Skip to main content

Claessens Ludo - Putte NL

De ‘levende legende’<br>Ludo Claessens…<br>
Deel 3: Het definitieve einde van dit succesverhaal… (2007-2008)

Op het eind van de 2e periode was Ludo Claessens uitgegroeid tot de ‘beste halve fondspeler ter wereld’, en had hij ‘zijn doelstelling’ van bij de start (1974) om de ‘beste duivenstam ter wereld’ trachten te creëren voor vluchten tot op de Dagfond… zegge en schrijve goed 500 Km… perfect gerealiseerd! En dat met een minimale hokbezetting van hooguit 60 à70 duiven op de hokken… zijn ‘lijfspreuk’ indachtig: “Met 60 duiven kan ik alles…”. Iets waar hij dan ook nooit een duimbreed is van afgeweken, want jaarlijks werden maximaal tussen de 60 en 70 duiven overwinterd, zijnde een 20-tal vliegduiven en een 10-tal koppels kweekduiven. Zo werd ook het sportseizoen 2007 aangepakt. Een seizoen waar Ludo voor de grote uitdaging stond om het seizoen 2006, naar eigen zeggen ‘het beste seizoen ooit’ uit zijn 30-jarige duivenloopbaan, te evenaren… laat staan, nog te overtreffen. Bijna onbegonnen werk wanneer je  voor 2006 een eindbalans kan voorleggen (op de provinciale Hafo-vluchten met oude duiven)  van 132 getekende duiven, met 109 prijzen (per 4-tal), 94 per 10-tal en 38 per 100-tal, met wekelijks minstens de 1e prijs op lokaal vlak !

Uitgeroepen worden tot ‘beste Halve Fondspeler ter wereld’… eind 2006 net uw beste sportseizoen ooit gerealiseerd hebben… en daarbovenop kunnen beschikken over de beste ploeg duiven die u ooit bij elkaar heeft gekweekt… Door niks of niemand leek deze Ludo Claessens af te stoppen of stuk te krijgen. Doch… het kan verkeren, zei Bredero.

 

De ‘ramp’ uit Pithiviers

Het ‘talent’ van de 20-koppige ploeg weduwnaars was nog nooit zo groot geweest! Alle ingrediënten waren bij de start in 2007 dus aanwezig… en het prachtige aprilweertje zorgde voor de ideale voorbereiding. De invliegvluchten op de snelheid lieten het allerbeste verhopen, nooit eerder brachten de vliegduiven van Ludo het er zo goed vanaf op deze inleidende vitessevluchten… nu moest het gaan gebeuren. En het gebeurde… maar niet wat iedereen verwachtte… want de allereerste halve fondvlucht van midden mei vanuit Pithiviers werd een catastrofale ramp… één der allergrootste rampvluchten ooit uit de Nederlandse duivensportgeschiedenis. Het verloop van deze vlucht was zo dramatisch, het rampscenario zo groot, dat de Commissie W.O.W.D. achteraf een speciaal onderzoek instelde. Maar daar koop je als gedupeerde liefhebber uiteraard niks mee.  Ludo Claessens had zijn 20 weduwnaars voor deze Pithiviers ingemand… het rampscenario was ook hier, niet te overzien. Duiven die dagen op de dool waren om thuis te raken… en finaal bleven niet minder dan 9 weduwnaars (samen goed voor liefst 36 x 1e Prijzen van regionaal tot provinciaal verband) in deze ramp. Dan mag je nog Ludo Claessens heten… mag je nog de ‘beste halve fondspeler ter wereld’ zijn… dan sta je volkomen machteloos… sta je aan het eind van de rit gewoon ‘te voet’! Seizoen over en uit, vooraleer het in feite begonnen was! Een ‘mokerslag’ die velen nooit meer te boven zouden komen. Ook Ludo Claessens liep toen te lachen als een boer die razende kiespijn heeft.   De motivatie bij Ludo zakte even diep als deze bij zijn gehalveerde vliegploeg. Een werk en inzet van vele jaren werd zomaar tot schroot herleid.

