Eddy & Maarten Leutenez, nemen flitsende ‘restart’ vanuit Kruishoutem (BE)

De naam Eddy Leutenez zal bij menig duivenfanaat wellicht nog een ‘belletje’ doen rinkelen. Eddy was immers één der telgen uit de ‘nieuwe’ en ‘jonge generatie’ duivenliefhebbers die midden der tachtiger jaren was opgestaan, en binnen de kortste keren als een ‘komeet’ richting ‘nationale top’ was doorgestoten…

... als streek en leeftijdsgenoot van kleppers als een Freddy Vandenheede, de broers Martin, Erwin en Marnix Dhondt, een Patrick Desmet, een Luc Waldack… Het was in die tijd bijna wekelijks onderling keihard ‘bikkelen’ om de eerste duif in de klok te krijgen, wat meermaals resulteerde in provinciale, zelfs nationale winst. Vooral op de nationale klassiekers met de jonge duiven kon het er in de streek bijwijlen hard aan toegaan… zodat men in de internationale duivenpers deze streek rond Zingem-Gavere-Semmerzake-Vurste al vlug het predicaat van ‘gouden driehoek’ ging opkleven. Eddy Leutenez, toen woonachtig te Semmerzake,  was zonder meer één der toonaangevende kolonies uit deze periode 1985-2000, die wekelijks wist uit te pakken met knalprestaties en kettinguitslagen… die daar bovenop nog resulteerden in een klinkende reeks aan ‘provinciaal’ en ‘nationaal titelgewin’, provinciale zeges en ‘provinciale asduiven’… naast liefst 6 x 1° Nationale overwinningen, en  4 x 2° nationaal als dichtst mogelijk ereplaats… naast een pak ‘Top-10’ noteringen op nationale uitslagen. Geen wonder dat men Eddy in de duivenpers het banier van Eddy ‘Stuntman’ Leutenez ging opkleven! Eventjes de film afrollen met zijn voornaamste zeges

en titels in een notendop:
1° Nationale Asduif Halve Fond KBDB 1997 (met ‘Millo’)
1° Nationaal Bourges
1° Nationaal La Souterraine
1° Nationaal La Souterraine
1° Nationaal Brive
1° Nationaal Brive
1° Nationaal Royan

Deze fenomenale prestatiecurve was in grote mate gestoeld op… en opgebouwd met… de afstammelingen van de absolute stamvader van de kolonie Leutenez, luisterend naar de naam ‘Supercrack’ ring BE83-4644784… welke grootvader was van niet minder dan 6 ‘Nationale winnaars’! Een ‘gouden’ stambeer, en een ‘super kweker’ uit de duizend! Andere voorname en beruchte crackduiven uit deze periode waren onder meer:
-de ‘Patron 466/90’: 2° Prov Asduif Fond Jonge KBDB ’90… een Vandenheededuif, die bij Eddy vader werd van ‘Millo’! Hij is bovendien vader van ‘grootmoeder Chipo’ bij Benny Steveninck te Hamme!
-de ‘Millo 015/96: 1° Nat. Asduif Halve Fond KBDB ‘97
-de ‘Milan’ 418/03: winnaar 1° Intprov Blois2.474 d., 6° Nat Argenton 17.129 d., 62° Nat La Souterraine 13.988 d.
-de ‘Nikita’ 749/92: moeder van ‘Millo’, grootmoeder van de 1° Nat La Souterraine 14.957 d. in ’99, en zus van de 1° Nat Brive ’93… en kleindochter van de ‘Supercrack’!

Het liep in deze periode als een ‘fluitje van een cent’! Het ging Eddy, die toen een zelfstandige zaak in onderhoudsproducten  leidde, met andere woorden… op alle vlak voor de wind!
Het spreekwoord zegt echter dat iedere medaille zijn keerzijde heeft… ook Eddy werd hiermee geconfronteerd. Ernstige gezondheidsproblemen doken op, klinische onderzoeken en allerlei labotesten volgden… tot het uiteindelijke en definitieve verdict volgde… en een ernstige ‘beroepsziekte’ werd vastgesteld, waarbij men Eddy bovendien het advies gaf omwille van het ‘duivenstof’ ook met de duivensport te kappen. Om die reden kwam in 2004 de totale kolonie onder de verkoopshamer. Een zware mentale klap op allerlei vlak… welke van die aard was dat Eddy ook uit zijn vertrouwde omgeving weg wou, en op een nieuwe lap bouwgrond te Kruishoutem een ‘nieuwbouw’ optrok. In 2005 volgde dan de definitieve verhuis vanuit Semmerzake naar de nieuwe en huidige locatie te Kruishoutem.

