Jan Oost - Elp, Gemeente Midden Drenthe (NL) Twee keer 1e nationale Asduif Midfond in drie jaar!

‘Waar ligt in vredesnaam Elp’ hoor ik u denken. Elp is een piepklein dorpje met zo’n 250 inwoners en behoort tot de Gemeente Midden-Drenthe. Het ligt in de buurt van Westerbork, een plaats die met name de ouderen onder u zeker zullen kennen.
Vanuit het kamp Westerbork vertrokken in de Tweede Wereldoorlog de overvolle treinen met Joodse medeburgers o.a. richting het vernietigingskamp Sobibor. Slechts enkelen overleefden deze hel. Dezer dagen is de hele geschiedenis weer actueel met de berechting van voormalig kampbeul John Demjanjuk. Het proces kunt u allen volgen via de media.

Ik moest dit even kwijt voor ik begin met het doel van mijn komst in Elp. Dit piepkleine vriendelijke dorpje is de woonplaats van Jan Oost, een duivenliefhebber die de laatste jaren geschiedenis schreef in de nationale en internationale duivensport. Deze inmiddels 60 jarige eigenaar van een klein bouwbedrijf presteerde het namelijk om in drie jaar tijd tot twee keer toe de titel van 1e Nationale Asduif Midfond voor zich op te eisen. Een prestatie van formaat voor deze melker, die al jarenlang op diverse fronten tot de uitblinkers in Noord Nederland behoort. We stellen hem dan ook graag aan u voor.

Korte historie
Jan Oost is een kind van Drenthe en zette zijn eerste schreden in de duivensport in ‘Achterste Erm’ waar hij als kind woonde. Hij was 15 jaar toen hij met duiven begon te spelen in P.V. ‘De Valk’ in Nieuw-Amsterdam. In 1974 settelde Jan zich in Elp en werd lid van ‘De Straaljagers’ in Westerbork. Een club overigens met leden in een dunbevolkt en uitgestrekt gebied. De eerste jaren presteerde Jan ‘gewoon in de middenmoot’ met zijn duiven, maar al snel werd dat anders toen hij in het bezit kwam van duiven van cracks van weleer als: Siem de Hoop, Musselkanaal – Groenewoud uit Oosterwolde en Lammert Steenge en B. Eising uit Beilen.
Met deze duiven werd Jan in 1992 zelfs Generaal Kampioen van de toenmalige Afdeling F van de NABvP.
De laatste decennia is het telkens stuivertje wisselen met sportvriend en clubgenoot Giel Oostenbrink uit Spier, als het gaat om de titel in het Rayon 5 van Afdeling 10 Noord Nederland. Jan is een echte programmaspeler, die zich focust op de vluchten tot 700 kilometer. Het jaar 2005 bracht een nieuwe dimensie in het duivenbestaan van Jan met de aanschaf van 23 zomerjongen van de Comb. de Vries uit Klazienaveen. Dit bleek de opmaat voor prestaties van nationale en internationale allure!

Huidige basisduiven
De huidige basisduiven, waarmee de laatste jaren snoeihard wordt gespeeld, komen van:
· Comb. de Vries, Klazienaveen. Belangrijkste duiven zijn ook hier de nazaten van het vermaarde stamkoppel ‘Bijter’ x ‘Visje’. Jan Oost is in het bezit van een aantal rechtstreekse kinderen van dit topkoppel.
· Giel Oostenbrink uit Spier. Van deze topmelker zitten nazaten van o.a. topduif ‘Le Bleu’ en ook van het soort van Tonnie van Dam uit Hattem.
· Het eigen oude soort, met als belangrijkste exponent de NL 96-5682462, een duif die op achtjarige leeftijd nog 1e Asduif Natoer in de club was. Hij is van het ras Eijerkamp, Duinkerken en W. Smeulders.
· De laatste aanwinsten komen van sportvriend Eppie Koster uit Nieuw-Annerveen.

