
Gerrit & Robert Greupink, Coevorden
Twee weken achtereen een NPO vlucht winnen en dat tegen grote aantallen duiven! Het lijkt onmogelijk, maar toch gebeurde het. Vader Gerrit en zoon Robert Greupink uit Coevorden winnen in de Afdeling Noord Oost Nederland twee weken achtereen de NPO vluchten jonge duiven vanaf respectievelijk Hasselt en Duffel. Wat een sensatie, en dat tegen een moordende concurrentie van een keur aan jonge duiven specialisten, die allemaal azen op die felbegeerde overwinning.
De familie Greupink, bestaande uit vader Gerrit, moeder Sieglinde afkomstig uit het Duitse Detmold wat tevens de woonplaats was van de overleden Prins Bernhard, zoon Robert en diens vriendin Sno, is er gewoon beduusd van. Natuurlijk was de jonge garde in goeden doen en had men stellig hoge verwachtingen, maar dit resultaat had men absoluut niet verwacht. Toch blijven ze nuchter onder alle aandacht en blijft de realiteitszin de overhand houden. Want als geen ander weten deze doorgewinterde liefhebbers dat succes in onze mooie sport een broos gegeven is, wat ook zo maar weer over kan zijn. Op een koele zomermiddag lieten we samen die prachtige hoogtepunten nog eens de revue passeren.

Een echte familiesport
De 69 jarige Gerrit Greupink zit al bijna 60 jaar in de duivensport. Zoon Robert, 39 jaar oud inmiddels, was er als kind al bij betrokken en moeder Sieglinde was altijd op de achtergrond aanwezig en sprong bij als dat nodig was. Successen waren er altijd wel, wat te denken van het jaar 1989 toen twee jonge duiven van hen, genaamd ‘Het Gouden Koppel’ 1e en 2e Beste Jonge Duif in zowel ‘De Vredesduif’ kompetitie als WHZB waren. Zelden of nooit vertoond. Het waren duiven via Joop van Vliet uit Schoonhoven.
En 1990, toen Gerrit en Robert Kampioen van de drie Noordelijke Provincies waren! Altijd blies de familie Greupink haar partijtje wel mee. Gerrit Greupink wordt gezien als een echte kenner van duiven en is een pure liefhebber, die alles voor zijn duiven over heeft. Daarnaast is Gerrit een echte clubman. ‘De Vliegenier’ uit Coevorden is zijn cluppie en 25 jaar lang hanteerde hij er de voorzittershamer. De laatste jaren wordt er gevlogen onder de naam van Gerrit, G.H. Greupink, waarbij duiven van Eikelenkamp, Vorden – Combinatie Van Heteren, Doetinchem en Wim Hulkenberg en dochter, Naarden als voornaamste basisrassen de hokken bevolken. Bij voorkeur worden deze verschillende soorten duiven gekruist. Zoon Robert werkt al een aantal jaren in China, waar hij actief is in het bedrijfsleven. Daarnaast is hij samen met zijn Chinese vriendin Sno bezig met het opzetten van een kweekstation voor duiven in Kunshan, zo’n 80 kilometer van Shanghai. Als het maar even kan komt Robert naar Nederland. Deze zomer is hij ook van de partij om vader, die de laatste jaren tobt met zijn gezondheid, de helpende hand te bieden. Zijn verblijf valt samen met de NPO vluchten en de Nationale eindvlucht van de jonge garde. Gerrit werd enkele dagen voor de eerste NPO vlucht vanaf Hasselt opgenomen in het ziekenhuis en kwam de woensdag daarop weer thuis. De thuiskomst van zijn duiven van Hasselt miste hij, alhoewel hij er stellig van overtuigd is de eersten vanuit het raam van zijn kamer in het ziekenhuis van Hardenberg te hebben zien gaan. De thuiskomst van de duiven van Duffel maakte hij live mee aan de Van Swinderenstraat 23 te Coevorden.

