Duijn Jan, "Fantastische NPO zege op Ablis in afdeling 9 (2006)"


Jan Duijn uit Enschede - NL

Ablis, de eerste krachtmeting in NPO verband voor de Afdeling Oost-Nederland. De 12.400 deelnemende duiven ( ca. 6.300 waren er NPO gezet) krijgen om 07.00 uur in Frankrijk de vrijheid. De terugreis is voorspoedig. Achter zijn huis aan de Drebbelstraat in de wijk Velve in Enschede zit Jan Duijn gespannen te wachten. In de nacht van vrijdag op zaterdag had hij de slaap niet kunnen vatten, zo was hij met deze vlucht bezig. Rond kwart voor twee verwachtte Jan de eersten. De minuten kruipen voorbij als om 13.52 uur plotseling een duif pal uit het oosten komt aangeklapperd. Even is er een hapering bij het vallen van de duif als deze door het lawaai van een knutselaar in de buurt wat opschrikt. Gelukkig komen hier geen brokken van en op 13.52.54 uur is de duif geklokt. Het is de NL 05-4465267, de vierde getekende van de lijst. Het moet een vroege zijn. Jan Duijn kan bij de melding nauwelijks uit zijn woorden komen, zo heeft hem dit alles aangegrepen. Dan volgt het lange wachten. Om 16.50 uur het bevrijdende telefoontje van voorzitter Bruinenberg. Jan Duijn wint de eerste NPO Ablis in Afdeling 9! Telefoon en mail staan vanaf dat moment niet meer stil. Bezoekers komen af en aan. Als ik Jan enkele dagen daarna bezoek is hij nog altijd diep onder de indruk van hetgeen zo’n NPO overwinning teweeg brengt. Een intens blij gevoel, wat je misschien nooit meer zult meemaken!!


De winnares is altijd super in orde !
De winnende duivin de NL 05-4465267 vloog in haar geboortejaar in ieder geval één kopprijs. Dit jaar werd ze in januari gekoppeld en bracht zelf één jong groot. Ze werd niet meer voor de tweede keer gekoppeld. Ze heeft dan ook nog geen pen gegooid. Vanaf de eerste vlucht in mei is ze gespeeld, waarbij ze opviel als een bijzonder felle weduwschapduivin. In de week voor Ablis kwam ze al naar voren met een 96e van Pommeroeul tegen 9.529 duiven. Ze ging dan ook als vierde getekende de mand in en stond voor alle hoofdprijzen, die ze natuurlijk ook allemaal gaat winnen!
De vader van de ‘267’ is de BE 01-6153893, een rechtstreekse van Flor Engels en Zonen uit Putte, en zoon van diens gekende stamvader ‘231’. De ‘893’ is werkelijk een schitterende doffer, die al meerdere goede nazaten gaf.
De moeder is de BE 01-2109379, een rechtstreekse van Freddy Vandenbrande. De ‘379’ is een zuster van de bekende superduif de ‘Edou’, die in zijn loopbaan maar liefst vijf provinciale overwinningen boekte vanaf Bourges, Chateauroux, Barcelona, Narbonne en Argenton. Vanaf Chateauroux was het zelfs een 1e semi-nationaal tegen 10.295 duiven, waarbij hij tevens de snelste van 23.380 duiven was!
Ouders van de ‘379’ zijn de ‘Mooie Wittenbuik’ een rechtstreekse Gaby Vandenabeele en ‘Mooie Paula’ een rechtstreekse van mirakelman Louis de Leus.
Duiven die super vererven. Een halfzuster van de winnares van Ablis vloog in 2004 bij Jan Duijn al een 5e NPO Ablis tegen 10.615 duiven. Zij werd in 2006 vijf keer gespeeld en vijf keer prijs, waarmee ze kampioensduif vitesse van de club werd.