 

1° Nat. NPO Orleans als afsluiter van turbulent seizoen 2007

Zat het sportseizoen 2007 voor de oude duiven er na de 1e vlucht met ‘rampspoed’ vanuit Pithiviers meteen op… na enkele weken van rust en bezinning begon de ‘zin in het spelletje’ bij Ludo echter opnieuw aan te wakkeren. Want er zat natuurlijk nog die klasrijke en talentvolle ploeg jonge duiven 2007, waarmee hij de baan op kon, en die de basis voor zijn duiventoekomst zou gaan uitmaken. Doordat de motivatie bij Ludo enkele weken tot onder het vriespunt was gedaald, had hij  reeds een 3-tal vluchten voor jonge duiven laten voorbijgaan… ze waren niet eens gelapt, en werden dus zonder routine, zonder motivatie of enige voorbereiding voor de leeuwen gegooid, met nog vlug 1 leervluchtje uit Strombeek in de vleugels. Alles behalve ideaal dus. De eerste weken kwamen er wel kopduiven (Bouillon 2.280 d 4,6,7… Arlon 2.175 d 5…), maar de kettinguitslagen, die toch het handelsmerk zijn van Ludo Claessens, lieten door die gebrekkige voorbereiding nog ‘even’ op zich wachten. We schrijven wel ‘even’… want week na week groeide de motivatie bij het baasje… de gedrevenheid, de ‘winnaarsdrang’… ze kwamen beetje bij beetje terug. . De provinciale zege vanuit Chantilly bracht een extra lading nieuwe moed en hoop ! Toen het voorlaatste weekend van het seizoen 2007 met de 2e vlucht vanuit St.Quentin er echt duivenweer werd voorspeld, moesten de Claessensduiven ‘kleur bekennen’ en mocht men terecht enig ‘vuurwerk’ verwachten, in deze omstandigheden. Daar hebben ze  trouwens een patent op…  en de duiven beschaamden geenszins de verwachtingen, zie maar:

St.Quentin 938 d. 1,4,5,8,9,11,14,16,18,20,23,24,25,26,27,28… en totaal 20/24

Prov RI 3.889 d. 1,4,5… enz.

Echt stuntwerk die voor een ware ‘adrenalineboost’ zorgde bij het ‘baasje’, want een week later stond de favoriete vlucht van Ludo… de afsluitende Nationale Orleansvlucht geprogrammeerd! Ludo wou hierop nog 1 x schitteren.  Het was nu of nooit voor 2007! De ontlading die volgde was dan ook enorm, want de Claessensploeg maakte opnieuw ‘brandhout’ van de concurrentie zoals we dit door de jaren heen gewend zijn geraakt:

Orleans Prov RI 2.087 d. 1,2,3,5,6,10,13,20,30… en 20/23

Nat NPO 9.096 d. 1,3,5,9,16,38,57,60… en 19/23

Ludo had hier de snelste duif van meer dan 20.000 duiven aan een snelheid van 1206 m/min. Aan de 38e prijs Nationaal zaten de 5 eerst getekenden in de klok! Een nieuw ‘spektakelstukje’ van formaat… of moeten we schrijven: een uitslag ‘ à la Ludo Claessens’! Meteen de 19e Provinciale palm in ‘Rayon 1’ en de 7e Nationale NPO overwinning op zijn uitverkoren Orleansvlucht!! Een ‘voltreffer’ als afsluiter van een ‘turbulent’ duivenseizoen! Maar wat Ludo Claessens toen nog niet wist of ook maar kon vermoeden is dat deze ‘stuntuitslag’ meteen ook de allerlaatste vlucht zou worden waaraan hij zou deelnemen, en die de geschiedenisboeken zou halen. Maar laten we niet op de feiten vooruitlopen…

