Wim en Martin van HOUTEN - IJsselstein (NL) winnaars internationaal BARCELONA 2009

De deelname aan deze klassieker was de laatste zes jaren nog niet zo groot: 27.627 duiven en dit zijn liefst 3.919 duiven meer dan in het seizoen 2008. Er namen acht nationaliteiten aan deze wedvlucht deel.

Inleiding
Het was België, dat verreweg het grootste aantal duiven aan de start bracht: 13.620.
Nederland mandde 8.002 duiven in, Frankrijk 2.516 duiven, Duitsland 1.990 duiven, Engeland 868 duiven, Polen 523 duiven, Luxemburg 95 duiven en Oostenrijk 13 duiven. Opvallend hierbij is dat in alle deelnemende landen meer duiven werden ingekorfd dan in 2008, behalve in Duitsland waar 396 duiven minder werden ingezet.
Een terugloop in de deelname met ruim 16%.

De terugreis
De bijna 28.000 duiven arriveerden donderdagmiddag 2 juli in een met 36°C erg warm Barcelona. De duiven werden op vrijdag 3 juli om 09.45 uur in Barcelona gelost onder heel goede weersomstandigheden: het was in de Catalaanse hoofdstad op dat ogenblik lichtbewolkt tot mooi weer met een zeer goed zicht, 28° C met een zwakke Noordwesten wind. De duiven vertrokken meteen in de goede richting en waren binnen de kortste keren uit het zicht verdwenen.
Om 11.00uur was er eenzelfde weerbeeld te Gerona (60 km noordelijker).
In Perpignan en de in de Languedoc (Bezier, Montpellier) was er een gelijkaardig weerbeeld rond het middaguur.
De temperatuur schommelde steeds rond de 30° met een zwakke tot matige wind uit het Westen tot het Noordwesten.
In de Rhônevallei waaide er omstreeks 12.00 uur een matige noordenwind. Elders in Zuid-Frankrijk stond een zwakke Noordwesten wind met overal een zeer goed zicht, terwijl de temperaturen rond het middaguur rond de 30°C bedroegen.
Omstreeks 15.30 uur was het nog steeds mooi weer in het vluchtgebied.
Bij de doortocht  Perpignan – Narbonne stond er een zwakke tot matige westen tot zuidwesten wind  en heersten er temperaturen 30 - 32° C. Duiven die de Rhônevallei doortrokken hadden te maken met een krachtige noordenwind in het zuiden van die vallei. Noordelijker, richting Lyon was die wind matig. De route noordwaarts ten westen van de Rhônevallei oogde gunstiger: daar waaide op dat moment een zwakke wind hoofdzakelijk uit het Noordwesten, en ook met temperaturen van 30- 32°C en eveneens met een goed zicht.
Landinwaarts lagen de temperaturen iets lager (28°) dan aan de Middellandse Zee (32°).
Omstreeks 15.30 uur lag er ongeveer 300 kilometer noordelijker dan waar de duiven op dat moment konden zijn een onweersgebied in de regio Colmar – Straatsburg – Roergebied. Dat onweersgebied verplaatste zich in oostelijke richting en de duiven hebben er vermoedelijk geen hinder van gehad.
Omstreeks 20.30 uur waaide in Midden Frankrijk (Bourges- Parijs - Dijon) een zwakke tot matige Noordwesten wind, de temperaturen schommelden er rond de 30° en het was licht bewolkt.
Voor zaterdag werd eenzelfde weerbeeld voorspeld: droog, een zwakke tot matige Noordwesten wind en een wisselende bewolking.

De aankomst
Wim (41) en Martin (43) van Houten verwachtten de eerste Barcelona-duiven niet eerder dan tussen 12.00 en 13.00 uur en dan zou het nog een heel vroege zijn.
Om 10.35 uur klokten zijn hun eerste duif van Montauban en een minuut of vier later viel er weer een duif op het hok. Wim, die de eerste duif van Montauban aan het melden was, dacht dat het tweede duif van Montauban was en zei dit ook tegen de meldpost. Toen ze wat beter keken, zagen ze dat het een duif was met twee gummiringen om: het was er een van Barcelona!
Het was de NL05-1111734, die om 10.39.37 uur was geconstateerd. Zij legde het 1205,324 kilometer lange traject Barcelona – IJsselstein af met een gemiddelde snelheid van 1068,91 meter per minuut.
Toen ze hierna met duivenvrienden in Limburg belden zeiden deze dat ze de eerste Barcelona-duiven bij hen pas over een uurtje verwachtten. Deze duivenvrienden schrokken zich rot en waren vol ongeloof toen Wim hen vertelde, dat zij al een duif hadden.
De gebroeders van Houten hadden 9 duiven mee op Barcelona en de volgende aankomsten waren bij hen: 14.19 uur, 15.36 uur, 17.35 uur, 18.46 uur en 19.19 uur. Zij spelen deze zes duiven nationaal allemaal in de prijzen. Tijdens ons gesprek op zondag omstreeks 15.00 uur waren er geen duiven meer nagekomen.