Jan Duijn, een rustig en beminnelijk mens
De 52 jarige Jan Duijn is van beroep handelaar in schade-auto’s. Zijn wekterrein is het naburige Duitsland. De duivensport is hem met de paplepel ingegoten. Vader had duiven, broer en oomzegger hebben duiven, kortom duiven is in huize Duijn een echte familiesport. Vrouw Hetty is belangstellend en laat de weduwnaars uit als Jan weer eens wat later van zijn werk komt. Jan is lid van P.V. ‘De Steeds Vooruit’, één van de drie Enschedese clubs die van één clubhuis gebruikmaken. Hij zit al jaren bij de kampioenen in Enschede. Vanaf 2000 richt Jan zich op een andere grote passie: het kweken van goede duiven. Het beste van het beste kwam naar Enschede. Wat te denken van het volgende rijtje:
• 23 rechtstreekse Koopmannen, met onder andere vijf kinderen van ‘Kleine Dirk’ en een zuster van ‘Kleine Dirk’. Verder kinderen uit alle andere toppers van Corneel en Gerard Koopman. Jan roemt de sportieve handelwijze van Gerard Koopman.
• Vier rechtstreekse van Dirk en Louis van Dijck, kinderen uit de ‘Kannibaal’, ‘Bourges’ en Rambo’.
• Vier rechtstreekse van Louis van Loon, uit diens beste lijnen.
• Een aantal rechtstreekse uit de topduiven van Pieter Veenstra, Drachtstercompagnie.
• Drie kinderen uit de drie toppers van Flor Engels en Zonen, Putte
• Een halfzus van het ‘Kannibaaltje’ van Marijke Vink
• De laatste aanwinsten komen uit het beste van Cor de Heijde, Made

Daarnaast bezit Jan van oudsher duiven van de Comb. Visscher uit Glanerbrug.
Er wordt veelal gekruist, een aantal wordt zuiver gehouden, met name voor de verkoop en doorkweek.
Er wordt met 12 duivinnen en 16 doffers het totale weduwschap gespeeld. Tot op heden is nog geen duif verspeeld. Op Ablis pakte Jan 14 prijzen van 27 ingezette duiven. Eén duif vergat Jan. Die speelde hij maar op Pommeroeul en wat dacht u: ook prijs!
Achter het huis staat in de diepe tuin een mooi tuinhok van 18 meter lang en slechts 1.60 meter breed. Het schoonmaken van de hokken gebeurt door buurjongen Jan Bijkerk. De verzorging van de duiven gebeurt alleen ’s avonds. Vanwege zijn drukke werkzaamheden komt Jan ’s ochtends niet op de hokken. De duiven trainen alleen in de avonduren. Het hele jaar door voert Jan volle bak en met volle bak bedoel ik dat het voer hier automatisch uit silo’s komt en er dag en nacht eten voor de duiven beschikbaar is. Dat geldt ook voor de weduwduivinnen, die altijd opgesloten zitten. Jan zegt hierover: ‘Hongerige duiven wil ik niet zien. Ze moeten altijd hun voer kunnen kiezen. Met Beyers Koopman voer ik een uitstekende mengeling’. Het medische plaatje is simpel. Bij de eerste broed een geelkuur en tijdens het seizoen eens per twee of drie weken een preventief onderzoek bij mevrouw Kreuger in het Duitse Ogtrop.
Voor Jan Duijn is met deze mooie zege een droom in vervulling gegaan. De komende dagfondvluchten gaat hij er zeker voor. Want éénmaal bovenaan opTeletekst smaakt natuurlijk naar meer! We wachten met spanning af. Dank voor de fijne ontvangst en het genoeglijke duivenmiddagje!


Een uitzonderlijk groot ei!

Tijdens mijn bezoek aan Enschede liet Jan Duijn mij een tweetal uitzonderlijk grote eieren van duiven zien. Ze zijn gelegd door een forse Van Loon duivin, die bij ieder nest wel een abnormaal groot ei legt. Echter dit keer spant het gelegde ei wel de kroon. Het meest rechtse ei is een normaal ei, het middelste ei is zeker drie keer zo groot, maar het meest linkse ei heeft het formaat van een dubbel kippenei. Onbegrijpelijk dat een duif dit ei onbeschadigd naar buiten heeft weten te krijgen.