Afsluitende Gueret eindigt op ‘massaspurt”! Gaston Van de Wouwer - Berlaar (BE) Wint finaal 1° Nationaal Gueret 14.261 jonge

De afsluitende Gueret werd… om het in wielertermen uit te drukken… beslist na een massaspurt! Een ‘massaspurt’ richting oostkant van Antwerpen en Limburg dan wel te verstaan… een vrij normale zaak met dergelijke strakke wind, diep vanuit het westen.

Voor de duiven in de Vlaanders was het als het ware een spurt licht bergop, omdat zijn enigszins moesten vechten tegen wind en massa in op hun weg naar huis, terwijl de duiven aan de andere kant van het land de teugels konden vieren, en meer een vlakke spurt, of van een spurtje licht bergaf konden genieten op hun terugweg. Het hoeft geen betoog dat de Vlaanders in het stuk kompleet afwezig bleven…  daar stak de wind letterlijk een stokje in de wielen. Toch was het weer opperbest met mooie brede opklaringen afgewisseld met enkele wolkenvelden, waarmee de nationale vluchtkalender 2009 in schoonheid werd afgesloten… alleen de wind zorgde op deze Gueret voor een stuk ‘ongelijkheid’ aan kansen… waarmee de ‘lokroep’ naar nationaal spel in sectoren alleen maar zal toenemen.. terwijl anderen dan weer opteren voor een lossing per zone om de 10 minuten. Nu stond men in de ‘Vlaanders’ aan de ‘klaagmuur’… maar eenzelfde ‘klaaglied’ klinkt overigens even luid vanuit Limburg en Wallonië wanneer er ‘oost’ of ‘zuid’ in de wind steekt.  Zowaar geen simpele opdracht voor de mensen van het ‘Nationaal Sportcomité’ om straks terug de violen gelijk te stemmen voor 2010. ‘Topsport’ (lees ‘top duivensport’) is immers een sport van winnaars… dus willen mensen ergens met gelijke ‘winstkansen’ kunnen deelnemen aan wedvluchten… zo niet, haken mensen af, en/of gaan op zoek naar alternatieven. De groei aan populariteit van provinciale vluchten op de dag dat een nationale wedvlucht wordt ingericht is daar zeker niet vreemd aan… Als men die wil afstoppen, zal men met alternatieven voor de pinnen moeten komen, mensen kijken nu eenmaal naar de weersvoorspellingen, wind en ligging en hun mogelijke winstkansen…  niks mis mee uiteraard. Toch dreigt dit straks misschien wel een stuk de ‘zwanenzang’ van het eens zo begeerde nationale fondspel in te luiden… zeker met de jonge duiven, waar ondanks een perfect verloop van de vluchten in 2009 (lees: goed en vrij gemakkelijk vliegweer), een licht neerwaartse trend lijkt ingezet. Het licht springt misschien net naar ‘oranje’… tijd en opdracht om het zeker niet naar ‘rood’ te laten overgaan, daarvoor zijn deze ‘klassiekers’ te mooi om ze zomaar voor de leeuwen te gooien!


Gueret beslist in millimeters
Zoals in de inleidende titel vermeld werd de race om nationale winst beslecht in een ‘massaspurt’, al was het woord ‘millimeterspurt’ hier waarschijnlijk meer op zijn plaats geweest. In het voorlopige klassement, dat met een spel van ‘seconden’ tot stand kwam… prijkt oud Nationaal Kampioen van België Jonge Duiven KBDB 2007: Gaston Van De Wouwer uit Berlaar op nr 1. Gaston klokte zijn winnende duif, overigens zijn 1° getekende van 10 duiven om 15u15’53” op 586,355 Km en haalt een snelheid van 1409,90 m/min. In zijn ‘slipstream’ volgen op 2 Johan Donckers uit Grobbendonk aan 1408,9 m, 3 Ronny Menten uit Rummen aan 1408,69 m, 4 Leekens-Hermans uit As aan 1408,67 m, en op 5 Theo Yskout uit Houthulst (ex 1° Nat Gueretwinnaar 2008) aan 1408,05 m… allemaal duiven die op nauwelijks enkele seconden na, vrij ‘close’ bij elkaar zitten!
De winnares 1° Nationaal Gueret, luisterend naar de naam ‘Kim’ ring B09-6111514 is een echte superduivin, zonder twijfel één der beste, zoniet de beste jonge duif die in 2009 in België rondvloog op de ‘nationale klassiekers’ voor jonge duiven! Ze is langs vaderszijde een kleindochter van de ‘gouden stamkweker’ bij Gaston Van De Wouwer, met name de ‘Oude Kaasboer’ 690/98 die toen gekoppeld zat  aan een duivin van Bart Hendrickx uit Berlaar… die ook succesvol was met duiven van Gaston, maar na het overlijden van zijn moeder voorlopig de duivensport om beroepsredenen diende vaarwel te zeggen, en zijn ‘toppers’ terug naar Gaston bracht… waaronder dus dit super kweekduivinnetje. Langs moederskant komt ze uit een kruising Frans Rijmenands x Theo Huyzegoms.


