Voor velen misschien een verrassing, maar de insiders weten beter. De 61 jarige Tjalling en zijn 38 jarige zoon Koen de Wit timmeren de laatste jaren danig aan de weg en zijn praktisch wekelijks in het snuitje van de uitslag te vinden. En dan bedoelen we niet alleen in hun club ‘De Faensterflucht’ in Surhuisterveen, maar ook in het Rayon ‘De Walden’ en het sterke Samenspel ‘De Eenheid’. In vroegere jaren werden er ook van tijd tot mooie resultaten behaald, maar toen was het vooral een spel van pieken en dalen. Nu is er een veel meer constante prestatiecurve ontstaan, waarbij ook op de dagfond uitstekend wordt gepresteerd. In 2009 kwam de grote doorbraak van Tjalling en Koen met o.a. 3e NPO Chateaudun (mist de 1e op enkele seconden) – 8e NPO La Ferte s. Jouarre en 10e NPO Pithiviers. In Samenspel ‘De Eenheid’ werd het 8e Generaal Kampioenschap behaald. Dit jaar gaat het nog beter, waarbij men tot voor kort ook nog veel problemen had met een haperend constateersysteem. Hoogtepunten tot op heden zijn: 3e NPO Signy Signetz ( deze duif won ook 1e Nationaal Sens) – 12e NPO Troyes en 1e, 8e, 9e, 25e, 39e Nationaal Sens! Zowel in Rayon ‘De Walden’ als het Samenspel ‘De Eenheid’ vechten ze met de besten mee om de Generale titel. Op het vlieghok van 6.50 m. zitten 18 koppels oude vliegduiven, waarmee totaalweduwschap wordt gespeeld en 60 jonge duiven. Daarnaast zijn er 11 kweekparen. De basisrassen zijn: Jacob Poortvliet, W. & F. Ebben (dochter ‘Roosje’) – Van de Pol-Vedder ( aangeschaft op de totale verkoop) en Wiebe Elzinga (soort J. Hoekstra). Deze duiven worden op elkaar gekruist. Deze duiven spelen top van 100 tot 700 kilometer, waarbij men een lichte voorliefde heeft voor de dagfond. Hierop worden meestal 10 – 20 duiven gespeeld. De aanwinsten van de laatste jaren hebben duidelijk voor een kwaliteitsverbetering gezorgd. Vader Tjalling, die met de VUT is, doet ’s ochtends de gehele verzorging. ’s Middags en ’s avonds doen Tjalling en Koen het samen. Het is me snel duidelijk dat we hier te maken hebben met een tweetal op en top gedreven liefhebbers, die er veel voor over hebben om het beste uit hun vogels te halen. ‘Altijd vooruit kijken’ is bij beiden de slogan. Achterom kijken heeft geen zin. De verzorging van de duiven is punctueel. De doffers trainen twee keer per dag, de duivinnen één keer. De voeding bestaat in het begin van de week uit Gerry Plus en Champioen Mix van Versele en de laatste 5 maaltijden uit Weduwnaarsmengeling van Versele + Energy Plus. Daarnaast wordt er altijd als supplement een mengsel van hennep, Tovo en pinda’s verstrekt. Iedere maaltijd mogen ze een halfuur eten zoveel ze willen. Daarna wordt de voerbak weg genomen. Op de dag van inkorving de gehele dag volle bak! De duiven worden maandelijks gecontroleerd door dokter Marien.
Tegen het geel wordt maandelijks een Belga Magic van Belgica-de Weerd opgestoken. Bij warm weer wordt voor en na de vlucht gewerkt met Ornisol (voorkomen van luchtwegproblemen) van dezelfde firma. Op Nationaal Sens werden tien duiven gespeeld, acht duivinnen (zeven jaarlingen) en twee doffers. De duivinnen trainden duidelijk beter dan de doffers, vandaar deze keus. Bovendien moest de beste duif thuis worden gehouden i.v.m. een kwetsuur.
Tjalling en Koen verwachtten de eerste duiven rond tien voor drie, doch werden om 14.35 uur reeds opgeschrikt door het geluid van geklap van vleugels van een duif. Het bleek de NL 09-1596604 te zijn, genaamd ‘Blue Hope’. De display gaf 14.35.28 uur aan, wat op een afstand van ruim 590 kilometer een snelheid van bijna 1.216 mpm. betekent, goed voor de 1e Nationaal Afdeling Friesland’96! Maar het gaat verder: 14.45.24 ( 8e Nationaal) – 14.46.52 ( 9e Nationaal) – 14.50.31 (25e Nationaal) en 14.54.02 (39e Nationaal), in totaal zes prijzen van tien gezette duiven! Formidabel en dat op één van de verste afstanden in Friesland. NL 09-1596604 ‘Blue Hope’, 1e Nationaal Sens Afdeling Friesland’96 en tevens de snelste duif van de Afdelingen 10 en 11, samen met haar doffer.
‘Blue hope" een klasse apart op Sens
De winnende duif van Sens is de NL 09-1596604 ‘Blue Hope’, een schitterende blauwe duivin. Een atleetje om van te watertanden. Haar vader is de NL 05-1181717 ‘Sprint’, aangekocht op de totale veiling van Van de Pol-Vedder, Nijkerk. De moeder is de NL 08-1971128. In haar stamboom zien we W. & F. Ebben ( ‘Daan’ en ‘Zus Super 27’) en Anton Ruitenberg ( Gaby Vandenabeele). ‘Blue Hope’ werd dit seizoen 14 keer gespeeld en behaalde acht prijzen, allemaal echte kopprijzen: 5e Zutphen van 1.779 d. – 3e Boxtel van 1.819 d. – 13e Pommeroeul van 1.456 d. – 6e Pommeroeul van 1.201 d. – 17e Menen van 780 d. – 3e NPO Signy Signetz van 8.664 d. – 46e NPO Troyes van 7.543 d. en 1e Nationaal Sens Afdeling 11 van 2.547 duiven! Voor het inkorven voor Sens kreeg ‘Blue Hope’ haar doffer niet te zien. Dit i.v.m. de hitte. Men wilde de duiven zo rustig mogelijk in de mand hebben. Ze is wekelijks gespeeld. Haar partner was altijd thuis, daar deze wegens vleugelproblemen niet kon worden gespeeld. Het ziet er naar uit dat ‘Blue Hope’ naar het kweekhok gaat verhuizen. Nationaal Blois zal niet worden gespeeld. Tjalling en Koen gaan zich nu helemaal richten op de jonge garde. Wie weet wat er hier nog uit de hoge hoed wordt getoverd. Mannen, van harte proficiat!