Nieuwe start in 2007
Aan de succesperiode te Semmerzake kwam dus een abrupt einde… een jammerlijke zaak, ook al omwille van het feit dat er misschien versterking in aantocht was… want ook zoon Maarten, dochter Sofie en schoonzoon Kurt betoonden toen beginnende interesse in de duivensport. Kurt en Sofie hielden toen bij hen thuis wel nog wat duifjes in een tot duivenhok omgetoverd tuinhuisje… maar mede door beroepsomstandigheden en tijdsgebrek kwam er van spelen met duiven helemaal niks in huis. Zoon Maarten (verpleegkundige van beroep), had zijn zinnen op het voetbal gezet, en koesterde bij Zulte-Waregem de droom enige ‘voetbalcarrière’ uit te bouwen… tot ‘klierkoorts’ roet in het eten kwam gooien, en een lange periode van inactiviteit volgde. Zo had hij een tijdje weinig om handen, en kwam de duivenmicrobe opnieuw boven drijven. Toen hij op een dag het idee koesterde om dan maar opnieuw zijn kansen te wagen in de duivensport, hoeft het geen betoog dat vader Eddy deze ontwikkelingen met een ‘goedkeurend oog’ tegemoet zag. Vrij snel volgden er nieuwe hokken die achter de nieuwe woonst te Kruishoutem werden opgetrokken. Maarten neemt er het grootste deel van de duiventaken op zich, maar zocht en vond ook steun bij schoonbroer Kurt… zij sloegen de handen in elkaar, en vormen door hun wisselende beroepsomstandigheden een ideaal duo om afwisselend de kolonie te gaan begeleiden… en daarbij worden ze uiteraard gesteund door supporter ‘nr 1’, vader en schoonvader ‘Eddy Leutenez’… de man met het weelderige palmares, de schat aan ervaring… die nu van op afstand de lijnen mee kan uittekenen, de kweekstrategie bepalen, de spelmethodes mee in goede banen kan leiden... een niet te versmaden ‘waakzaam oogje’ in het zeil kan houden, en zijn ‘poulains’ kan steunen , begeleiden en helpen  waar nodig. Maar op de hokken komt Eddy niet meer, tenzij in uiterste nood. Zijn inbreng beperkt zich grotendeels tot hulp bij het opleren en inkorven van de duiven… en af en toe de zaak mee ‘sponsoren’, voegt Maarten er lachend aan toe. Duivensport is er echte ‘familiesport’… de familie Leutenez ademt gewoon duivensport…

Een ‘ervaren rat’ in het vak als Eddy Leutenez weet als geen ander dat… om te komen tot topprestaties in de duivensport… er degelijk basismateriaal dient voorhanden te zijn, om enige kans op slagen te ambiëren. Vandaar dat… bij hun ‘nieuwe start’,  Maarten en Eddy op zoek gingen naar hun ‘oude succeslijnen’… ze hun ‘oude soort’ gingen terug halen bij liefhebbers die er successen mee geboekt hadden. We kunnen dan ook stellen dat hun kweekhok voor 75% is opgebouwd met dichte en verre afstammelingen van hun eigen goede ‘oude soort’, hun oude basislijnen (lees: lijn ‘Supercrack’, ‘Nikita’ enz…). Daarvoor klopten ze onder meer aan bij Marc De Cock te Temse die op hun totale verkoop de ‘Milan’ had aangekocht. Een 6-tal kinderen en kleinkinderen van deze ‘Milan’ bevolken ondertussen de Leutenez-kweekstal. Bij Patrick & Dimitri Houfflijn werd versterking gevonden in de lijn ‘Blauwe Fideel’ (lijn 1° Nat Brive bij Gaby Vandenabeele)… de moeder van deze ‘Blauwe Fideel’ is namelijk een dochter van de ‘Supercrack’! Ook bij Benny Steveninck stonden ze ondertussen op de stoep… om er iets uit de ondertussen ‘wereldfaam’ aan het vergaren succeslijn van de ‘Chipo’ op de kop te tikken… wegens ‘grootmoeder Chipo’ een dochter van het topkoppel Leutenez ‘Patron x Nikita’… of met andere woorden, een volle zus van ‘Millo’ of de 1° Nat Asduif KBDB 1997! Momenteel zitten een 8-tal rechtstreekse B.Steveninckduiven op het kweekhok te Kruishoutem. Voor de resterende 25% aan duiven die momenteel het kweekhok bevolken, werd gezocht naar passend kruisingmateriaal dat werd gehaald bij Marc De Cock (uit de toplijnen ‘De Rauw-Sablon’ en Marcel Aelbrecht), Gaby Vandenabeele (lijnen ‘Wittenbuik’ en ‘Bliksem’), Wilfried Vandemaele, Johan Tant en Batenburg-Vd Merwe. Klasrijk kweekmateriaal waarmee van meeteen werd opgerukt naar nieuwe topsuccessen in de duivensport… wie had anders verwacht?

