Gerard & Remco Schuiling - Wijhe (NL) Snelheidsduivels aan de boorden van de Ijssel

Het Overijsselse dorp Wijhe, in het Nedersaksisch uitgesproken als ‘Wieje’ ligt aan de boorden van de rivier de IJssel. Rond 960 na Chr. wordt met de naam ‘Wie’ voor het eerst over dit dorp geschreven. De naam ‘Wie’ duidt n.a.w. op een heiligdom.

Gerard en Remco Schuiling uit Wijhe samen met de kleinkinderen Jolynn, Revi en Liszy.

Wijhe behoort inmiddels tot de in 2001 gevormde nieuwe gemeente Olst-Wijhe, wat verder uit een groot aantal kleine dorpen en buurtscheppen bestaat. In Wijhe staan o.a. een driebeukige in laat gotische stijl gebouwde kerk, waarvan de oudste delen dateren uit de 13e en 14e eeuw. Ook de Wijhese Molen, nog altijd volop in gebruik, is echt een pronkstukje en zeer de moeite waard om te bekijken. Ook hier wordt het toerisme steeds belangrijker. De mooie rivier de IJssel is een trekpleister van jewelste. Er zijn een mooie passantenhaven, prachtige natuurgebieden, een veerpont en een aantal campings in de directe omgeving.

Daar aan de boorden van de IJssel wonen Gerard en Remco Schuiling, onze hoofdpersonen van vandaag. Deze vader-zoon combinatie speelt met name het laatste decennium formidabel met hun duiven. Dat resulteerde in een fantastische reeks eretitels. Ook in 2009 was de naam Schuiling weer volop in beeld. Blikvanger was toch wel het feit dat ze in 2009 maar liefst de eerste vier Asduiven Snelheid hadden in de sterke Afdeling 8! Genoeg redenen om een bezoek te brengen aan de fam. Schuiling aan de Molenbelt, waar men vanuit de tuin dagelijks kan genieten van die prachtige monumentale Wijhese Molen!

Gerard en Remco Schuiling blijven scherp
Gerard Schuiling, 66 jaren jong en inmiddels met pensioen, zit inmiddels al ruim vijfenveertig jaar in de duivensport. Vanaf zijn start heeft hij altijd goed zijn partijtje mee kunnen blazen. Gerard neemt de dagelijkse verzorging van de vliegduiven voor zijn rekening. Hij heeft de neiging om zaken in de verzorging soms te gemakkelijk op zijn beloop te laten. Maar de komst van de sterk spelende liefhebbers Jan en Ina Kleuver in Wijhe houden Gerard extra scherp. Ook nodig, want Jan en Ina rammelden in 2009 al danig aan de poort. De 40 jarige zoon Remco Schuiling heeft de zorg over de kweekduiven. Gerard Schuiling is een geboren en getogen ‘Wiehenaar’. Hij is al vele jaren actief als secretaris van zijn club ‘De Zwaluw’ Wijhe. Met uitzondering van het overnachtspel wordt verder aan alle disciplines in de duivensport deelgenomen. Daarbij moet worden aangetekend dat op de dagfond in zijn algemeenheid niet de betere duiven worden gespeeld. Vaak staan ze er na de vitesse en enkele midfondvluchten zo goed voor, dat men het zonde vindt om ze dan op de dagfond te spelen. Gerard en Remco zijn er echter van overtuigd dat deze duiven ook de dagfondvluchten aankunnen. Wellicht dat men de komende jaren hier een apart hokje voor gaat klaar maken.

Enkele hoogtepunten van de laatste jaren
·    1e Nationaal Hokkampioen Midfond 2002
·    1e Nationaal Hokkampioen Vitesse 2003
·    Deelname Olympiade Oostende (B) 2007 met ‘Britney’
·    Vele titels in de Nationael Kompetities ‘The Best of The Best’ en W.H.Z.B.
·    Legio kampioenschappen in Afdeling 8 – Regio 2 en Kring 2 Deventer en Omstreken        