Stunten met 30 à 40 duiven op de hokken

Wie nu dacht dat alle ‘leed’ van de maand mei 2007, hiermee vergeten was, kwam bedrogen uit. Deze gebeurtenissen rond die ‘catastrofale Pithiviers’ hadden Ludo zeer diep geraakt… en onuitwisbare sporen nagelaten. Want die prestatiedrang, dat gevoel van ‘willen winnen’ brengt dagelijks ‘geestelijk denkwerk’ en ‘lichamelijke stress’ mee. Vooral dit laatste werd nog extra gevoed, door omstandigheden die bij ‘insiders’ genoegzaam bekend zijn. Omstandigheden waardoor Ludo zijn duiven niet meer kon laten trainen aan huis, en… voorbereiden op de vluchten…  en dus het ‘spelletje’ niet meer kon beleven, zoals hij dat zelf voor ogen had. Daarom nam hij aan het eind van het sportseizoen 2007 de ‘kordate beslissing’ om het voortaan enkel nog met een 30 tot hooguit 40 duiven te doen, verdeeld onder een 6 à 8 kweekkoppels en goed 10 à 12 vliegduiven! Het vergde heel wat puzzel- en denkwerk om deze ploeg ‘superduiven’ tot een kleine 40-tal te herleiden. Ludo piekerde zich een ‘punthoofd’ met welke duiven hij de toekomst zou aanvatten, vooral omdat het jaar na jaar reeds aartsmoeilijk was om tot goed 60 à 70 duiven te komen, laat staan tot een kleine 40 stuks, wegens de ‘Kwaliteit’ op de Ludo Claessenshokken zo enorm hoog…  de ‘Wereldklasse’ waarover zijn duiven beschikken, bijna niet te evenaren! Er stelden zich namelijk 2 grote dilemma’s: ten eerste was er het afwegen van de onderlinge vlieg- en kweekcapaciteiten van de duiven… en tweedes bestond het gevaar dat wanneer hij enkel maar broers en zussen, halfbroers en halfzussen of neven en nichten van elkaar ging doorhouden…  het ‘mooie liedje’ binnen de kortste keren uitgezongen kon zijn. Gewoon omdat het dan het moeilijk werd om voor bepaalde toppers een gepaste partner te vinden… op gevaar van ‘te dicht’ te zitten. Want zoals u in het 2e deel van dit levensverhaal zal opgemerkt hebben zat er reeds veel inteelt (vooral naar de ‘Late Donkere’ 375/93 en de ‘Supercrack 69’) in zijn duiven. Te meer Ludo de jongste seizoenen zelf ondervonden had, dat hij procentueel meer ‘Cracks’ kweekte uit kruisingen, dan door inteelt of lijnenkweek. Een ‘fenomeen’ dat niet alleen bij Ludo Claessens zich voordoet, maar ook op andere hokken… want echte ‘Supercracks’ komen voor 90% uit kruisingen!  Een identiek scenario te Putte waar een kruising van de basislijnen “Late Donkere” en “Supercrack 69” met het ‘vreemde bloed’ van de “Bliksem”, van “Mister Tours”, en recent met het “Vedetje”… voor weergaloze ‘supercracks’ hebben gezorgd.

Vooral dat ‘Vedetje’ was een nieuwe ‘wonderbaarlijke ontdekking’… dat eind 2006 de kweekploeg kwam versterken, en in 2007 meteen een schot ‘pal in de roos’ bleek te zijn. 

Het ‘Vedetje’ NL05-0547397 was zelf vooreerst niet zomaar de eerste de beste… ze won zelf 21 prijzen (zonder dubbelingen)! Als jonge duif was ze reeds ‘super’, maar als jaarling schitterde ze ook op de ‘Dagfondvluchten’… en bijna onmiddellijk na deze harde vluchten, deed ze het opnieuw ‘briljant’ op enkele snelheidsvluchten. Iets wat enkel en alleen voor echte supers is weggelegd… dat was ook Ludo Claessens niet ontgaan, want hij trok naar de ‘publieke verkoop’ waar dit ‘Vedetje’ als de ‘beste duif in de verkoop’ werd aangekondigd. Een duivin die ‘indruk’ maakte op de ‘meester uit Putte’, en u kan het al raden… finaal de ‘transfer’ richting Putte maakte. Een greep uit haar beste resultaten:

- Vluchten tussen 100 tot 250 Km:

2° Harchies 554 d. (136 Km)

3° Harchies 293 d.