Nationale fondprogramma
Daar waar vroeger het accent lag op de provinciale halve fondvluchten en de nationaals met de jonge duiven… ligt het nu in de bedoeling een kolonie uit te bouwen die kan schitteren op de ‘nationale fondvluchten’ voor oude duiven. De 25 kweekkoppels zullen moeten instaan voor de uitbouw van de vliegploeg naar de toekomst toe. Men hoopt in ieder geval om binnen een 2 à 3 sportseizoenen opnieuw op vol toerental te kunnen meedraaien aan de top van het nationale fondgebeuren. In 2009 werd voor het eerst van wal gestoken met oude duiven, zei het nog met een beperkte vliegploeg bestaande uit 6-tal oude en 2 jaarse… waaronder reeds meerdere ‘kleppers’ schuilgaan waarop we reeds het etiket ‘crackduif’ kunnen kleven. Voor 2010 zit naast voornoemde oude duiven, een hokje met aan 15-tal jaarlingen klaar, en wil men ook een 8-tal jaarse duivinnen op weduwschap uitproberen (met vaste thuisblijvende partners). Met de jonge duiven wil men het vanaf 2010 over een andere boeg gooien. De vroegere topsuccessen met jonge duiven te Semmerzake waren gestoeld op ‘motivatie’ op nest. Maarten en Eddy ondervonden sinds hun herstart in 2007 dat dit een stuk ‘voorbij gestreefd’ is… daarom zal men vanaf komend sportseizoen dit spelonderdeel enigszins aanpassen aan de ‘moderne’ spelmethodes, zoals deze door de brede concurrentie worden toegepast. Zo zal de 1e ronde jonge duiven voorbehouden worden voor de ‘provinciale vluchten’, en gespeeld worden op de schuifdeur… terwijl de 2e ronde dan op de ‘nationale vluchten’ voor jonge duiven zal ingezet worden op ‘vol’ weduwschap, gekoppeld aan ‘oude partners’. Als oude duif worden ze dan volgens het ‘klassieke weduwschap’ gespeeld. Zo doen de vliegduiven aan ‘winterkweek’… maar na het groot brengen van hun jong worden ze gescheiden, en komen ze voor de aanvang van het seizoen niet meer met een nest. Wel komen ze eind maart – begin april nog eens enkele dagen samen bij het opleren… maar herleggen of een nestje bouwen is er niet meer bij, uit voorzorg voor het ‘te vroeg’ stoten van de eerste vleugelpennen.

Stevige fundamenten
Dat Maarten & Eddy Leutenez gezorgd hebben voor stevige fundamenten zal u uit de tekst hierboven reeds opgemaakt hebben. De absolute peiler… zeg maar de stamkweker en basisduif van dit moment, waarop de eerste topsuccessen grotendeels zijn gestoeld… is zonder twijfel de topkweker ‘Balaban’ ring 03-4448258… een volle broer van ‘Milan’ 03-4031418 die onder meer 1° Intprov Blois, 6° Nat Argenton, 62° Nat La Souterraine enz… op zijn actief heeft staan. Hiermee is deze ‘Balaban’ eveneens een kleinzoon van het topkoppel ‘Albert’ x ‘Nikita’, niet de eerste de beste dus want:

