Comb. ROEFS - Oirschot (NL) de grote winnaar uit Mont de Marsan en St.Vincent

Wat voor elke fondspeler telkens weer een droom is, die zoals de meeste dromen bedrog blijken te zijn, een overwinning in groot verband werd op de eerste overnachtvlucht van het seizoen in Oost-Brabant nu eens een droom die waarheid werd voor combinatie Roefs uit Oirschot.

Loodzware Mont de Marsan brengt Comb. Roefs eclatante zege in afdeling 3-NPO

Oirschot - Marcel (15) en broer Marc (12) vormen samen met vader Jan de combinatie. Een combinatie die nog maar vier jaar postduiven heeft.
Zoals zovelen hadden de jongens aanvankelijk sierduiven. Aangestoken door de verhalen over postduiven van Frans van de Schoot en Jan Bullens deed de mannen besluiten om verder te gaan met postduiven.

Als je iets doet moet je het goed doen vond vader Jan en hij bouwde met eigen hand een gemetseld hok van 20 x 4 meter met een nokhoogte van maar liefst 5 meter. Ondanks alle vakmanschap wat er werd ingestoken kende men de nodige problemen omdat het hok te vochtig bleek. Na diverse pogingen en heel veel werk is het eindelijk toch goed gekomen en staat er aan de Oude Grintweg een hokinstallatie die een lust is voor het oog.
Aanvankelijk werd begonnen met overnachtduiven. Na wat jongen te hebben gekweekt werden de kwekers weggedaan en werden snelle duiven aangeschaft om een tijdje later toch weer terug te keren naar overnachtduiven.

NL07-2053624 een donkerkras doffer, op weduwschap gespeeld, verraste zaterdag 30 mei alles en iedereen, door de loodzware Mont de Marsan te winnen in afdeling Oost-Brabant (afdeling 3-NPO) tegen 4100 duiven en een hele fraaie 6e prijs nationaal tegen 10.201 duiven. En dat met die straffe noordooster op de kop is een aansprekende prestatie.
De winnende tijd werd 11.39.01, snelheid 936.17 mpm.

De complete afstamming van de winnaar was nog enigszins in nevelen gehuld. In de begintijd werden de ringnummers van de ouders in een schriftje opgeschreven en niet meer.
Van de vader is niets meer te achterhalen als het ringnummer. De moeder echter kwam van First Prize Pigeons. Dit kwam Roel van de Burg van FPP snel ter ore en hij nam zelf contact op met de familie Roefs en wist de afstamming aan hen door te geven.
De moeder is NL05-1592642 en zij kwam uit NL03-1410814 De Boudewijn van Willy Looijmans uit Lierop die in 1997 de 1e Nationaal Barcelona won. Daaraan zat gekoppeld NL01-4220542 ofwel de Ruffec, 1e NPO Ruffec afd. 11 in 2003.
De Ruffec is een van de beste kweekduivinnen die er bij FPP zitten volgens Roel van de Burg. Vorig jaar speelde Arjan Beens o.a. 2e nat. Perigeux en 57e nat. Bergerac met afstammelingen uit De Ruffec.

Gelukkig zit onze duivensport nog vaak vol verrassingen en bezorgt op die manier haar beoefenaren onvergetelijke momenten en dagen.
Vader en zonen Roefs waren enerzijds verbaasd over de mooie overwinning die hen ten deel viel, maar misschien nog meer door de belangstelling die dit teweeg bracht. De telefoon stond zaterdagmiddag niet stil.
De felicitaties waren niet van de lucht. Wij voegen er graag de onze bij.
                                                                                  
Top 25 - Fondclub Zuiderkempen
1. Gebr. Roefs (Oirschot); 2. H.&A. Kivit (Vinkel); 3. L. Verrijdt (Boxmeer); 4. Comb. van Dal (Haarsteeg); 5. W. van den Heuvel (Helmond); 6. P. Wittenberg (Herpen); 7. Keunen & Zn (Helmond); 8. J. Litjens (Oostrum); 9. W. Michiels (Boekel); 10. W. Spierings (Gemert); 11. B. Ruijs (Geffen); 12. Gebr. Hanegraaf (Vinkel); 13. Comb. Netten (Den Bosch); 14. A. Halberstadt (Den Bosch); 15-21 H. van Dijk (Oss); 16. R. Kop (Den Bosch); 17. E. Bos (Gemert); 18. H. Klumkens (Eindhoven); 19. W. van de Put (Bladel); 20-23 D. Steeghs (Uden); 22. J. Teeuwen (Valkenswaard); 24. Van Buul & Zn (Knegsel); 25. J. van Heumen (Oss)