Het spel met de jonge duiven
Gerrit koppelde zijn duiven in januari en kweekte er een vijftigtal voor eigen gebruik. Zes weken voor het begin van de vluchten werd er gestart met het opleren, dus ca. begin juni. Men begint met een afstand van 10 kilometer. Als de duiven eerder thuis zijn als degene die ze wegbrengt, wordt de afstand langzamerhand opgevoerd. In totaal werd er zo’n tien keer opgeleerd tot maximaal 50 kilometer. Tot drie weken voor het begin van de vluchten, ongeveer de langste dag, wordt de jonge garde verduisterd. De jonge duiven zijn al vroeg paarrijp en worden vanaf de eerste klokvlucht op de deur gespeeld. De voeding bestaat uit Beyers Zoontjes, Beyers Premium en Beyers Gaby Vandenabeele. Er wordt gevoerd naar gelang het weer en de wind is. Af en toe wordt er een geelpilletje opgestoken. Dit jaar zijn er veel meer jonge doffers dan jonge duivinnen. Daarom is het duivinnenbestand aangevuld met oude duivinnen, zodat iedere doffer toch een duivin kan uitkiezen. Het voordeel van de oude duivinnen is dat deze niet worden gespeeld en dus ook niet weg kunnen raken, zodat een gepaard koppel altijd intact blijft. De jonge doffers trainen twee keer per dag, de jonge duivinnen één keer. De training is vrij en ze trainen de laatste weken zeer goed. Wel staat er altijd een vishengel met een ballon klaar, maar ze zijn zo vlieglustig dat dit middel er volgens Gerrit dan ook weinig toe doet. Op de dag van inkorving is het feest op het jonge duivenhok en worden doffers en duivinnen bij elkaar gelaten, waarna het liefdesspel kan beginnen, wat deze duiven tot het uiterste motiveert.
Winnaar van NPO Hasselt Afdeling 10
De winnende duif van Hasselt, de NL 06-4718548, is een prachtige geschelpte doffer, die gepaard zit aan een oude duivin.
De vader is de NL 04-1679896, een rechtstreekse duif van H.A. Eikelemkamp uit Vorden uit een volle broer van ‘Flying Eagle’, één van de beste duiven van Kring 3 van Afdeling 9. In zijn afstamming zien we o.a. de namen van ‘Late Blauwe’ van Ferry van Loo en de BE 00-621 Marien/Royberghs.
De moeder is de NL 04-1816823, een rechtstreekse van Wim Hulkenberg en dochter uit Naarden. Dit is een zuivere Schaerlaeckens duivin, met o.a. de namen van ‘Wounded Knee’, ‘Sissi’, ‘Supertje’ en ‘Orleans Doffertje’ in haar pedigree. De ‘548’ liet zich voor Hasselt al goed zien met een 68e van 2.658 duiven op Boxtel en een 36e op 2.681 duiven op Maaseik. Op deze laatste vlucht ging een pure kopprijs verloren omdat de duif schrok van een roofvogel en minutenlang tegen de pannen bleef hangen.
De ‘548’ kwam op Hasselt laag over het huis vallen en glipte gelijk naar binnen. Bij melding bleek het gelijk de eerste te zijn en toen er daarna niet direct duiven kwamen had men de indruk dat men wel eens vroeg zou kunnen zitten. Hoe vroeg dat zou later blijken toen heel Nederland op Teletekst kon zien:
1. G.H. Greupink, Coevorden, snelheid 1.181 meter per minuut! Deelname: ca. 21.000 duiven. Afstand 215 kilometer.

Winnaar van NPO Duffel Afdeling 10
De winnende duif van Duffel is de NL 06-4718563, een schitterende kraswitpen doffer.
Zijn vader is de NL 03-2184282, een rechtstreekse van Wim Hulkenberg en dochter uit Naarden. Ook dit is een zuivere Schaerlaeckens doffer met o.a. de namen van ‘Inteelt Gaby’, ‘Asduif Midden Brabant’, ‘Big Brother’ en ‘Supertje’ in zijn stamboom.
De moeder is de NL 04-1959215, een laat jong aangeschaft bij Bart Reurink uit Klijndijk. Zij komt uit diens NPO winnaar van 19.000 duiven uit ‘De Felle’ x een dochter van het superkoppel van de Gebrs. Leideman uit Hardenberg ‘Tip Top’ x ‘Zeeuws Meisje’. De grootvader komt uit het superkoppel van Klaas Mooiweer uit Emmen.
De ‘563’ kwam zaterdagmiddag 12 augustus j.l. helemaal alleen aan en was weer de eerste melding, waarbij hij vier minuten los zat in de sterke vereniging ‘De Vliegenier’. Nu was vader Gerrit wel getuige van de aankomst en hij genoot met volle teugen. En ook nu stond er na enige tijd op Teletekst:
1. G.H. Greupink, Coevorden, snelheid 1.410 meter per minuut.! Deelname: ca. 16.600 duiven. Afstand 234 kilometer.
Gerrit en Robert hadden op deze vlucht 41 duiven mee, die allemaal thuiskwamen. 17 ervan speelden prijs in de vereniging. En weet u welke duif als allerlaatste ’s avonds om 20.10 uur thuiskwam? Juist, de NPO winnaar van Hasselt, de ‘548’! Zo zit duivensport dus in elkaar.
Tenslotte
Twee opeenvolgende NPO zeges voor dezelfde liefhebber. Enkele dagen nadien is het voor de familie Greupink nog altijd moeilijk te bevatten. De blijdschap overheerst, maar er zijn ook zorgen om de gezondheid van vader Gerrit. Deze week komt er uitslag van het medisch onderzoek. Wij hopen en bidden met de familie Greupink dat de uitslag positief voor Gerrit mag zijn.
Ik dank de familie, in het bijzonder moeder Sieglinde, voor de fijne en hartelijke ontvangst!