Het kweekhok van Jan Oost bestaat uit 15 kweekparen. Hieronder bevinden zich een drietal topkoppels:
1.    NL 96-5682462 ( eigen oude soort )  x NL 05-1935647 ( rechtstreekse dochter van het vermaarde topkoppel ‘Bijter’ x ‘Visje’ van de Comb. de Vries, Klazienaveen). Uit dit koppel komt de NL 06-1819070 ‘Pieco’. Deze kanjer was in 2007 1e Nationale Asduif Midfond,  1e Asduif Midfond in de kompetitie WHZB en werd 3e Asduif Midfond in de West Europese Landen Cup in Dortmund. Hij vloog o.a. 1e Pommeroeul van 2.261 d. – 4e Haasrode van 8.832 d. – 10e Menen van 12.246 d. – 3e Nijvel van 2.651 d.  en 2e Heteren van 1.121 duiven. ‘Pieco’ is inmiddels verkocht en zorgt in China voor succesvolle nakomelingen.
2.    NL 05-1935563 ( zoon van het vermaarde topkoppel ‘Bijter’ x ‘Visje’ van de Comb. de Vries, Klazienaveen) x NL 06-1618852  (Giel Oostenbrink, Spier. Deze duivin komt uit een zoon van topduif ‘Le Bleu’ x duivin van het soort van Tonnie van Dam, Hattem). Uit dit koppel komt de NL 07-1229127 ‘Space Shuttle’. Deze doffer werd in 2009 1e Nationale Asduif Midfond en is kanshebber voor de titels van Asduif Midfond WHZB en Asduif Midfond West Europese Landen Cup in Dortmund. Hij vloog o.a. 2e Hasselt van 10.276 d. – 5e Pommeroeul van 16.938 d. – 4e Pommeroeul van 12.126 d. – 4e Pommeroeul van 8.207 d. en 4e Boxtel van 7.651 duiven.  ‘Space Shuttle’ is inmiddels verkocht aan Harm Vredeveld uit Coevorden.
3.    NL 05-1935645 ( rechtstreeks Comb. de Vries, Klazienaveen uit een zoon van het topkoppel ‘Bijter’ x ‘Visje’ x een duivin van Bert Berends, ‘de Mirakelman’ uit Nieuw-Weerdinge)  x NL 03-4779017 ( rechtstreeks Gerrit Lahuis, Sleen uit ‘Hoppie’  x ‘The Mexican’). Belangrijkste nazaat van dit koppel is de NL 07-1229109. Dit is ook een echte pointeur en werd in 2009 10e Nationale Asduif Midfond. Zijn mooiste prestaties zijn: 9e Pommeroeul van 16.938 d. – 7e Duffel van 12.111 d. – 9e Zutphen van 9.215 d. – 20e Lessines van 18.253 d. en 11e Strombeek van 7.132 duiven.

In de kweek doet Jan Oost veel aan familieteelt, zoals vader x kleindochter.
Jan laat mij zowel op het vlieghok als het kweekhok een aantal duiven zien om echt van te watertanden. Prachtige goed gebouwde vogels met een zijdezachte pluim en rijkgekleurde ogen, zoals we ze allemaal wel graag in het hok zouden willen hebben. De grote kracht van deze duiven ligt op de midfond ( ook al het favoriete spel van hofleverancier de Comb. de Vries). Ze komen op de vitesse als de afstanden wat groter worden al opzetten. Het zijn hele makke duiven en heel fijn in de omgang voor de melker.

