Eindelijk is het Hans Broeders (NL) gelukt…… Na 7x zilver nu goud op Pithiviers afdeling Oost-Brabant - 2010

Hans Broeders uit Haghorst is een gevestigde waarde in de Oostbrabantse duivensport en meer bepaald op het gebied van de dagfond (afdelingskampioen oud 2010). Met de jonge duiven is hij ieder jaar weer goed voor topklasseringen.

Ontelbare keren meldde hij zich al in de kop van de uitslagen. Met de vlucht vanuit Pithiviers met de jonge duiven lijkt er daar wel iets bijzonders aan de hand te zijn. Maar liefst zeven keer werd Hans tweede. “Of d’n duvel d’r mee spult” zeggen ze in deze streek. Maar het moest er eens van komen en zie nu op de sluitingsvlucht van seizoen 2010, die gelukkig voor Hans aan het aangepaste vliegprogramma werd toegevoegd, vloog er een engeltje mee en gebeurde het dan toch. In eerste instantie had Hans hierop niet meer gerekend omdat hij in zijn vereniging De Drie Beerzen pas de derde gemelde had. Albert de Lepper en Jan van Doormaal meldden eerder, maar door een wat langere afstand ging de zege naar NL10-3040550  met twee meter voorsprong. Eén rondje vliegen zou voor de achtste keer de tweede plaats hebben betekend. Nu werd het een fraaie zege tegen 4784 duiven.Pithiviers werd een spannende finale met vijf duiven kort op elkaar. Hans Broeders, Haghorst, 1195,866 mpm; GertJan Timmermans, Geffen, 1194,247 mpm; Leon van Hintum, Berghem, 1194,057 mpm; Albert de Lepper, Diessen, 1193,343 mpm en Antoon & Gerard Hanegraaf, Vinkel, 1193,343 mpm.

Hans vertelt dat het niet meezat met de voorbereiding voor de drie klassiekers met de jonge duiven. Zoals gewoonlijk speelt hij ze op de eerste vluchten op een rustige manier. Na drie vluchten werden de geslachten gescheiden. Tijdens de vakantie moet er op een dag iets gebeurd zijn, wat weet men niet, maar de jonge duiven waren helemaal overstuur, er was niets mee aan te vangen. Wanneer Hans ze uitliet bleven ze uren en uren buiten en hadden kennelijk angst om naar het hok terug te keren. Met enkele dagen kwam daar gelukkig wel wat verbetering in. Maar de nationale Orleans werd een grote teleurstelling. Na de drie eerste duiven moest een half uur gewacht worden op nummer vier. Positief was wel dat er geen enkele werd verloren. Goede raad was duur. Alles werd bijeen gelaten op hoop van zegen. Ze mochten verder hun gang gaan. De tweede Orleans konden er weinig duivinnen mee omdat ze bijna allemaal moesten  leggen maar toch werd de 6e prijs zijn  deel. Voor Pithiviers kwam dit wel gunstig uit, eieren van 5 à 6 dagen. Maar juist de winnares had geen nestje. Waarschijnlijk wel een losse vrijer en dat wil ook wel eens wat los maken. In haar afstamming zitten een heel stel duiven met kopprijzen op de dagfond. Aan vaderszijde o.a. H00-57345 Dan Tilaphompat (een zoon van 91-4139042 1e Chateauroux 12178 duiven) die Hans kreeg nadat 421 naar Taiwan verhuisde. Aan moederzsijde Kleine Dirk van Lei via Marijke Vink en de topduivin van Hans 99-9972541 (Peter Gijbels x Wiet Kaethoven). Zij speelde o.a. 2e nat. Orleans; 2e Bourges FC Zuiderkempen; 3e in de nat. Competitie jonge duif. Een broer van deze duivin speelde 2e Limoges in FC Zuiderkempen. Ook hier geldt weer “goed bloed verloochent zich nooit”.

Hans heeft er ook al weer 42 jaar opzitten in de duivensport. Van 1968 t/m 1976 was hij lid van de Reisduif in Hilvarenbeek. In 1977 verkaste hij naar De Drie Beerzen en daarmee van Midden-Brabant naar Oost-Brabant. In het landelijk gelegen Haghorst, een dorpje ten noorden van Diessen heeft hij zijn domicilie. Rust en ruimte genoeg. Een fraai hok op de garage en een ruim bemeten tuinhok voorzien van rennen vormen een installatie waar menigeen jaloers op zou zijn. Om kwart over vijf springt Hans uit zijn bed en is om half zes op de hokken te vinden totdat hij om zeven uur gaat werken. Overdag springt zijn vrouw Marianne bij, vooral bij het loslaten van de jonge duiven. Hij richt zijn pijlen op de dagfond en heeft ook een klein ploegje overnachters. Maar de dagfond dat is “zijn ding”. Daar wil hij alles voor doen om uit te blinken in het mooie spel wat afdeling Oost-Brabant biedt in Fondclub Zuiderkempen.
Deze zege van Pithiviers was een dik verdiende. Duivensport kan mooi zijn maar het gaat niet vanzelf. Dat weet en beseft Hans als geen ander.