Skip to main content

‘Coming man’ Henri Hoeks - Bovensmilde (NL) 1e nationaal St.Vincent sector 4 van 1.542 duiven

Enkele maanden terug kon u in een tweeluik met Mark van den Berg in dit blad al uitgebreid kennismaken met de 36 jarige Henri Hoeks uit het Drentse Bovensmilde.

Twee absolute talenten in de Nederlandse duivensport, die in 2009 de fondwereld echt op zijn kop hebben gezet. Dit seizoen trekken ze de lijn gewoon door, waar in 2009 werd gestopt. Mark van den Berg begon met een 2e NPO Brive en Henri Hoeks met een 5e en 15e NPO Limoges ( ‘Yolanthe’ in 2009 3 x in de eerste 15 Nationaal!). Op de loodzware St. Vincent van het afgelopen weekeinde liet Henri Hoeks de hele fondelite in sector 4 zien dat er met hem niet te spotten valt. Op een afstand van ruim 1.185 km. met zes duiven mee wordt de volgende serie neergezet: 14.51 – 16.38 – 16.47 – 17.14 – 17.23 en 17.56 uur. Dat betekent de 1e – 30e – 37e – 62e – 73e en 105e melding in de sector. Een ongelofelijke prestatie, als ik u vertel dat de vlucht zeer zwaar was en dat menig liefhebber geen of slechts een enkele duif ’s avonds thuis had. Zulke resultaten blijven niet onopgemerkt en Henri kreeg werkelijk honderden reacties op dit grootse nieuws, niet alleen uit Nederland, maar ook uit het buitenland.

Een dag na de vlucht giert de adrenaline nog door zijn lichaam: ‘Van kinds af aan heb ik gedroomd over een overwinning op Nationaal St. Vincent. In februari op mijn verjaardagsfeestje voerde mijn sportvriend Mark van den Berg de druk nog wat op door mij een trofee aan te bieden, met daarop de tekst: 1e Nationaal St. Vincent Sector 4 in 2010. Mark kende namelijk mijn vurige wens van die Nationale zege op St. Vincent. De hele week voor St. Vincent heeft  deze trofee op de voerton in het hok gestaan. Ik was enorm gefocust op deze vlucht. Ik ben een perfectionist. Bij het inmanden was ik niet helemaal tevreden over mijn duiven, behalve dan op ‘De Montauban’. Mede door het uitstel van de lossing liep de spanning bij mij hoog op. Zondag heb ik een bezoekje gebracht aan Gerard van den Berg in IJsselmuiden om wat af te koelen. Maandagmiddag ben ik vanaf 13.30 uur er eens goed voor gaan zitten, samen met mijn vaste supporter Jan Steenbergen, waar ik uit bijgeloof steevast een Limoges biertje mee ga drinken. Jan zag om 14.51 uur de NL 05-4712043 ‘De Montauban’ als eerste komen. Het systeem gaf 14.51.13 uur aan wat een snelheid van ruim 984 mpm. betekende. Ik raakte helemaal geëmotioneerd. Ton de Vries kwam namens de NPO de controle doen en tijdens die controle vielen er steeds maar duiven. Hij dacht dat ik er heel veel mee had. Toen ik hem vertelde dat ik er maar zes in de strijd had kon hij zijn oren niet geloven. De zesde duif vloog vanaf de klep zo op mijn schouder, alsof hij wilde zeggen: fijn dat ik weer thuis ben en jou zie. Ik heb overigens een enorm goede band met mijn duiven. Daar steek ik onnoemelijk veel tijd in’.

De basisduiven komen hier uit het stamkoppel: NL 03-0346348 ‘Samoerai’ van Bram Walpot, wat een kleinzoon van de 1e Nationaal Barcelona 1994 is x NL 01-4746533 ‘Oude Witpen’ van Eddy Bloemen. Zij komt uit ‘Zoon Kapotte Bek’ x ‘Mulderduifje’. Verder vooral duiven van Chris en Jaap van der Velden, Zuid Beijerland. Met Jaap heeft Henri een hele fijne relatie opgebouwd en samen bespreken ze alles over de duiven en helpen elkaar waar het nodig is. De vliegploeg van Henri bestaat uit 24 oude vliegduiven en 22 jaarlingen. Henri is heel voorzichtig en speelt zijn duiven in principe eerst als tweejaarse op de overnacht. Vijf jaar is hij nu bezig met zijn fondstam, waarbij het grote oogsten in 2009 is begonnen met een karrenvracht aan titels met als mooiste: 1e Kampioen Totaal  Overnacht in de Noordelijke Unie, een spelverband wat bij Henri maar ook in het gehele werkgebied van de afdelingen 7 t/m 11 op een grote populariteit kan bogen.

NL 05-4712043 ‘De Montauban’, 1e Nationaal St. Vincent 2010 in Sector 4 tegen 1.542 duiven. Hier zit ze samen met haar jong in de nestschaal.

Een absolute topduivin
dat is de winnares van Nationaal St. Vincent zeker. Zij is een dochter van het geweldige stamkoppel ‘Samoerai’ x ‘Oude Witpen’, een koppel wat al voor ontelbare goede nazaten heeft gezorgd. Hier een kleine bloemlezing uit de palmares van ‘De Montauban’: 1e Nationaal St. Vincent 2010 – 2e Nationaal Montauban 2007 – 55e Nationaal St. Vincent 2009 – 69e NPO Limoges 2007 – 70e Nationaal Montauban 2008. Van tien opdrachten op de grote fond behaalde ze negen kopprijzen! Ook een zuster van haar kwam tot eenzelfde score. ‘De Montauban’ is een heel eigenzinnige duif, waar Henri een hele intense verhouding mee heeft. Als Henri bijvoorbeeld haar de eieren of het jong afneemt wordt ze chagrijnig en gaat ze om haar afkeer te laten blijken met haar rug naar hem toe in de nestbak zitten en negeert ze hem volkomen. Ook weigert ze dan na de training het hok binnen te komen. Vorig jaar ging haar rode doffer twee dagen na een succesvolle St. Vincent verloren aan de haviken. ‘De Montauban’ was erg verdrietig en op Bordeaux miste ze prompt. Dit voorjaar mocht ze zelf een doffer uitkiezen en prompt pakte ze een rode jaarling doffer, waar ze zich kennelijk weer heel happy mee voelt. Ze werd op St. Vincent gespeeld op een jong van negen dagen.

Tenslotte
Henri Hoeks is een gevoelsmens en gelooft heilig in een innige band tussen liefhebber en duif. Het is haast aandoenlijk om te zien hoe hij met zijn duiven op het hok bezig is. Dat deze aanpak werkt is wel duidelijk.
De focus ligt dit seizoen op de zes middaglossingen. Twee missies zijn inmiddels succesvol beëindigd. Reuze benieuwd hoe dit sprookje verder gaat. Henri en Wilma, van harte proficiat!