-deze ‘Albert’ is een zoon van wereldberoemde stamvader Leutenez, de ‘Supercrack’… een wonderkweker die zelf vader is van onder meer de 2e, 4°, 7e , 7° Nat La Souterraine, de 2° en 9° Nat Narbonne, 3 verschillende 2° Prov Asduiven Fond… grootvader van 6 x 1° Nationaal winnaars, 2 x 1° Provinciale Asduiven Fond… efenaf indrukwekkend.
-de ‘Nikita’ is moeder van de 1° Nat Asduif Halve Fond KBDB ’97, grootmoeder van de 1° Nat La Souterraine ’99,en zus van de 1° Nat Brive ’93. Ze is bovendien ook moeder van het ‘Vuil Blauw 224/95’ die grootmoeder is van de wonderbaarlijke ‘Chipo’ bij Benny Steveninck… zonder meer één der beste kweeklijnen van de halve fond tot lichte fond van dit moment!
Waarmee overduidelijk wordt dat deze ‘Balaban’ kan bogen op een stevige pedigree, met een familie duiven waaruit reeds tal van fenomenale ‘crackduiven’ zijn gekweekt… een afstamming die sinds de nieuwe start, van meet af aan voor een ‘explosie ‘aan nieuw ‘toptalent’ lijkt te zorgen, en meteen de basis lijkt te gaan vormen voor een nieuwe ‘rush’ richting nationale top die Maarten & Eddy sinds 2007 hebben ingezet. Vooral gekoppeld aan ‘Manon’ 06-4142772, een directe D & P.Houfflijn en 100% Gaby Vandenabeele uit de ‘Zoon Blauwe Fideel 584/96’ (uit de 1° Nat Brive: ‘Blauwe Fideel 068/93 x ‘Zus Cinderella 110/93’, een dochter ‘Wittenbuik’… noteer hierbij dat de ‘Blauwe Fideel’ een zoon is van ‘Sofie’ of een dochter ‘Supercrack’ Leutenez) x ‘Ronkertje 012/97, moeder van de 1° Intprov Bourges ’99 (uit de Limoges 871/86 x ‘Dochter Ronker II’ 380/96, dochter 1° Prov Asduif Fond ’94: de ‘Ronker)…  is deze ‘Balaban’ reeds vader van:

-De ‘LIMOGES’ ring 07-4145182, zoon van ‘Balaban’ x ‘Manon’. Een echte topper met op zijn actief reeds ‘knallers’ als:
’09 Limoges      190 d.  2
Intprov    644 d.  5
Zone A   5.109 d.  20
Nat.    11.869 d.  25
’09 Limoges 2J   382 d.  4
Zone A   2.941 d.  13
Nat      6.138 d.  17
’09 Brive        226 d.  9
Zone A   6.089 d.  205
Nat     17.446 d.  222
’09 Blois        115 d.  6
Prov     2.352 d.  46
’08 Argenton     396 d.  15
Prov     4.544 d.  56
’08 Bourges      142 d.  5
Zone A   3.328 d.  103
Nat     13.354 d.  178
’08 Dourdan      349 d.  3
’08 Dourdan      523 d.  10
’07 Momignies    578 d.  4
’07 Vierzon Pr 2.722 d.  112


-De ‘BOLT’ ring 07-4145114, volle broer van de ‘Limoges’… en een machtige 1° prijswinnaar met:
’09  Roye        223 d.  1

 

’09 Chateauroux  303 d.  1
I.Prov    921 d.  4
Prov    4.293 d.  8
’09 Tulle        146 d.  8
Zone A  1.897 d.  85
Nat     5.676 d.  91
’08 Bourges      142 d.  4
Zone A  3.328 d.  64
Nat    13.354 d.  99
’08 Chateauroux  209 d.  6
Prov    3.772 d.  66
’08 Limoges IP 1.060 d.  35
Zone A  7.823 d.  226
’07 Clermont     413 d.  7

-De ‘RIHANNA’ ring 09-4077214, dochter ‘Balaban’ presteerde als jonge duif:
’09 Ablis        550 d.  3

’09 Blois        317 d.  3
Prov   2.969 d.  8
’09 Blois        378 d.  11
Prov   5.142 d.  69

Een super getalenteerde kleindochter van de ‘Balaban’ is alvast de ‘RUTH’ ring 09-4077242 die als jonge duif onder meer schitterde met:
’09 Blois        317 d.  1
Prov   2.969 d.  3
Waaruit blijkt dat Maarten & Eddy met deze ‘Balaban’ meteen een hele dikke vis aan de haak hebben geslagen, een echte topvererver en leverancier van ‘crackduiven’… een superkweker welke beslist een hoofdrol zal opeisen in de nabije toekomst bij de verdere uitbouw van de kolonie. Met deze kweeklijn beschikt men in ieder geval over stevige fundamenten om op te bouwen… een basis tot de creatie van een nieuwe generatie ‘topduiven’, een familie duiven waarrond men een nieuw ‘stammetje’ kan opbouwen. Dat bewijs wordt niet alleen geleverd door deze’ Balaban’ en zijn directe kinderen en kleinkinderen… ook die andere stervlieger ‘Flamingo’ draagt hier zijn steentje bij in deze stelling.