De liefhebbers
Wim heeft in IJsselstein een eigen schildersbedrijf en ook zijn broer Martin is in dat bedrijf werkzaam. De beide broers zijn lid van P.V. De Groene Olijftak in IJsselstein.
Wim laat ’s morgens de duiven uit en vult het eten en drinken aan. De duiven krijgen altijd volle bak en schoon drinkwater.
’s Avonds maakt Martin alle hokken schoon en Wim observeert dan de duiven, die hij anderhalf uur verplicht laat trainen. Uit deze observatie blijkt dan wel welke duiven in goeden doen zijn.

De winnares
De NL05-1111734 gaat vanaf deze eclatante internationale zege tegen 27.627 duiven door het duivenleven als “Nellie”.
Deze kras bonte duivin is vernoemd naar de moeder van Wim en Martin. Moeder Nellie vierde vorige week haar tachtigste verjaardag en kreeg ook een bloemetje van de plaatselijke parochie. Dit bloemetje heeft ze naar het kapelletje van Eiteren in IJsselstein gebracht. In dit kapelletje staat een Mariabeeldje, dat daar ooit is gevonden. Hun moeder bad er een Weesgegroetje en vroeg om een heel vroege duif van Barcelona. Wel, die bede is helemaal vervuld.
“Nellie” werd ingekorfd op jongen van vijf dagen. Frappant detail is dat de doffer van “Nellie” er nog een tweede duivin op nahield. De duivinnen leverden steeds strijd om wie op de jonkies mocht zitten. Wellicht dat dit de motivatie voor “Nellie” was om zo hard naar huis terug te vliegen. De doffer en de andere duivin waren ten tijde van ons gesprek op zondagmiddag nog niet weergekeerd.
“Nellie” was de oudste duif van hun hok en was op de overnachtvluchten meestal de 2e of 3e duif, die arriveerde en gezien haar ervaring en leeftijd ging ze nu als zesde getekende naar Barcelona.
“Nellie” is van de soort van Loenhout. Frans van Loenhout speelde in 1983 de 3e nationaal Barcelona en omdat Wim en Martin in die tijd de overstap wilden maken naar de overnachtfond, kwamen er duiven van Frans van Loenhout op hun hokken. Jaarlijks ruilen ze nog duiven met deze sportvriend. Frans van Loenhout heeft eigenlijk allemaal duiven van het Steenbergse fondsoort. Hij beschikte ook over duiven uit de “Dolle” van Marijn van Geel.

Hokopbouw
Naast de vele duiven van Frans van Loenhout kwamen er nog niet zo lang geleden ook duiven van Gerard van Tuyl uit Hellouw en van Martin Vinckenborg uit Volendam, die in 2008 de “Beste Barcelona-duif over de laatste vijf jaar” had en in dat jaar ook de “Golden Double” won op Pau. De duiven van Gerard van Tuyl en Martin Vinckenborg doen het goed in de kruising met de van Loenhout-duiven.

Het systeem “van Houten”
De duiven worden eind maart gekoppeld. Ze gaan voor de eerste keer mee op een vlucht in het eerste weekend van mei. Ze doen dit, omdat de temperaturen dan vaak beter zijn. De duiven gaan dan ook vaak mee op Pommeroeul, afstand ongeveer 200 kilometer. De vliegduiven blijven vanaf de koppeling steeds op nest. Als er een overnachtvlucht is, dan kijken Wim en Martin welke duiven een goede neststand hebben en/of welke duiven goed aanvoelen en die gaan dan mee.
De duiven krijgen steeds volle bak met daarin een mix van Mariman super M met rode maïs en een sportmengeling van dat merk. Naast vitamineralen en grit krijgen de duiven geen andere bijproducten, dus ook geen pinda’s, kaas en schapenvet.
Ze gebruiken het water uit een bron, die ze hebben laten slaan op het land waar hun hokken staan. Het water wordt aangevoerd vanaf een diepte van vijfentwintig meter en is daarom helemaal schoon en drinkbaar.
Twee weken voor de eerste vlucht (Limoges) wordt een bezoek gebracht aan dokter Hans van der Sluis. Deze controleerde de duiven, die daarna een vijfdaagse geelkuur met orni-rood in hun drinkpan vonden.
Na een vlucht, waarbij de duiven in de manden hebben moeten drinken krijgen de duiven ook deze geelkuur met orni-rood één dag in het drinkwater.

Nationale resultaten
2009

3e Limoges     tegen circa 13.000 duiven en 8 van de 35 gezette duiven bij de eerste 200 van de nationale uitslag
17e St. Vincent tegen 6.688 duiven en 4 van de 25 gezette duiven bij de eerste 200 van de nationale uitslag
Bordeaux tegen 10.239 duiven: 3 van de 9 gezette duiven bij de eerste 100 van de nationale uitslag.
2008
1e Fondunie 2000 (ZLU-spelers van de afdelingen 7, 8, 9, 10 en 11)
2007
7e nationaal Marathonkampioen

Referenties
·    Coos van Houten (oudste broer van Wim en Martin) 20e nationaal Barcelona 2009.
·    Comb. v.d. Berg, Utrecht
·    Jurriën van Amerongen, Bunnik
·    Poelstra en zoon, Utrecht

Wim en Martin, van harte gefeliciteerd met deze internationale overwinning.
Deze felicitaties komen natuurlijk van het hele PiPa-team en alle bezoekers van onze site.