Voorbereiding - spelmethode - verzorging
Er wordt niet behandeld tegen paratyfus. Alle duiven worden op 15 december gekoppeld. Als de jongen 20 dagen oud zijn, blijft een jong bij de doffer en de andere gaat met de duivin naar het hok van de jonge duiven. Drie tot vier weken voor aanvang van het vliegseizoen wordt er herkoppeld en gaat na vijf dagen broeden de zaak op weduwschap. In de winter trainen de duiven als het maar even kan ieder weekeinde.
De vliegploeg, die bestaat uit 30 koppels, wordt voor aanvang van het seizoen een keer of vier zelf weggebracht. Jan speelt gemiddeld met 40 duiven per vlucht. Als de dagfond begint wordt er gesplitst in 20 voor de dagfond en de rest vitesse/midfond. De dagfondduiven krijgen, mits de vlucht niet te zwaar was, de week erna gewoon een midfondvlucht af te werken. De doffers worden ook op de natoer doorgespeeld. De duiven trainen in het begin van het seizoen een keer per dag. Als het weer beter is, wordt er overgeschakeld naar twee keer trainen per dag, altijd verplicht. Regelmaat is belangrijk bij de verzorging van de duiven en dat vinden we terug in schone hokken en op tijd voeren. Tegen het geel wordt  tijdens de eerste broed gekuurd met 10% Rodinazole. In het vliegseizoen wordt er ieder weekend ontsmet met B.S. van Belgica-de Weerd en verder wordt er iedere donderdag Orni Speciaal van Belgica-de Weerd gegeven. Het voer komt van Garvo en Mariman. Jan voert veel en volle bak. Het voer blijft de hele dag staan, zeven dagen in de week. Jan Oost is een liefhebber van Multimix van ‘De Patagoon’ wat iedere voerbeurt samen met het voer wordt verstrekt. In de winter hanteert men hier in Elp wekelijks de fles van Teurlings, terwijl er dan ook twee keer per week biergist en lookolie over het voer gaat. Al met al een heel normale manier van voorbereiden, verzorgen en spelen.
Waar het met de oude duiven ieder jaar crescendo gaat, wil het met de jonge duiven de laatste jaren niet erg vlotten. Wat er ook wordt gegeven en hoe er ook wordt voorbereid; ieder jaar wordt Jan geconfronteerd met coli-uitbraken. Dit leidt telkens weer tot matige prestaties en meer dan normale verliezen , zeker in het begin van het seizoen. Op de laatste paar vluchten herstellen ze zich weer, net alsof ze dan de ziekte hebben overwonnen.
Op die manier valt er ook moeilijk te selecteren bij de jonge garde. Jan kijkt hierbij dan ook alleen naar de afstamming. De lat bij de oude duiven ligt vanzelfsprekend hoog. Minimaal 50% prijs met daarbij enkele pure kopprijzen is toch wel de eis waaraan men moet voldoen wil men mogen blijven.

Mooie kampioenschappen in 2009
1e Nationale Asduif Midfond – 9e Nationaal Kampioen Midfond Hok.
1e Midfond O.A. – 10e Natoer O.A. – 5e Asduif Midfond (‘de 109’) – 5e Generaal O.A. in Afdeling 10.
4e Vitesse O.A. – 1e Midfond A. – 2e Midfond O.A. – 3e Dagfond O.A. – 6e Jong O.A. – 1e Natoer O.A. – 2e Natoer A. – 2e Generaal O.A. – 3e Keizer Generaal in Rayon 5 van Afdeling 10.

Tenslotte
Jan Oost is een rustige, weloverwogen man, die dagelijks geniet van zijn kolonie duiven. Gemiddeld is hij er ongeveer drie uur per dag mee bezig. In de ruime tuin achter de woning staat een prachtig tuinhok van ca. 20 meter lengte. Duiven houden is hier echt genieten blazen. Aaltje, de vrouw van Jan, steekt als het nodig is de helpende hand toe bij de verzorging van de duiven. Zij steunt Jan dan ook waar dat nodig is.
De afgelopen jaren is er nationaal en internationaal furore gemaakt in het kleine dorpje Elp. Want in drie jaar tijd twee keer de 1e Nationale Asduif Midfond op je hok hebben is natuurlijk geen kleinigheid. Dat zijn zaken die tellen. Wat 2010 gaat brengen weet nog niemand. Maar reken maar dat Jan Oost erop gebrand is om weer op het voorste plan mee te strijden. We zullen het allemaal voor u gaan volgen het komend jaar. Jan, nogmaals van harte proficiat met jouw fenomenale prestaties!