De super ‘Kim’ deed het tot nu toe als volgt:
20.06 Angerville        934 d.        286
27.06 Angerville        804 d.        63
04.06 Angerville     1.268 d.    342
11.07 Orleans     Prov    7.510 d.    203
18.07 Angerville     1.161 d.    26
25.07 Bourges Nat    37.357 d     87
08.08 Argenton Nat    23.921 d.    38
29.08 Salbris Prov    1.080 d.    4
05.09 Gueret Nat    14.261 d.    1

Enkel uit La Souterraine miste ze de ‘goede trein’… kan gebeuren.
Gaston (65 j) speelt reeds 37 jaar met duiven op het huidige adres, en was aanvankelijk een verwoed ‘Vitesser’, en uitblinker op de vluchten Quiévrain en Noyon. Een uitdaging onder sportgenoten stuwde hem richting halve fond en grote halve fond… met even groot, laat staan nog ‘groter’ succes dan eertijds op de wekelijkse snelheidsvluchten. De titel van 1° Nat Kampioen KBDB jonge duiven 2007, en de kersverse ‘Nationale zege’ vanuit Gueret vormen hierbij de kers op de taart!  Gaston startte met duiven van zijn vader, welke tot op de dag van vandaag nog in een groot deel van de huidige duiven terug te vinden zijn. Versterking ging Gaston vooral zoeken bij sterk spelende liefhebbers uit de streek, veelal via een ‘bon’ op de lokale bonnenverkoop of via uitwisseling van duiven. Zo wisselde hij een doffer met Jozef Goovaerts (in de streek beter gekend als de ‘Kaasboer’)… welke zich te Berlaar ontpopte tot een ‘gouden kweekduif’. Hij werd de ‘Oude Kaasboer 690/98’ genaamd, en is momenteel zelf nog steeds actief op de kweekhokken Van De Wouwer… meer zelfs, onder de 24-koppige kweekploeg zitten liefst 15 zonen van deze superkweker, dat spreekt boekdelen. Zoals u hogerop kon lezen is ook de ‘nationale winnares Gueret’ een kleindochter van deze wonderboy. Ook bij dichte buur Jules van de Putten bekwam hij een topkweker, welke het bij ‘Jules’ tot ‘asduif’ had geschopt… en bij Gaston is uitgegroeid tot een extra kweker. Ook met meerdere huidige toppers uit de streek werden enkele duiven met succes uitgewisseld of bij hen als bon gehaald.
De kweekduiven gaan eind november bijeen, net als een 24 tal ‘voedsterkoppels’ die op de jonge duivenhokken vertoeven, en er dus hun vaste woonbak hebben. Na de leg van het 2° ei worden de eieren vrijwel onmiddellijk bij de voedsters onderlegt, waarna de kwekers meteen aan een 2° kweekronde kunnen beginnen. Zo worden jaarlijks een 80-tal jongen geringd. De ‘voedsters’ dienen dan later op het jaar als partner voor de jonge duiven, die zo op weduwschap worden gespeeld. Van  bij het spenen van de jonge duiven worden de geslachten zoveel mogelijk gescheiden. Ze worden verduisterd tot de periode van 10 juni, waarna onmiddellijk met bijlichten wordt gestart. Gaston wil er steeds van bij de eerste vluchten voor jonge duiven bij zijn… enige vereiste daarvoor is: jonge duiven die op dat moment in perfecte gezondheid verkeren. Op dat vlak liep het in 2009 op ‘wieltjes’, en diende er met weinig tot niks  behandeld te worden.  Dokter Mariën onderzocht regelmatig de duiven… en de duiven mankeerden niks. De jonge duivinnen vertoeven op het ‘beste hok’ voor jonge duiven, de ‘doffertjes ‘op het slechtste hok van de twee, volgens Gaston. Deze doffertjes werden éénmalig behandeld voor de ‘koppen’…  maar voor de rest beperkte het medische zich tot 1 Belgamagix Deweerd (tegen ‘tricho’), en enkele weken later nog eens een ¼ Flagyl. Voor de rest gebruikt hij enkel conditie ondersteunende producten als Belgasol, appelazijn, Sedochol enz…  en af en toe wat ‘conditiepoeder Mariën’ op het eten.
