Stéphane Rose (Oupeye, BE) wint eerste nationaal Brive jaarse duiven!

Wat is er mooier dan het winnen van een nationale overwinning? Voor Stéphane Rose werd die droom werkelijkheid - hij vergeleek het zowaar met het winnen van Euromillions!


De klassieke winnaarsfoto

Stéphane Rose, die in de bouwsector actief is, en die op 2 juli zijn 47ste verjaardag vierde, kon zijn ogen niet geloven toen hij zijn vale doffer kort na 17:35 aan het hok zag verschijnen. 16 uur nadat hij de snelheden uit Briare in de provincie Luik (1.500 m/min) gezien had, en geen enkele duif had zien verschijnen, raakte Stéphane ongeduldig. Hij had geen internetverbinding in de tuin, en belde dan maar met zijn goede vriend Michel Livet voor meer nieuws.
Michel vertelde hem dat hij onmogelijk al een duif had kunnen klokken, omdat er in heel België nog maar 1 duif was thuisgekomen: Rémy Vantorre’s nationale winnaar bij de oude duiven. Ze maakten via de telefoon een snelle berekening, en kwamen tot het besluit dat zijn eerste duif rond 17:35 moest landen om in de buurt van Vantorre te komen. Kort na 17:35 gebeurde het onmogelijke: zijn enige ingekorfde duif bereikt het hok om 17:38’09”, nadat hij 689 km had afgelegd met een gemiddelde snelheid van 1.317 m/min. Hij was 21 m/min sneller dan een duif van de ongelukkige Philippe Dermience (Rochefort, 1.296 m/min), die lange tijd zicht had op een eerste plaats, maar voor de tweede keer en in gelijkaardige omstandigheden vrede moet nemen met de tweede plaats. Het podium werd vervolledigd door de onvermoeibare gebroeders Caro (Lambermont, 1.295 m/min). Deze vlucht had dus een volledig Waals podium!

Korte geschiedenis

Stéphane Rose is afkomstig uit Hannut en werd op 16-jarige leeftijd duivenliefhebber. Zijn oom was voorzitter van de Duivenbond van Lens St. Rémy, en het is langs die weg dat ook hij in de duivensport betrokken geraakte, net als twee van zijn broers. Rond zijn 20ste  ruilde hij de duivensport even in voor de hengelsport, maar uiteindelijk koos hij toch opnieuw voor zijn eerste liefde, de duiven. Hij speelde verschillende jaren vanuit Marneffe, maar zes jaar geleden verhuisde hij naar zijn huidige adres. Hij speelt daar met een duivenfamilie die grotendeels op twee lijnen gebaseerd is: die van Roger Florizoone (Nieuwpoort), en die van zijn goede vriend Luc De Roeck (Manage). In 2004 woonde hij de totale veiling van Florizoone bij, waar hij samen met zijn vader een dozijn waardevolle duiven bemachtigt. Deze groep vormt nu de basis van de huidige kolonie, en zijn winnaar uit Brive is een van hun nazaten. Enkele jaren later bezocht hij ook een verkoop van de kampioen Luc De Roeck, en ook daar schaft hij een dozijn duiven aan, met daarbij vooral nazaten van zijn stampaar ‘Le Daems’ x ‘La Vaneenoo’. Hij kwam er ook in contact met Luc zelf, die hem later opnieuw bij hem uitnodigt. De twee liefhebbers worden vrienden, en Stéphane koopt nu elk jaar enkele duiven van De Roeck, met vouchers of via een rechtstreekse aankoop.

Het seizoen 2015

De kolonie van Stéphane Rose is in feite nog in volle opbouw. Eerst en vooral werden de oude installaties afgebroken, om plaats te maken voor een nieuw hok, waarvan een deel dus nog in opbouw is. Alles wordt gebouwd door de gastheer zelf, die het hok zo heeft ontworpen dat er zo min mogelijk energie en tijd verloren gaat. Dit is met andere woorden een uiterst functioneel hok. Voor 2015 beschikt hij over een team van niet meer dan 5 (!) weduwnaars, waarvan er tegen het einde van het seizoen slechts 3 zullen overblijven: de nationale winnaar heeft het team verlaten; een andere duif werd geëlimineerd wegens ontgoochelende resultaten. In de toekomst zal de kolonie van Rose zich enkel richten op de fond en de grote fond. Dat betekent dat hij voor de vlucht van Limoges doorgaans geen duiven klokt. Stéphane speelt momenteel enkel met een groep doffers, maar hij hoopt in de toekomst ook een team van duivinnen in te zetten.

De winnaar (BE14-1118825)

Zijn vale doffer werd gespeeld op weduwschap, en had een week voordien aan de interprovinciale vlucht uit Nevers deelgenomen. Daar haalde hij een 33ste plaats tegen 508 duiven. Bij thuiskomst bleek hij nog opvallend fris, en daarom besloot Stéphane om hem vier dagen later in te korven voor Brive, waar hij een mooie zege behaalde. De liefhebber had geen spijt van zijn beslissing!


De winnende duif kort na zijn overwinning

Voor Stéphane Rose was deze overwinning een hoogtepunt in zijn leven, al kon hij het zelf eerst niet geloven. “Het is voor deze momenten dat je met de duiven speelt, maar het blijft toch iets heel bijzonder. Ik heb sinds zaterdag geen oog meer dicht gedaan! Het leek wel alsof ik Euromillions gewonnen had. Ik wens het iedereen van harte toe.
Deze woorden tonen aan dat deze sympathieke liefhebber nog steeds heel gelukkig is met zijn overwinning. Gefeliciteerd!