De “Libourne” van John Bruneel - Merkem (BE) wint Montélimar provinciaal in West-Vlaanderen.

De provinciale zege op in rand vermelde Rhônevlucht viel in Merkem, een dorpje in de buurt van Houthulst of van gemeentes met als naam: Bikschote, Noordschote,Zuidschote….stuk voor stuk namen die we terugvinden wanneer we één en ander uit de twee wereldoorlogen opzoeken…

Vandaar dat we er nagenoeg pal  op de frontlinie zitten.
Voor de provinciale dubbeling van de “nationale” Montélimar werden in de kustprovincie 565 oude duiven ingekorfd. De tweejaarse 3078057-08 met name “de Libourne”  van  John Bruneel uit Merkem won aan 1126,22 m/min deze beenharde wedstrijd  over de voor hem 726 km lange afstand. Nationaal wordt dit wellicht de 20e plaats . Een mooie prestatie van een betrekkelijk goeie duif mogen we zeggen, want die “Libourne” vloog toch al een aardig palmares bij elkaar.
Het betreft een jong van de 3e ronde….dat dus in zijn geboortejaar niet al te veel meer kon worden opgedragen. Zijn zussen/broers deden het toen als jonge duif al redelijk goed en de “Libourne” werd bijgevolg ook overwinterd zonder over veel ervaring te beschikken. Als jaarling toonde hij van talent gespeend te zijn…..en won achtereenvolgens:  5e Roye, 34e Roye, 78e Bourges, 42e Tours, 23e Tours, 18e Blois, 4e Limoges, 1e Libourne (vandaar zijn naam)…….In 2010 startte de “Libourne” met een 9e prijs op Clermont, een 93e op Ablis, een 22e uit Chateauroux om dan richting Montélimar te trekken met gekend resultaat. De conditie was dus blijkbaar pico-bello !

Van origine is de “Libourne” langs vaderszijde soort van Yvo Vanlerberghe uit Elverdinge, zijn moeder is een duivin van Donaat Vanoverschelde uit Zarren.
Het hokbestand van John bestaat uit de oude stam van vader René ( Yvo Vanlerberghe, Etienne Devos, Georges Coutteau) aangevuld met duiven van Ivan Callebert, van D. Monbaillieu,van Luc Sioen,van  Ivan Vanhalme en van Luc en Karel Sarrazin.
John is bij manier van spreken met de duivenmicrobe in de wieg gelegd….Van zijn 10e tot zijn 23e speelde hij samen met vader René…..Dan volgde  er even een tussenstop , toen John voor een deel de zaak van vader overnam “Dakwerken Bruneel bvba”. In ’95 vroeg vader René op zijn sterfbed aan zoon  John of hij met zijn duiven wou verder spelen en zo geschiedde…..John werd weer duivenliefhebber …..In 2009 werd zijn zaak overgeleverd aan iemand anders en kon hij nu zijn vrijgekomen tijd benutten om van de duivensport te genieten.
Er werd een nieuwe accommodatie neergepoot van 22,5 m met hokken voor weduwnaars en jongen plus daarbij telkens een aangebouwde  ren.  Hoe John de laatste seizoenen ondermeer presteerde kunnen we illustreren met volgende wapenfeiten: in 2008 o.a. de 1e Brionne en 2e provinciaal, de 1e Clermont, de 1e Bourges, de 1e Nantes en de 1e Perpignan. In 2009 werd daaraan een vervolg gebreid met : 1e Argenton, de 1e Poitiers, de 1eLlibourne, 4 x 1e Tours, 1e Tarbes, 1e Ablis en 1e Narbonne.  Niet niks, dus… zodat die provinciale zege uit Montélimar op verre na geen toevalstreffer meer is….Die John Bruneel is m.a.w. goe bezig !! Tout court. Onze felicitaties!