 

Intussen heeft men kunnen lezen hoe vader Jan en zonen Marcel en Marc in de duivensport verzeild raakten en in feite nog maar vier jaar bezig zijn. Maar meer nog keek heel Oost-Brabant op toen zaterdag 13 juni de eerste melding van St. Vincent, 10.19.56 weer van die mannen van Roefs kwam.
En weer werd het de overwinning in de afdeling en als slagroom op de taart ook nog de 2e nationaal (na de 6e op Mont de Marsan).
Niemand zal hiermee gerekend hebben, in het minst Jan, Marcel en Marc zelf.
Zij zijn mannen van weinig woorden en alle ophef en opsmuk is hen vreemd.

In nevelen gehuld
Waar De meeste winnaars in de tijd van nu direct al klaar staan met een stamkaart met veelal heel beroemde of minder beroemde voorouders en grote namen, daar is bij deze winnaars niets van te zien.
Zoals u hebt kunnen lezen hebben zij de in eerste instantie aangekochte fondduiven gebruikt om een stel jongen te kweken en nadien die duiven weer verkocht en alleen de jongen aangehouden. Men wilde ook snelle duiven erbij hebben en ging daar in de kweek mee verder.
Wat zij van de afstamming van het winnaresje NL06-1312453 weten te vertellen is dat haar vader een van de vijf doffers is geweest die zij aankochten op een verkoop van Mevr. Brem, maar welke doffer is onbekend. Wel ooit in een schriftje geschreven maar dat is er niet meer. Van de moeder is bekend dat zijn ringnummer 1440820 droeg en daar is het mee gedaan. Ze weten het gewoon niet meer en verdommen het om iets uit hun duim te zuigen. Mannen uit één stuk.
Zeventien duiven hadden zij op St. Vincent en klokten als volgt: 10.19-12.17-13.35-14.27-15.02 en 15.43.
De motivatie voor de winnares heeft er volgens vader Jan in gelegen dat haar partner achter beleef van Mont de Marsan en om haar toch wat aan te peperen zij vlak voor inkorving een “nieuw manneke” kreeg. Zij heeft het in hem kennelijk wel zien zitten, getuige haar prachtige prestatie.

Allerlei
De weduwduivinnen, zowel fond als snelheid, zitten hier allemaal los op hetzelfde hok met als zitplaats smalle vakjes. Zij worden gevoerd met Zoontjens-mengeling, dus licht. Van onder elkaar koppelen weinig of geen last.
In de week voor de fondvlucht een mengeling van Zoontjens x van den Abeele.
De laatste vijf voerbeurten een mengeling van Super weduwschap van Beijers, Omega 3-6-9 korrels, Super Energy Plus en wat snoepzaad, pinda’s en hennep.
De mannen hebben kennelijk goede raadgevers.
Jan, Marcel en Marc we nemen ons petje voor jullie en jullie duiven af.
Hier past een heel dikke proficiat!
                                                             
Fondclub Zuiderkempen
1. Comb. Roefs (Oirschot); 2. F. den Turck (Leende); 3. Voermans-Panis (Boxtel); 4. T. van der Steen (Vught); 5. L. Loeffen (Berghem); 6. Versteegde-van Dommelen (Boekel); 7-25 E. Bos (Gemert);8. H. Arts (Venray); 9. Comb. de Vocht (Odiliapeel); 10. Gebr. Hanegraaf (Vinkel); 11. Theeuwen-Jacobs (Wanssum); 12. Jo Manders (Deurne); 13. A. van den Berselaar (Schijndel); 14. Th. Looymans (Someren); 15. Van Buul & Zn (Knegsel); 16. J. Mikesz (Helmond); 17. W. van Ooijen (Rosmalen); 18. Th. Elshof (Valkenswaard); 19. Th. Van der Zanden (Duizel); 20. Kimmenade-Verbakel (Helmond); 21. L. Snoeks (Oss); 22. Nijnens&van Gisteren (Vlijmen); 23. R. van Nistelrooij (Geffen); 24. H. Korewijk (Uden).