5° St.Quentin 862 d. (217 Km)

6° Peronne 382 d. (216 Km)

 

- Vluchten tussen 350 en 650 Km:

4° Argenton 485 d. (597 Km)

7° Prov RII Orleans 4.482 d. (448 Km)

7° Prov RII Sens 1.932 d. (386 Km)

52° Nat NPO La Souterraine 8.997 d. (634 Km)

Dat Ludo hoge verwachtingen stelde in deze superduivin bewijst het feit dat hij haar meteen koppelde tegen zijn ‘beste kweker van dit moment’, namelijk wonderboy ‘Jonge Supercrack’! Dit zorgde meteen voor een ‘explosie’ aan toptalent, want wat deze koppeling vanaf de eerste kweek voortbracht klopt werkelijk alles:

-De ‘Supervedette’ NL07-3728152 (zoon van de 2e ronde 2007), hij won:

1° Nat NPO Orleans II 9.096 d. (met 3 min voorsprong)

1° Prov RI Orleans II 2.087 d.

1° Snelste over het ganse konvooi met 20.000 Orleansduiven!

1° Prov RI St.Quentin 3.889 d.

5° Arlon 2.175 d.

6° Orleans I - 208 d.

56° Prov RI Orleans I - 2.801 d.

Deze ‘Supervedette’ won zijn laatste 2 vluchten dus 2 x 1° prijs Prov RI, met 1° Prov RI St.Quentin 3.889 d. en 1° Nat NPO Orleans 9.096 d., meteen ook de laatste 2 wedvluchten waaraan Ludo zou deelnemen! Maar dat wist hij gelukkig toen nog niet….

- De ‘Super Witpen’ NL07-3762465 (zoon van de 1° ronde 2007) won:
1° Prov RI Orleans 2.087 d. (na zijn broer Supervedette)

3° Nat NPO Orleans 9.096 d.

4° Prov RI St.Quentin 3.889 d.

121° Prov RI Creil 6.753 d.

148° Prov RI Chantilly 3.216 d.

Kruisingen van de superieure stamlijnen Ludo Claessens met ‘vreemd bloed’ lagen dus aan de basis van het ontstaan van nieuwe jeugdige ‘toptalenten’! Een kweekstrategie die Ludo door de jaren heen steeds heeft toegepast, en die aan de basis ligt van alle topsuccessen aan de Keizerstraat te Putte. Toen eind 2007 een nieuwe opportuniteit zich voordeed, met 2 uitzonderlijke toptalenten die te koop kwamen in de verkoop Colijn-Ganus… lag Ludo ook hier opnieuw op ‘vinkenslag’ om zijn slag te slaan. Zo verhuisden beide ‘crackduiven’ ook richting Putte, het ging om:

- de ‘Kannibaal King’GB05-T29602 die won:

1° Harchies 24.855 d.

1° Sens 1.875 d.

1° Creil  1.705 d.

Langs vaderszijde is hij een 100% Gaby Vandenabeele uit Dentergem, want zijn grootvader is een ‘Zoon Picanol’, terwijl de grootmoeder een ‘Dochter Wittenbuik’ is. Zowel de ‘Picanol’ (1° Prov Asduif Jaarse West-Vl) als de wereldberoemde ‘Wittenbuik’ zijn directe zonen van de alles overheersende stambeer bij Gaby Vandenabeele: de KLEINEN 253/81. Langs moederszijde is hij… zoals zijn naam laat vermoeden… een kleinzoon van de beroemde ‘Kannibaal 005/95’ van Dirk Van Dyck welke 1° Nationale Asduif Halve Fond KBDB ’96 werd!

- de ‘Wizzard’ GB05-T29618 won dan weer:

1° Nat NPO Etampes 17.487 d.

2° Strombeek 2.708 d… enz.

Hij heeft het ook van geen vreemde als kleinzoon van de 1° Nat Asduif Snelheid 1999, welke toen gekoppeld was aan een volle zus van de 1° Nat Asduif Snelheid 1995!

