Kuypers Hendry, "VERLIEST met 3 Meter per minuut", "INTERNATIONAAL PERPIGNAN 2002-Jaarlingen"

Vele onder ons die dachten dat de internationale vlucht uit Perpignan voor jaarlingen weinig aantrekkingskracht zou kennen. Niets is echter minder waar,in werkelijkheid gaat het hier om een echte evolutie in de opleiding van duiven voor de marathonvluchten.
Aan het aantal deelnemende duiven kan men meteen zien dat de zware fondvluchten voor jaarlingen in de lift zitten. Vaak wordt beweerd dat het hier om een vorm van dierenmishandeling gaat, maar dikwijls zijn dat deze die met onbekwame duiven iets willen forceren. Hoe is het mogelijk?
Vroeger beweerde men dat het gevaarlijk was om zulke jonge duiven op vluchten boven de 800km mee te geven. Op dit ogenblik liggen de kaarten anders. Jaarlingen zijn ze door de gedreven training & medische begeleiding tot heel wat meer in staat dan vroeger.
Of dat een verbetering is laten we in het midden.
Afgelopen seizoen werd voor de tweede maal op Perpignan een dubbeling ingericht voor jaarlingen en ook nu werd er voor de overwinning gestreden op het scherp van de snee. Heel wat jaarlingen bereikte dezelfde dag nog hun hok. In Limburg (B) werd de jaardoffer 5076024/01 van Hendry Kuypers uit Maasmechelen de provincale overwinnaar bij de jaarduiven. Op drie meter per minuut verliest deze in topconditie verkerende duif de internationale & nationale overwinning.
Hij werd geklokt om 20u50 voor een afstand van 946km wat betekend dat hij aan een snelheid van 1174m./per min deze afstand aflegde met ruim twintig minuten voorsprong op de tweede Limburgse duif van Tony Martens uit Lummen.
Als men dan bedenkt dat hij samen met een vreemde duif arriveerde, en daardoor maar liefst 10 minuten op het dak bleef rondhangen. Men kan wel zeker zijn, hier ging jammer genoeg de Internationale zege verloren.
Vandaag gaan we langs bij de familie Kuypers, die zich een viertal jaar geleden door het drukke zakenleven van Hendry, noodgedwongen in Belgié kwamen vestigen.

Nieuwe start :
Maasmechelen op een steenworp van Nederland maar toch nog gelegen in de Belgische provincie Limburg. Daar zijn we op zoek naar de Creemersweg nr 23. Als we eindelijk aan het huis van de familie Kuypers komen, zijn we zowat een half uur later dan voorzien.
Toch dat zijn we snel vergeten, bij de aanvang van een boeiend duivengesprek.
Het deed een beetje de hoop & toekomst in de vergrijsde duivensport herleven.
Hendry Kuypers 39 jaar geboren en getogen in het Nederlandse Someren voelt zich al helemaal thuis tussen de Belgen. Geen haar op zijn hoofd dat er nog aan denk om nog terug te keren. Zijn eerste contact met de duivensport was er al op zeer jonge leeftijd.
Vader is al liefhebber van net na de oorlog. Ook nu nog is hij een gedreven programmaspeler. Jaren beoefende Hendry samen met hem de duivensport, tot hij huwde in 1989, om van dan af zelfstandig met de duiven te spelen. Al van in het begin opteerde Hendry voor de zware fond. Met de duiven van vader voor de dagfond werd deelgenomen aan de overnachtingsvluchten. Bij zeer hard weer kwamen ze vaak tekort.
In 1993 adviseerde vriend des huize Piet Van Doorn om echte zware fondduiven op het hok te brengen. De gebr. Van Doorn zijn bekende liefhebbers in Nederland. Hun hok is opgebouwd met duiven van de beste Nederlandse rassen. Vooral kinderen & kleinkinderen van de stamkoppels van dit hok werden bij Hendry op de kweek geplaatst.
In 1994 werden op de traditionele kaartavonden van de club in Neer door vader nog enkele duiven gewonnen. Onder meer van Kuipers Neer, Jantje Theelen, V/D Eijnde en vele anderen. Ook werden enkele jonge bijgehaald bij TH.Hermans en de Gebr. Hagens uit Achthuizen. Zij werden ingebracht tegen de Van Doorn duiven.
Vanaf 1995 zaten er enkel nog echte fondduiven op het hok. We kunnen stellen dat het gestaag de goede kant opging. Tot aan de verhuis in 1998 werden regelmatig kopduiven gekweekt. Een aantal van de beste weduwnaars gingen naar het hok van vader de anderen werden naar België overgewend. Na een reeks van vluchten tot Chateauroux werden de negen overgebleven weduwnaars ingekorfd voor Barcelona. Vier vlogen zich binnen de prijzen. Een paar weken later mochten deze hun kunnen bewijzen uit Perpignan, het werd drie op vier met een 93e plaats als uitschieter tegen duizenden concurrenten.
Vanaf 2000 werd enkel nog met duiven geboren in Maasmechelen deelgenomen aan de vluchten. In dat jaar was het meteen raak met de 1e en 9e provinciaal Pau.
In België werd reeds een mooi palmares bijeen gevlogen: 6e prov. Brive, 9e prov. Dax, 10e prov. Marseille en ook een 33e prov. Barcelona in 2001. Dit zijn maar enkele van de vele goede resultaten.