-De ‘FAMINGO’ ring 07-4145197 is namelijk een zoon uit ‘Zus Balaban’, en een excellente topvlieger en superieure 1° Prijswinnaar… met op zijn erelijst o.a.
’08 Arras        263 d.  1
’08 Arras        229 d.  1
’08 Blois        156 d.  12
Prov   1.334 d.  65
’08 Chateauroux  209 d.  15
Prov   3.772 d.  184
’08 Argenton     396 d.  24
Prov   4.544 d.  159
’09 Arras        162 d.  9
’09 Roye         223 d.  13
’09 Blois        115 d.  16
Prov   2.352 d.  150
’09 Chateauroux  192 d.  10
Prov   4.341 d.  90

Een ander aanstormend talent is zeker en vast ‘DEN 107’ ring 07-4145107, welke een kleinzoon is van de beroemde ‘Bliksem’ Gaby Vandenabeele. Hij kende de pech met een schotwonde thuis te komen, waardoor zijn klassenflitsen in 2009 tot enkele vluchten beperkt bleven. Voor 2010 lijken alle wonden geheeld zodat hij er straks opnieuw op vol elan tegenaan kan. Op zijn erelijst prijken reeds toppers als:
’09 Brive        226 d.  6
Zone A 6.089 d.  132
Nat   17.446 d.  136
’09 Blois        115 d.  5
Prov   2.352 d.  37
’07 Argenton     311 d.  14
Zone A 6.458 d.  257
’07 Bourges      392 d.  12
I.Prov 1.035 d.  25
Zone A 8.454 d.  229

Eén der jongste aanwinsten voor het kweekhok, die deze winter de ploeg kwam versterken is het ‘BOLLEKEN’, afkomstig van J. Van De Noyette… met op haar erelijst:
Roye         664 d.  1
Tours        235 d.  1
Prov   2.257 d.  1
Tours        208 d.  4
Prov   2.045 d.  8
Ablis        265 d.  4

Mannen als een Maarten & Eddy Leutenez, die reeds jaren hebben meegedraaid aan de ‘absolute top’ van onze nationale duivensport moet je niks meer wijs maken… die weten als geen ander dat ‘crackduiven’ uit ‘crackduiven’ afstammen, dat ‘1° prijswinnaars’ uit een familie van 1° Prijswinnaars worden gekweekt… vandaar dat zij hun kolonie dan ook met dergelijke ‘topduiven’ trachten te bevolken, en steeds op zoek zijn naar dergelijke ‘witte raven’… om hun duivenstam op een hoog pijl te houden en zo mogelijk nog naar een hoger niveau te tillen. Dat is het juist het mooie aan onze duivensport… die blijvende zoektocht… dat onophoudelijke streven naar het kweken van die ‘perfecte duif’, die echte ‘winnaar’! Een missie waarin Maarten & Eddy sinds hun herstart in 2007, binnen de kortste keren lijken te slagen. Zij sloegen van meet af aan de weg in , naar met ‘succes’ bezaaide wegen binnen onze duivensport. Een kolonie in volle ontbolstering, welke met nauwelijks een handvol duiven aan de start… in 2009, met 1° prijzen uit Roye, Blois en Chateauroux, een 2° Limoges, een 6 + 9° Brive enz… reeds een aardig woordje kwam meepraten in de spits van het wedstrijdgebeuren. Cijfers die alleen het allerbeste laten vermoeden naar de toekomst toe, wanneer ze binnen een 2-tal seizoenen op volle sterkte, met een volwaardige ploeg fondatleten… de nationale dagfond-kalender hopen aan te pakken. Daarvoor hebben ze alvast de ‘klasse’ en ‘kwaliteit’ in huis gehaald… resulterend in een eerste lot ‘crackduiven’ op deze nationale fondwedstrijden. Houdt deze mannen maar in de gaten… hier zit ‘toekomstmuziek’ in!


Hok voor de jongen van de eerste ronde

 


Binnenzicht kweekhok

 


Kweekboxen