Duiven waarmee Ludo hoopte een stuk toekomst veilig te stellen, om via kruising met zijn oude ‘Late Donkere’ x ‘Supercrack 69’-stam, nieuwe topatleten te ontdekken… om deze dan opnieuw via inteelt in zijn stam te verankeren. Zo ver zal het echter niet meer komen… het is immers voldoende in de actualiteit geweest, en in de inleiding ook reeds besproken… in de nacht van 17 op 18 Februari 2008 werd de kolonie Ludo Claessens het slachtoffer van een ‘misdadige en laffe diefstal’. Deze dieven namen op hun vlucht 8 duiven mee, niet van de minste… waaronder de ‘stervlieger’ SIMPLY THE BEST, de beide topkweeksters ‘BLAUW 007’ en ‘NESTZUS KIRSTY’, naast de 2 kersvers bijgehaalde ‘kapitale crackduiven’ als WIZZARD en KANNIBAAL KING !

Een goede week later stonden de dieven er terug, en haalden nu een stuk van het dak eruit om zich toegang te verschaffen tot de hokken, maar… helaas voor hen, en gelukkig voor Ludo… dienden ze dit keer van een ‘kale reis’ terug te keren… wegens, alle hokken leeg! Ludo had immers zijn ganse kolonie op een andere en anonieme locatie ondergebracht na de eerste diefstal. Door deze transactie was het echter onmogelijk om in 2008 aan wedvluchten deel te nemen, een volledig sportseizoen ging zo in rook op! Ludo had immers zijn kolonie reeds herleid tot 8 kweekkoppels en 12 vliegduiven . Met deze 40 duiven wou hij nu gaan schitteren in 2008… maar de ‘laffe diefstal’ maakte dit nu ‘praktisch’ onmogelijk!

 

Kerstens-Claessens: 2° Nationaal Kampioen Jonge Duiven 2008

Ludo Claessens heeft met zijn duiven de regio (Brabant 2000 en Rayon 1) gedurende jaren een moordend regime opgelegd… maar stond nu noodgedwongen te voet! Deze diefstal en die andere genoegzaam bekende reden, deden Ludo besluiten voorlopig een ‘sabbatjaar’ in te lassen… een definitief besluit over een mogelijke herstart in 2009, zou pas tegen het eind van 2008 volgen!

Toch leek Ludo zeker nog niet verloren voor onze sport want reeds in 1999 ging hij een soort “Joint Venture”aan met Rik Kerstens, een 46 jarige bankemployee (gehuwd en vader van 2 kinderen), die ook van jongsaf aan, in de duivensport vertoefde. In 1999 werd Rik  reeds 1e kampioen in de Zuidwesthoek Union Fond en 7e Nationaal hokkampioen jonge duiven. Dat grootmeester Ludo oog heeft voor vakmanschap moge duidelijk zijn want van toen af, werd de samenwerking gestart en kwamen duiven van Claessens het hokbestand versterken. De afspraak die ze maakten was dat bij Rik enkel vluchten zouden worden gespeeld met 1 nacht mand en Ludo zou vol de concurrentie op de verdere vluchten aangaan. Zo ontstond destijds de tandem met zijn beste vriend Rik Kerstens, die een 100-tal meter van Ludo vandaan woont, en daar speelt onder de tandem Kerstens-Claessens, enkel en alleen op de snelheidsvluchten. Eén zaak hebben Rik en Ludo echter gemeen… ze houden beiden van weinig duiven… maar dan wel van winnaars! Bij Rik werden een 9-tal vliegduiven op de snelheid gehouden, evenzeer met overdonderend succes! Hoogtepunt werd 2004 toen met de “Maxx” ring NL04-0433846 de 1° Nat Asduif WHZB Natour werd gepakt. De “Maxx” won:

1° Nat Asduif WHZB

1° Houdeng 1.883 d.

1° Hensies                         805 d.

1° Prov RI Hensies ca 2.500 d.

Deze “Maxx” stam langs vaderszijde uit de lijn van de ‘Supercrack 69’, terwijl zijn moeder een directe dochter is van de supercrack ‘Blauw Witpen Bliksem 519/01’, die zelf 5 x 1° Provinciaal won!