Na een 2-tal snelheidsvluchtjes met de ‘grote mand’ worden zowel de duivinnen als doffers gekoppeld aan ‘oude partners’, en voor de rest van het seizoen op weduwschap gespeeld. De doffertjes vliegen meestal enkel de halve fond… en omdat er van de eerste halve fondvlucht meerdere wegbleven, werden ze dit jaar na een 3-tal halve fondvluchten gestopt en meteen over gewend naar het weduwnaarshok, waar ze reeds aan een nestje begonnen zijn. De duivinnen vliegen de provinciale grote halve fond en de nationale vluchten voor jonge duiven. ’s Morgens gaan ze los om 9u30, en ’s avonds volgt een 2° trainingsbeurt rond 19u30, waar ze bij goed weer soms wel eens een uurtje kunnen wegtrekken en tot 1u30 durven trainen! Ze vertoeven tijdens de week los op het hok vooraan hun woonbak die ¾ wordt afgesloten, waar ze over de ganse breedte een strook hebben van een 10 à 15 cm om plaats te nemen. De laatste weken echter gaat de woonbak volledig dicht, en worden ‘kapelletjes’ op de hokken bevestigd als rustplaats voor de dametjes. Zo tracht Gaston een ‘nieuwe motivatie’ in te bouwen bij zijn ploegje duivinnen, wanneer voor het inkorven de bakken opnieuw opengaan en ze tussen de 1u30 à 2 uur hun doffer te zien krijgen!  Voor de afsluitende Gueret mochten de zelfs 3 uur het liefdesspel bedrijven als extra stimulans vooraleer de mand in te gaan. Bij thuiskomt blijven ze samen tot ’s avonds, tenzij ze pas na 16 à 17 uur van de vlucht thuiskomen in de namiddag, dan mogen ze erbij blijven tot de volgende morgen! Wegbrengen in de week doet Gaston niet… hij verklaart dit als volgt: er zijn eerstens de onvermijdelijke files rond Brussel die we steevast moeten trotseren bij het ‘lappen’ van de duiven, en die zijn niet aan Gaston besteed… en tweedes ondervond Gaston dat dit de motivatie bij de duiven breekt. Als ze de mand ingaan moeten ze weten dat ze moeten naar huis spurten voor hun doffer… bij veelvuldig ‘lappen’, doorbreek je voor een stuk die motivatie, volgens Gaston. Wie durft het aan de oud-kampioen van België 2007 jonge duiven tegen te spreken, overigens levert hij uit Gueret nu het bewijs van zijn grote gelijk. Een afsluiter van een schitterend sportseizoen 2009 die kan tellen, met op de nationale vluchten een pak ‘kopduiven’ binnen de ‘Top-100 nationaal’:

Bourges    Nat    37.357 d.    3-64-74-87-487-531-625… en 12/29
Argenton    Nat    23.921 d.    38-51-69-182-339-558… en 8/12
La Souterraine    Nat    17.814 d.    246-422-803 (7)
Gueret        Prov      1.933 d.    1-63-109-303-474-605 (10)
        Nat    14.261 d.    1… enz. (verder nog niet gekend)

Voor 2010 zitten reeds 16 weduwnaarsdoffers klaar (oude + jaarse samen), en Gaston loopt ook met plannen rond om een hokje voor ‘jaarse duivinnen’ op te trekken, omdat hij ondervond dat op de ‘provinciale grote halve fond’, de dames aan de macht zijn… die kunnen iedere week de mand in, terwijl dat met doffers pas om de 2 weken kan. Voor het winnen van ‘asduiven’ kom je met de doffers dan ook meestal te kort, aldus een klaarkijkende Gaston. Hij probeerde het tot nu toe wel met een 4-tal jaarse dames tussen de jonge duiven, maar dit gaf niet het gewenste effect, vandaar de optie op een apart hok voor jaarse duivinnen vanaf komend 2010. Wedden dat hij ook hier binnen de kortste keren een hoofdrol zal opeisen?