Nee, hier kom je niet onopgemerkt op het erf! De inmiddels 52 jarige Toon van der Walle is van beroep psychiatrisch verpleegkundige en komt van oorsprong uit Haarlem. Dertig jaar geleden streek hij samen met zijn vrouw Petra in Beerta neer. Toon heeft zijn hele leven al duiven, met uitzondering van een periode van vijf jaar, toen het gezin met kinderen vooral aandacht vroeg. Vooral op de Duitslandvluchten behaalde Toon in vroegere jaren klinkende resultaten met o.a. 1e Nationaal en 3e Nationaal Helmstedt en ook een aantal kopprijzen op Nationaal Munchen en Hof. Ook werd in die periode al eens een 9e Nationaal St. Vincent gespeeld. In 2003 maakte hij een herstart, eerst met programmaduiven, wat geen goede keuze bleek. In 2006 werd volledig op de grote fond overgeschakeld en er kwamen duiven van Jelle Posthumus, De Wilp – Henk de Bree, Soest – Evert Antonides, Sappemeer en Jelle Outhuyse uit Harlingen. Dit zijn de belangrijkste basislijnen van de huidige kolonie, welke bestaat uit 45 oude vliegduiven ( incl. jaarlingen) – 45 jonge duiven en 10 kweekparen. Het debuutjaar 2007 kenmerkte zich door behoorlijke verliezen op Limoges en Périgueux. In 2008 ging het al een stuk beter. Een jaar later kwamen de eerste successen met o.a. 12e , 36e en 51e Nationaal Bergerac in Sector 4. Dit jaar gaat het eigenlijk vanaf de eerste vlucht fantastisch, wat Toon in ieder geval al het Keizer Kampioenschap van het sterke N.I.C. ‘De Trouwe Duif’ in Oude Pekela heeft opgeleverd. Ook in meerdere grotere spelverbanden zullen vermoedelijk aansprekende titels worden behaald! Toon van der Walle is een secure melker, die iedere dag toch wel vier uur besteed aan de verzorging van zijn duiven. Zo kan hij goed overzicht houden op zijn kolonie duiven, want zeker bij het nestspel is observeren van de duiven een noodzaak. Het gaat vooral om de details en daar moet je oog voor hebben en de tijd voor nemen!
Zijn duiven zijn gehuisvest in twee eenvoudige, maar goed verluchte tuinhokken met een ren. Eén tuinhok heeft een inpandige ren. Toon zegt vaak twijfels te hebben over zijn duiven ( wie eigenlijk niet). Hij is vooral een individualist, die thuis enorm geniet van zijn geliefde hobby. Met zijn neef Joop Biezemans uit Den Bosch is er veelvuldig contact over de duiven. Gesterkt door de prachtige resultaten op de eerdere overnachtvluchten werden op Nationaal Cahors vier duiven ingemand. Het waren de eerste twee van Périgueux en van St. Vincent, die zich toen allen knap van voren lieten zien. Toon kon in de nacht van vrijdag op zaterdag moeilijk de slaap vatten. Hij was nerveus, zag de maan opkomen in die overigens rustige niet geheel heldere nacht.
De wekker was om 05.20 uur gezet en Toon stond direct op. Na koffie met een ontbijtje werd Teletekst geraadpleegd en hij zag dat er op dat moment twee meldingen waren. Hij zette zijn stoel voor het raam in de kamer en opeens zag hij om 06.16 uur nog net een duif landen op het hok. Ze kwam direct binnen. Het was de NL 08-1935115, een duivin die als tweede getekende werd afgegeven en wordt geklokt op 06.16.07 uur, wat op een afstand van bijna 1.085 km. een snelheid van ruim 1.935 mpm. betekent. Ze was moe, maar zeker niet afgevlogen. Enkel had ze wat gewicht verloren. Bij de melding kreeg men eerst nog een antwoordapparaat, maar dit was snel verholpen. Een keivroege duif, dat was Toon direct al wel duidelijk, zeker toen Pieter Gast namens de NPO de duif kwam controleren. Maar ook de andere duiven van Toon lieten zich niet onbetuigd met aankomsten van 10.17 ( 15e Nationaal) – 12.56 en 13.02 uur. Volle bak, met vier knappe prijzen Nationaal en 1, 2, 9 en 10 in het NIC ‘De Trouwe Duif’ tegen 226 duiven en daarmee kanshebbers voor de series 2, 3 en 4 Nationaal! Dit kunnen er maar weinig zeggen toch! Terecht was er die avond bij het lichten van de klokken in Oude Pekela een staand applaus voor ‘goudfazant’ Toon. Het clubhuis was voor die gelegenheid mooi versierd. Verder was er een bloemenhulde, ook van Albert de Jong die namens de NPO acte de présence kwam geven. En dan die telefoon, die bleef maar ratelen! Het lot van een winnaar zullen we maar zeggen!
