duivensport genieten!

Duiven die belangrijk aan de titel hebben bijgedragen

De NL 05-4702707 ‘Gerry’. Ras Gaby Vandenabeele x Jan de Ruiter. Won in totaal al 58 prijzen, waaronder 1e Gennep van 258 d. – 1e Pommeroeul van 265 d. – 1e Hasselt van 254 d. – 1e Wijchen van 283 d. – 2e Rekkem van 329 d. – 2e Rekkem van 387 d. – 2e Meer van 202 d. – 2e Gennep van 318 d. – 3e Rhisnes van 126 d. – 4e Heteren van 169 d. – 4e Duffel van 236 d. – 4e Hasselt van 205 d. – 4e Arras van 132 duiven enz. Wat een topper!

NL 06-4729437. Ras C. & G. Koopman. Won in totaal 50 prijzen, waaronder 1e Hasselt van 205 d. – 3e Lissenes van 162 d. – 3e Pommeroeul van 215 d. – 3e Rekkem van 361 d. – 4e Strombeek van 632 d. – 5e Zutphen van 360 d. – 5e Menen van 219 d. – 5e Hasselt van 368 d. – 5e Zutphen van 756 duiven enz.

NL 07-4745636. Ras C. & G. Koopman. Won in totaal 24 prijzen, waaronder 1e Zutphen van 537 d. – 1e Troyes van 155 d. – 1e Sens van 99 d. – 2e Rekkem van 157 d. – 3e Zutphen van 455 d. – 3e Zutphen van 310 d. – 5e Hasselt van 254 duiven enz.

NL 07-46745644. Ras Jeu Vervuurt via Harm Vredeveld. Won in totaal 28 prijzen, waaronder 1e Blois van 26 duiven (737 km.) – 2e Sens van 99 d. – 4e Sens van 148 d. – 5e Gennep van 318 d. – 5e Pithiviers van 157 d. – 5e Pithiviers van 57 d. – 6e Sezanne van 176 duiven enz.