Hooijmans Cees en Reijnen Marieke winnen met hun “459” de NPO-vlucht Bourges van afd. 8 GOU tegen 7992 duiven


Cees Hooijmans en Marieke Reijnen, Boven Leeuwen


De aankomst

De duiven waren afgelopen zaterdag om 06.35 uur in Bourges gelost en hadden af te rekenen met oostelijke winden en hoge temperaturen. Het was weer voor de echte doordouwers en de liefhebbers, die hun duiven niet in een perfecte conditie hadden ingemand, zouden bij voorbaat al kansloos zijn.
Cees (37) en Marieke zaten hun duiven op te wachten en stonden voortdurend in contact met Falco Ebben, die meestal direct op de hoogte is als ergens duiven zijn gevallen. Omstreeks 15.15 uur zagen ze hun “459” vanuit het veld onvoorstelbaar hard over de kweekrennen schieten, in een streep op de klep vallen en met veel geweld naar binnen stuiven. Het elektronische constateersysteem gaf aan dat de 03-NL-2100459 om 15.14.25 uur was geconstateerd. De “459” had de 584,479 kilometer naar zijn thuishonk afgelegd met een gemiddelde snelheid van 1125,261 meter per minuut.
Nadat de duif gemeld was werd contact opgenomen met Falco Ebben, die wist te vertellen dat het om een zeer vroege duif ging. Dan begint de spanning te stijgen: zou het dan vandaag echt gaan gebeuren? Zou die droom van een grote overwinning werkelijkheid gaan worden?
Omstreeks 17.30 uur kwam het verlossende telefoontje van de heer Lindner, die hen feliciteerde met de zege op deze NPO-vlucht.


De liefhebbers
Cees is werkzaam als freelance automonteur en Marieke is accountant van beroep. Beiden zijn erg bij hun duiven betrokken. Zij vertoeven veel en vaak tussen hun duiven: zo wordt er regelmatig op de hokken koffie gedronken en wordt de voorbije werkdag geëvalueerd.
Dit geeft hen rust en de duiven worden er heel mak en aanhankelijk van.
Cees heeft al vanaf zijn 5e jaar duiven en heeft altijd een voorkeur gehad voor de snelheidsvluchten, maar omdat hij dan meestal alleen de eerste duif kan zien aankomen en vervolgens in het hok moet zijn om de volgende duiven te verwelkomen, hebben ze besloten te gaan overschakelen naar de eendaagse fondvluchten.
Er is geen expliciete taakverdeling m.b.t. de verzorging van de duiven. Ze doen gewoon alles samen.
Zij zijn lid van de P.V. De Zwaluw in Beneden Leeuwen. Dit is een vereniging met ongeveer 20 vliegende leden. Marieke is in de vereniging een niet te missen kracht voor wat betreft de elektronische constateersystemen en het uitvoeren van de werkzaamheden m.b.t. het verwerken van de vluchtgegevens.

Hokken en hokopbouw
Cees en Marieke hebben de beschikking over de twee hokken van resp. 5 en 9 meter. De winnaar is gehuisvest op het grootste hok. Dit hok staat met de voorzijde op het zuidoosten. De hokken zijn voorzien van roosters, maar desondanks worden alle hokken toch twee keer per dag gepoetst.
De kwekers en de jonge duiven zitten in een volière van ongeveer 8 meter en die is verdeeld in 3 afdelingen. Deze duiven krijgen de beste medicijn dat er bestaat: veel frisse lucht!
De hokken worden voornamelijk bevolkt door duiven van van Loon en Janssen A., die hoofdzakelijk afkomstig zijn van of afstammen van de duiven die werden verkregen van Marie Auwens. Lith en A. de Volder, Goirle.

De winnaar
De “459” is een geweldige klasbak, want vorig seizoen stond deze weduwnaar ook al vanuit Bourges als 4e op teletekst.
De vader van de “459” komt uit een kleinzoon van de “05” (generaal duifkampioen NABvP) van Marie Auwens uit Lith.
De moeder is een dochter uit het “super koppel” van A. de Volder uit Goirle.

Kweken
Cees en Marieke hebben 12 koppels kwekers. Zij proberen met deze duiven van M. Auwens en A. de Volder een eigen stam op te bouwen. Er worden ook steevast jongen gekweekt uit de vliegers. Voor eigen gebruik worden jaarlijks ongeveer 40 jongen duiven gekweekt.

Vlieg- en voersysteem eendaagse fondvliegers
Voor de eendaagse fondvluchten zijn nog niet zoveel oude duiven beschikbaar doordat zij nog bezig zijn met de overschakeling van snelheid naar eendaagse fond. Er wordt weduwschap gespeeld met de doffers. De duivinnen gaan alleen mee op de natoer. Aan verduisteren en/of verlichten wordt hier niet gedaan, omdat zij van mening zijn dat zoiets tegennatuurlijk is. En de weerstand van de duif na verloop van jaren minder zal worden. De eendaagse fondduiven zijn eind maart gekoppeld. Hun beste duiven op de eendaagse fond zijn zomerjongen van de kwekers. Het hele jaar door wordt hetzelfde voer gebruikt. Zij mengen hiervoor drie á vier handelsmengelingen door elkaar en zorgen ervoor dat het een licht voer is. Alle duiven worden in hun eigen broedbak gevoerd. Naast het voer worden de gebruikelijke bijproducten zoals grit, roodsteen en mineralen verstrekt.

Training
Aangezien beiden overdag moeten werken trainen de duiven slechts een keer per dag gedurende ongeveer een uur. Afgelopen week trainden de weduwnaars lang en alleen, terwijl zij “speelden” in de lucht. Wellicht was dit al het teken dat er iets moois zat aan te komen. De duiven worden door de week niet zelf nog eens weggebracht.

Medisch plaatje
De duiven worden alleen gekuurd tegen het geel en natuurlijk krijgen ze ook de verplichte enting tegen paramyxo. Na de vlucht worden de duiven niet ontsmet, maar om de paar weken krijgen ze wel iets tegen het geel.


Tot slot
Ik was te gast bij een paar jonge, fanatieke duivenliefhebbers, die graag discussiëren over het hoe en waarom van zaken betreffende het beoefenen van de duivensport. Zo zijn zij o.a. van mening dat de goedspelende liefhebbers jeugdleden en beginners met advies en eventueel duiven moeten helpen. Zij willen langs deze weg nadrukkelijk Marie Auwens, Lith en Ton de Volder, Goirle, bedanken, niet alleen voor de vele adviezen, die zij van hen mochten ontvangen, maar ook voor de geweldige duiven die zij van hen kregen. Cees en Marieke waren echt onder de indruk van wat er allemaal gebeurd na een dergelijke overwinning. Ook stelden ze de belangstelling van hun clubleden erg op prijs. Zo kwam tijdens mijn bezoek het oudste lid van hun vereniging, de heer Willie Salet (86), persoonlijk de beide winnaars feliciteren.
Als doelstelling voor de toekomst hebben ze “goed presteren op de eendaagse vluchten”. Zelf denk ik dat die doelstelling gehaald kan worden als ze met dezelfde passie en inzet verder gaan op de ingeslagen weg.
Nogmaals gefeliciteerd met deze prachtige overwinning!