Eric Herbots (BE, Zoutleeuw): 1st internationale asduif Barcelona 18-19-20

Eric Herbots, Barcelonaspeler in hart en nieren...
Eric Herbots is een Barcelonaliefhebber pur sang. Het gehele duivenseizoen draait enkel en alleen om de koninginnenvlucht en de duiven worden op geheel eigen wijze op deze vlucht voorbereid. Golden Barca, 1ste internationale asduif, is het exploot van jarenlange selectie...

"Het is hier allemaal begonnen met duiven van Bert van Bree, steekt Eric van wal.  "Ik vond het fantastisch te zien hoe die man de duivensport beleefde en deze visie volg ik zelf ook.  "Beenhard moet je zijn, geen tierlantijnen, geen gepruts en geen excuses.... dan kom je al heel ver", lacht Eric.  "Plaats heb ik hier genoeg dus kweek ik voor mezelf 150 jonge duiven die pas na Narbonne naar buiten komen.  Opleren doe ik niet, ze mogen rustig uitgroeien.  Als jaarduif ga ik ermee aan de slag door ze zelf op te laten op 20 km en 2x op 40 km.  Dan kies ik er bewust voor om ze via de oostenlijn op te leren via Arlon, Etain, Bar le Duc en Gray (2x).  Ik koppel alles zodat ze op jongskes van 3 tot 4 dagen ingekorfd kunnen worden.  Elke dag worden ze naar buiten geleid om te trainen, ook de duiven die op eitjes zitten.  Van een jaarduif verwacht ik maar 2 dingen:  Thuiskomen en binnen de 2 dagen gerecupereerd zijn.  Een prijs vliegen is mooi maar is zeker geen verplichting.  Bij de oude duiven ligt het natuurlijk anders.  Als ik Barcelona speel dan speel ik om te winnen.  Dit jaar was het bijna zover met Golden Barca Queen (BE18-2140496) die zich klasseerde als 4de nationaal Barcelona op een ontzettend zware vlucht.    

Golden Barca Queen, 4de nationaal Barcelona

Golden Barca...

Na zijn 3de topprestatie was het eigenlijk niet de bedoeling om de Golden Barca nog te spelen, geeft Eric aan.  Hij ging naar het Brusselse om ermee te kweken maar de man in kwestie vertrouwde het allemaal niet met de huidige duivendiefstallenplaag en dus kwam hij vrij snel terug naar hier.  Tja... en hoe gaat dat dan... je laat hem eens uit en je begint na te denken.  De duif is van 2016, ik heb beide ouders nog die van 2015 zijn, ik heb er verschillende kinderen uit enz... Toen heb ik de keuze gemaakt om hem nog 1x te spelen op Barcelona.  Deze vlucht winnen is en blijft mijn ambitie en dan moet je met de besten gaan, zo eenvoudig is het.   Thuis trainde hij prima dus nam ik hem rechtstreeks mee naar Bar le Duc.  Dezelfde dag was hij niet terug maar daar maakte ik me weinig zorgen om want dat is nog al wel eens gebeurd in de voorbereiding.  De dag erna keerde hij om 10u00 terug en ik verschrok me een ongeluk.  Van onder zijn bek tot aan zijn borstbeen lag hij open en zijn staart was volledig weg.  Ik belde mijn naamgenoot Raf en een kwartier later stond ik in zijn praktijk.  Raf naaide hem deskundig dicht en gaf me medicatie mee welke ik elke dag 's morgens en 's avonds moest geven.  Hij herstelde gelukkig heel erg snel maar Barcelona vliegen... dat leek me nu wel volledig uitgesloten.  Stilletjes aan liet ik hem terug uit en wat me opviel was dat hij ondanks een halve staart al vrij snel het langste van de hele bende bleef vliegen.  De laatste 10 dagen voor de inkorving ging ik elke dag de baan op voor trainingen van 40 km en deze werden door hem vlot afgehaspeld.  Ik ga er niet flauw over doen, ik heb door heel dit gebeuren tot de laatste seconde getwijfeld om hem mee te zetten maar het dan uiteindelijk toch gedaan.  

Moet je gek zijn om dit te doen?  "Het moet niet maar het helpt wel", schaterlacht Eric.  Om 19u30 kwam hij aan, een ongelofelijke prestatie!!  Hij zit nu op een veilige locatie en zal topduivinnen krijgen die hopelijk voor nakomelingen kunnen zorgen van hetzelfde kaliber.

Golden Barca

Kiemzaden...

Heel mijn systeem druist in tegen wat ik allemaal hoor en lees.  Poetsen doe ik niet, de voerbak is altijd vol, mijn hokken zijn zo open mogelijk en de drinkpot vul ik bij met regenwater als hij leeg is.  Duiven die hier niet tegen kunnen... dat zullen nooit kampioenen worden.   Als je dit volhoudt dan kweek je op lange termijn een natuurlijke immuniteit en verkrijg je harde, taaie duiven die niet bij de minste prul ziek worden.   Barcelona is de enige vlucht die mij interesseert en enkele weken voor inkorving ga ik dan toch voor alle zekerheid maar eens naar de dierenarts.  Zelden dat er iets mankeert aan mijn duiven en dat is volgens mij geen toeval.  Het enige waar ik in geloof is immers de kwaliteit van een duif.  Wel ben ik grote voorstander van kiemzaden.  Alles wat een duif nodig heeft zit erin en eventuele tekorten worden door deze zaden weggewerkt.  Het is wel wat werk maar dat heb ik er graag voor over.

Kiemzaden, bron van vitaminen, mineralen,...

Om af te sluiten nog graag even een oproep voor het herinvoeren van tenminste 1 middaglossing voor jaarduiven en/of oude duiven.  "Vroeger had je St.-Vincent / Soustons en dat vond ik een heel eerlijke vlucht, de meest ideale manier om bv. Barcelonaduiven te leren overnachten.  Erg spijtig dat deze vlucht niet meer bestaat want ik geloof rotsvast dat er veel liefhebbers zijn die hier voorstander van zijn.  Wat niet is kan misschien nog komen", knipoogt Eric.