‘De vooruitvlieger" een unieke vererver

 De absolute stamdoffer van de kolonie zonder twijfel de NL92-2114118, ‘De Vooruitvlieger”. Gerard kweekte deze duif zelf. Zijn vader was de NL82-1869163, een doffer met veel Tournierbloed, met daarbij ook de namen van Piet Haas, Heerde en Antonissen uit Raalte. De moeder is de NL89-2299263. Zij was een dochter van twee rechtstreekse duiven van W. van de Berg uit Heesch. In hun stamboom zien we Van de Wegen ( Lijn ‘Oud Doffertje’ en ‘Lamme 1’) en de ‘131’ van Kees de Groot met Van de Burgh, Maasland. Dus pure fond.
‘De Vooruitvlieger’ was in zijn actieve vliegperiode een geweldige vliegduif. Gerard zegt hierover: ‘Hij arriveerde vaak met minuten voorsprong op het gehele peloton. Helaas had hij één slechte eigenschap; hij wilde heel slecht binnenkomen. Hij bleef minutenlang op de klep van het hok zitten, meestal met de rug naar zijn roepende duivin. En liep je naar het hok toe dan vloog hij meestal weer op, boven naar de nok van het hok’.
Dit vroegere ongemak van deze doffer is inmiddels volkomen in het niet gevallen bij de fantastische kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen, die deze klasbak jaarlijks op de wereld heeft gezet. Met verschillende duivinnen gaf deze supervererver met regelmaat pure kampioensduiven. Inmiddels zitten er veel zonen, kleinzonen en achterkleinzonen van deze doffer op het vlieghok en nog een aantal
zonen en dochters op het kweekhok. Deze duiven zijn met name in hun element bij warm weer en kopwind. Het lijkt erop dat de inbreng van het fondbloed van ‘De Vooruitvlieger'’ net dat stuk extra kracht geeft wat nodig is om tot deze klasse prestaties te komen! Nazaten van ‘De Vooruitvlieger’ zijn: Olympiadeduif ‘Britney’ – 1e Asduif Snelheid Afdeling 8 in 2009 – 2e Asduif Snelheid Afdeling 8 2009 – ‘De 347’ 2e Asduif Afdeling 8 2003 en 5e Beste Doffer WHZB – ‘De Strik’ 1e Nationale Asduif Vitsse 2003 en 1e Asduif Snelheid Afdeling 8 2003 en 5e Asduif Snelheid Afdeling 8 2002  enz.
Naast het bloed van ‘De Vooruitvlieger’ kent het hok Schuiling de volgende basisduiven:
·    Mees Doornekamp, Hoevelaken, ras Janssen
·    Bertie Camphuis, Eefde, ras Janssen
·    Henri van Venrooij, Deurne, rechtstreeks Gebr. Janssen
·    Pieter Veenstra, 2 kleinkinderen van ‘Kleine Dirk’ van C. & G. Koopman

Als er iets nieuws wordt bijgehaald zijn dat bijna altijd duiven met Janssen bloed. Deze duiven laten zich heel gemakkelijk kruisen.  Dit Janssen bloed pakt heel goed op de nazaten van ‘De Vooruitvlieger’.  Er wordt wel aan familieteelt gedaan, maar niet te nauw. Wel bijvoorbeeld: grootouder x kleinkind. Er wordt niet veel overgekoppeld. Een kweekpaar blijft in principe het gehele jaar bij elkaar.

Hokken en bestand
Achter het huis is een diepe brede tuin, waar de hokken van Gerard prachtig kunnen staan. Het grote hok van ca. 10 meter staat gericht op het zuiden. Hierin vertoeven de jonge duiven en een aantal weduwnaars. Het hok is bedekt met golfplaten en er wordt slechts met mondjesmaat geventileerd. Ook niet nodig, want er zitten relatief gezien maar weinig duiven op het hok. Het is er uitermate behaaglijk, en de duiven zien er geweldig strak uit met krijtwitte neuzen. Een hok van ca. zes meter, wat slechts 1.20 m. breed is, is bestemd voor de overige weduwnaars. Dit hok staat gericht op het oosten en is bedekt met pannen. De 16 koppels kweekduiven zijn bij zoon Remoc gestationeerd. Jaarlijks worden 60 jonge duiven voor eigen gebruik gekweekt. Daarbij wordt ook gekweekt uit de betere vliegduiven. In 2009 werd eerst nog even met een aantal duivinnen gespeeld. Maar al snel was Gerard dit teveel werk en is hij hiermee gestopt. In 2010 wordt er alleen met 36 doffers gespeeld. Daarvan is zeker 50% jaarling.