NL 08-1935115, 1e Nationaal Cahors Sector 4 van 2.870 duiven en 2e Internationaal Noordelijke Unie.
De winnares is een superduivin
De winnende duivin is werkelijk een superduivin, die in 2009 de 51e Nationaal Bergerac vloog en dit jaar de 45e Nationaal Périgueux won ( 1e NIC). Haar vader is een zoon van ‘de 710’ van Henk de Bree, een topdoffer die in 2001 het Criterium der Azen won met 4 : 4. Hij is van het soort van Jac Steketee x ‘Verbart 46’ x ‘De Aal’ van Joop Beumer en ‘De Dolle’ van Marijn van Geel. De moeder van de Cahors winnares is een rechtstreekse van Evert Antonides uit Sappemeer. Deze ‘Miss Hoogezand’ kreeg Toon als ei. Zij is van het ras Hein Brassé uit Vaesrade. De winnares van Cahors werd op kleine jongen gespeeld. Dit is overigens de favoriete neststand voor Toon op de overnacht samen met broeden met een groot jong erbij.
De tweede duif van Toon is de NL 08-1935161, die op 10.17 uur wordt geklokt. Zij vloog dit jaar ook al een 48e Nationaal Périgueux. De vader komt rechtstreeks van Dick van den Berg uit Tuk, de moeder is een kweekduivin van Jelle Outhuyse. Begin februari werd er gekoppeld en alle vliegduiven brachten één jong groot. Darna ging de zaak op weduwschap en gingen alle duiven de eerste vluchten als training mee. Begin mei werd er herkoppeld en toen werd er een dusdanige verdeling gemaakt onder de overjarige duiven dat ze twee keer zouden worden gespeeld. Niet in alle gevallen kwam dat zo uit. De jaarlingen krijgen 8 vitesse en Midfondvluchten af te werken. Daarna krijgen ze één grote opdracht. Als ze terugkomen en snel herstellen mogen ze blijven. De jonge duiven gaan meestal drie klokvluchten mee tot zo’n 200 kilometer.Er wordt afgepast gevoerd, een zak goed voer van verschillende merken, aangevuld met een beetje gerst. De laatste vier dagen wordt er opgevoerd met pinda’s en andere oliehoudende zaden. Meestal trainen de duiven allemaal tegelijk, waarbij ook de jonge duiven mee trainen. Als Toon vrij is trainen de doffers en duivinnen apart en dan trainen ze naar zijn mening beter. Het medische plaatje is simpel. Tien dagen voor het inmanden een geelpil en indien nodig iets tegen ornithose, wat dit jaar nog niet is gebeurd. Verder een jaarlijkse enting tegen paramixo en paratyfus. De medicijnen worden betrokken van dierenarts Nanne Wolff.
Een schitterende winnaar ….
dat is Toon van der Walle zeker. Een man met liefde voor zijn duiven, met bovenal een uitstekende kolonie kwaliteitsduiven, waar we de komende jaren nog veel van zullen gaan horen. En hoe zit het met het thuisfront zult u zeggen? Toon zegt lachend dat zijn Petra gedoogsteun geeft aan zijn hobby, een woord dat u overigens deze dagen veelvuldig in onze vaderlandse politiek zult horen. Nogmaals van harte proficiat met deze prachtige overwinning en schitterende uitslag!