De “Perpignan” :
De jaarling die deze ongelooflijke prestatie neerzette is een 100% Van Doorn duif. Deze licht, maar evenwel sterk gebouwde doffer getuigt met zijn kunnen op Perpignan wat bij Kuypers onder de pannen zit. In de afstamming van de vader kan men de 3e beste Barcelonavlieger (1994 –1996) van Nederland terug vinden. De moeder is een dochter van de 3e nationaal Barcelona. Als jonge duif werd hij in september opgeleerd. Als jaarduif werd hij opgeleerd op nest, om dan met een kroost van tien dagen weduwnaar te worden. Het voordeel hiervan is dat hij rustig bleef gedurende de voorbereiding.
Als je hem in handen krijgt, kan men meteen zien dat het een slimmerik is. Hij doorboort u met zijn ogen. Het is een vogel met een prachtige vleugel, uitzonderlijk goed gespierd. En een keel uit de duizend. Door dat deze duif te waardevol is geworden zal hij niet meer deelnemen aan wedvluchten. Het staat vast dat men anders in de toekomst nog rekening zou moeten houden met deze klasbak.

Alles kan eenvoudig :
Het weduwschap wordt bij Kuypers beoefend op de meest eenvoudige manier. De duiven worden samen gezet de eerste week van maart. Ze mogen vrij hun partner kiezen, wat later de motivatie om sneller naar huis te komen zeker zal aanscherpen. De duiven brengen één jonge groot tot de leeftijd van tien dagen. Zij worden onder de kwekers geschoven die dan instaan voor drie jongen wat tot nogtoe geen problemen gaf.
De vliegduiven kunnen dan opnieuw met eieren komen, die na ± 5 dagen worden weggenomen. De oude weduwnaars worden dan in het juiste vliegritme gebracht, vanaf de eerste reeks van de oude duiven. Ook de
jaarduiven gaan mee op pad. Met alleen dat verschil dat zij op nest vliegen tijdens het leren. De jaarduiven vliegen allemaal minstens één zware fondvlucht. Ze hoeven niet allemaal binnen de prijzen te vliegen. Wel worden ze geselecteerd op het snel herstellen na de thuiskomst van een lange vlucht.
De weduwnaars trainen twee maal per dag zeer vroeg in de ochtend en tegen 18u30 's avonds en dat een vol uur. Gezien de drukke werkzaamheden van Hendry worden ze door de vrouw des huize zeer goed in de gaten gehouden. Voor de inkorving krijgen ze allemaal hun partner te zien. Al de duivinnen kunnen dan via de gang van het hok naar hun duiver. Er zijn altijd meer duivinnen dan duivers aanwezig. Ze mogen dan 4 tot 6 uren samen blijven voor de inkorving van een overnachtingvlucht.

Medisch & verzorging :
Ook op medisch vlak wordt er ten huize Kuypers niet overdreven. Overdadig medicatiegebruik tast de natuurlijke weerstand aan. Maar de tijden zijn veranderd enkel water & graan zijn fabeltjes daar gelooft men hier niet in.
Men moet mee met de vooruitgang willen of niet. Enkele keren per jaar wordt de dierenarts bezocht, als deze iets vaststelt wat niet klopt, wordt onmiddellijk ingegrepen. Eén keer per jaar worden de duiven preventief behandelt tegen de gevreesde ziekte paratyfus maar er wordt niet tegen geënt. Wel worden ze jaarlijks gespoten tegen paramyxo wat verplicht is. Enkel als jonge duif worden ze ook geënt tegen pokken & difterie. Vaak krijgen de vliegers in het seizoen appelazijn toegediend wat volgens Hendry zeer heilzaam is. Voederen gebeurt altijd met de gulle hand in een gezamelijke voederbak, dat bevordert de eetlust van de weduwnaars. Tijdens de winter wordt wel veel gerst toegevoegd. Het voeder in het vliegseizoen is een mengeling van drie verschillende merken hoe gevarieerder hoe beter. Elke dag komt er ook verse grit op het hok. Het standpunt hier is dat een goede duif zichzelf verzorgt. Een goede duif is ook altijd in orde.

Tot slot :
Het is nooit gemakkelijk om op een nieuwe locatie van nul opnieuw te moeten beginnen. Maar met een degelijke stam en goede vrienden als de gebr.Van Doorn word dat wel veel eenvoudiger. Al snel zal men dan de vruchten plukken waar men jaren aan opgebouwd heeft. Elk jaar wordt er ook nieuw bloed bijgehaald. Als deze voldoen, worden ze in de kweek ingezet
De voorbije drie jaar werden al uitslagen geboekt waar vele onder ons alleen maar kunnen van dromen. Een tweede prijs internationaal op Perpignan, het is niet niks. Daar gaan jaren van selecteren & zoeken aan vooraf. Ook in de toekomst zullen de fondvliegers van Hendry Kuypers het mooie weer gaan maken op de zware fondvluchten.
Zonder enige twijfel !!!