Mooie kampioenschappen in 2009
Afdeling 8 GOU:

1e Vitesse Onaangewezen – 4e  Vitesse Aangewezen – 6e Midfond Onaangewezen – 2e Natoer Onaangewezen – 3e Generaal Snelheid Onaangewezen – 1e , 2e , 3e , 4e Asduif Snelheid Totaal.
Regio 2 Afdeling 8:
1e Vitesse Onaangewezen – 1e Vitesse Aangewezen – 3e , 7e en 9e Asduif Vitesse – 4e Midfond Onaangewezen – 7e Midfond Aangewezen – 2e , 3e , 5e , 9e  Asduif Midfond – 2e Natoer Onaangewezen – 4e Natoer Aangewezen – 1e , 5e , 6e Asduif Natoer – 1e Generaal Snelheid Onaangewezen – 3e Generaal Snelheid Aangewezen – 1e , 2e , 3e , 4e , 10e Asduif Snelheid Totaal.
Kring Deventer en Omstreken:
1e Vitesse Onaangewezen en Aangewezen – 1e Midfond Onaangewezen en Aangewezen – 4e Eendaagse Fond Aangewezen – 2e Jong Onaangewezen – 2e Natoer Onaangewezen – 1e Natoer Aangewezen – 1e Super Generaal Snelheid – 1e , 2e , 3e , 4e , 6e, 7e, 9e, 10e Asduif Snelheid Totaal.    

De cyclus en spelmethode
Na het vliegseizoen gaan de duiven nog regelmatig los. In het verleden werd er in het najaar tegen paratyfus behandeld, maar de laatste twee jaar is dit achterwege gelaten. Tuseen Kerst en Oud en Nieuw worden alle duiven gekoppeld. De jonge duiven worden door beide ouders netjes grootgebracht, alvorens ze worden gescheiden. Soms wordt er voor de 2e keer gelegd. Gerard houdt dan wel in de gaten dat ze dan niet te lang broeden. Vorig jaar is er voor aanvang van het seizoen niet meer herkoppeld, maar of het dit jaar ook weer zo gaat weet Gerard niet. Als de duiven na de kweek gescheiden zijn mogen ze twee keer per dag trainen. In deze periode is het nog een vrije training. Voor de eerste vlucht met de afdeling worden ze vier of vijf keer zelf weggebracht tot een maximale afstand van 20 kilometer. Vanaf de eerste vlucht gaat de gehele vliegploeg wekelijks mee. De training is nu verplicht en er wordt voor gezorgd dat de duiven dan per trainingsbeurt minimaal een uur vliegen. De vliegploeg wordt niet gesplitst. Enkele duiven gaan mee op de dagfond, maar zeker niet de beste duiven. Meestal staat men er op de vitesse en midfond al goed voor en wordt daarop verder geborduurd. Toch is Gerard ervan overtuigd dat zijn duiven de dagfond zeker goed aankunnen. Er wordt altijd getoond, behalve op de eendaagse fond want dit geeft teveel onrust op het hok bij de overige duiven! Het tonen duurt niet lang. Er mag evenwel gerust worden getreden. ‘Dit maakt naar mijn idee niks uit. Mensen zijn daarvan bang om niks’ aldus Gerard. Na de vlucht mogen de duivinnen er lang of kort bij blijven al naar gelang van de zwaarte van de vlucht. De doffers worden op de natoer op nest gespeeld. Gerard zorgt dat ze op de eerste klokvlucht op een kaal jong zitten en zo kunnen ze het gehele programma op een jong ingekorfd worden. De prestaties zijn ook dan echt formidabel te noemen.

NB. Hier s.v.p. vier foto’s van de vier beste Asduiven Snelheid van Afdeling 8:

De 4 eerste asduiven snelheid afdeling 8 in 2009
1.    NL 06-1648203. Broer Olympiadeduif ‘Britney’. Kleinzoon stamduif ‘De Vooruitvlieger’. Vloog in 2009 in totaal 17 prijzen. 1e Asduif Snelheid Afdeling 8 GOU.
2.    NL 05-1986810. Kleinzoon stamduif ‘De Vooruitvlieger’. Vloog in 2009 in totaal 17 prijzen. 2e Asduif Snelheid Afdeling 8 GOU. Deze doffer was een paar jaar geleden ernstig ziek, maar dierenarts Nanne Wolff kreeg hem er weer bovenop!
3.    NL 05-1986836. Ras Janssen, via Mees Doornekamp. Vloog in 2009 in totaal 16 prijzen. 3e Asduif Snelheid Afdeling 8 GOU.
4.    NL 07-1256307. Ras Henri van Venrooij (Gebr. Janssen ) x Flor Engels en Znn. via Anton  Ruitenberg. Vloog in 2009 in totaal 16 prijzen. 4e Asduif Snelheid Afdeling 8 GOU.

Verzorging
De voeding bestaat altijd uit Vlieg Extra van Wielink, IJsselmuiden. Daarnaast wordt er in het seizoen gewerkt met supplementen als hennep, eivoer en snoepzaad. De duiven worden iedere voerbeurt uit de hand op de vloer gevoerd. Ze mogen net ze lang eten tot ze genoeg hebben. Een ervaren melker als Gerard Schuiling voelt precies aan wanneer hij moet stoppen. Alhoewel Gerard zeker geen slaaf van zijn duiven is, staat reinheid op de hokken bij hem hoog in het vaandel. Het geeft hem ook  voldoening om op een schoon hok te komen. Het medisch plaatje is simpel. Paramixo-enting een paar weken voor aanvang het seizoen en geen geelkuur voor het vliegen. Na de vlucht altijd gedurende anderhalve dag B.S. van Belgica-de Weerd in het water en daarnaast eens per drie of vier weken een geelkuurtje van twee dagen. Voor de rest worden er geen medicijnen gebruikt. Mocht er iets niet in orde zijn met de duiven dan wordt dierenarts Nanne Wolff uit Wezep geraadpleegd.

Enkele mooie uitslagen in 2009
Geel         2.407 d.        157 km.        2,3,4,6,12,13,14,23,24,32 enz.    44/26
Strombeek    2.432 d.        207 km.        1,5,6,7,21,23,36,41,43 enz    40/27    
Strombeek    1.686 d.        207 km.        1,3,4,5,12,14,17,55,68 enz.    20/19
Pommeroeul    1.747 d.        273 km.        2,4,5,10,15,39,75,76 enz.        24/16
Pommeroeul    1.485 d.        273 km.        5,7,8,9,15,16,28,30,66 enz.    20/18
Noyon        1.289 d.        382 km.        2,3,4,5,12,16,21,24,28,43 enz.    20/15
Peronne       985 d.        353 km.        5,6,8,14,15,19,24,28,30 enz.    19/16
Strombeek    1.513 d.        207 km.        2,8,13,17,24,62,82 enz.        10/09
Pommeroeul    273 km.        273 km.        1,6,12,29,35 enz.            10/08                       

Jonge duiven
Gerard geeft ruiterlijk toe dat het spel met de jonge duiven niet zjn favoriete spel is, alhoewel er met name in 2009 zeer goed mee werd gepresteerd. Het gaat meest om vroege jonge duiven, die niet worden verduisterd. Ze trainen twee keer per dag en worden voor aanvang van de vluchten flink zelf afgericht. Wel worden ze na de langste dag bijgelicht tot ca. 22.00 uur.


Selectie
De oudere vliegduiven worden puur op prestaties geselecteerd. Zij die mogen blijven moeten minimaal acht tot tien prijzen hebben gevlogen, waaronder enkele pure kopprijzen. Opvallend is het overigens dat hier de vliegduiven tot op hoge leeftijd goed blijven presteren. ‘Mijn ervaring is dat de snelheid er beslist niet uit gaat als ze ouder worden’, aldus Gerard.
De jaarlingen die mogen blijven moeten beslist een paar kopprijzen hebben gevlogen. De jonge duiven worden met name op afstamming en in de hand geselecteerd. Prestaties zeggen hier niet zoveel. Eerder heeft Gerard de ervaring dat duiven die als jong uitblinken, er later weinig meer van bakken.

Wat brengt het seizoen 2010 ?
Gerard en Remco Schuiling zijn de laatste jaren tevreden met de prestaties van hun duiven. Grote woorden zul je hier niet horen. ‘Op dezelfde voet verder kunnen gaan is al heel mooi. En wat meer goede duiven spelen op de dagfond het komend seizoen. Ik heb het idee dat ze dit goed aankunnen’ aldus een bescheiden Gerard Schuiling, die ondanks alle successen een nuchter mens blijft en vooral iemand waarvoor de duivensport nog een pure hobby is. Veel succes gewenst in 2010!