Zijn volle broer “MAXX 02” ring NL05-1526202 deed het als volgt:

1° Duffel 351 d. (snelste van > 8.000 d.)

1° Peronne 855 d.

1° Hensies 124 d.

Deze ‘Maxx-lijn’ werd zowat de succeslijn waarop de kolonie Kerstens-Claessens was gestoeld, en welke in kruising andere toptalenten uit de kweekhokken Ludo Claessens voor verdere exploten zorgde op de hokken van Rik Kerstens te Putte.

Nu, door de nieuwe wending in de duivencarrière van Ludo, maakten beiden nu de afspraak om in 2008 vanaf de hokken van Rik, onder het banier ‘Kerstens-Claessens’, opnieuw de  vluchten met 2 nachten mand te gaan spelen, met de duiven van Rik, aangevuld met 1 ronde jongen uit de kwekers van Ludo. Nou dat heeft de concurrentie geweten want eind 2008 beklommen ‘Kerstens-Claessens’ meteen reeds de hoogste podia als:

1° Prov Kampioen Fond Jonge Duiven ‘Brabant 2000’


2° NAtionaal KAmpioen Jonge duiven

 

Kan er nog een mooier bewijs geleverd worden van de enorme ‘wereldklasse’ van de moderne ‘Ludo Claessensduif’!

Kerstens-Claessens vatte het seizoen aan met 9 oude duiven en 24 jonge duiven! De eerste vlucht met de jonge duiven werd over geslagen, maar vanuit Pommeroeul werd meteen de zege behaald tegen 376 jonge duiven. Een weekje later was het opnieuw ‘koekenbak’ vanuit St.Quentin met

St.Quentin 2.040 d. 1,9,14,19… en 18 prijzen van 24 gekorfde duiven!

De trein leek vertrokken, maar dat was zonder de waard gerekend! Want, nadat de jonge doffertjes werden ingeënt tegen de ‘pokken’… kreeg het merendeel van deze doffertjes af te rekenen met een besmetting en uitbraak van de pokken, waardoor het spel met deze ‘kereltjes’ meteen in het water viel! Er bleven enkel nog een 6-tal duivinnetjes over om aan de wedvluchten deel te nemen… zij dienden dus de eer van het hok hoog te houden, want ondanks het feit dat na verloop van tijd wel wekelijks opnieuw een paar doffertjes konden ingepast worden, konden deze de hoge verwachtingen niet meteen inlossen, want de meesten haalden niet meer hun oude niveau van voor de enting… een 3-tal doffertjes niet te na gesproken. Kijk maar:

-de ‘Blauw Witpen 66’ NL08-3821966 (zoon van de ‘Supervedette 152/07’ x ‘Blauw 92’ 492/05 of een halfbroer x halfzus, wegens beiden kinderen van de ‘Jonge Supercrack’) won achtereenvolgens:

1° Peronne 779 d.

1° Prov RI Peronne kwh 3.669 d.

8° Prov RI Orleans ZUF 2.129 d.

14° St.Quentin 2.040 d.

- De ‘Blauwe 65’ NL08-3821865 (nestbroer van voorgaande, en dus uit’Supervedette’ x ‘Blauw 92’) won:

7° Prov RI Sezanne ZUF 4.272 d.

- De ‘Super Blue’ NL08-1533629 (zelf uit de ‘Jonge Supercrack’ x ‘Blauw 007’) won op zijn beurt:

9° St.Quentin 2.040 d.

16° Prov RI Sezanne 4.272 d.

Hun afstamming en prestaties verduidelijken dat het hier om veelbelovende ‘topatleten’ gaat, ondanks de handicap die ze ondervonden door de uitbraak van de pokkenplaag.

Het overgrote deel van de ‘knalprestaties’ was dus voor de 6 duivinnetjes weggelegd, die hun taak met brio volbrachten, en de hoofdbrok van de ‘koek’ mochten opeisen in het behalen van de titel van 1° Prov en 2° Nationaal Kampioen Jonge Duiven!

- De ‘Marianja’ NL08-1533619 is een dochter van de ‘Blauwe 43’ (zelf 1° Prov RI + RII Morlincourt 26.8001 d.en 4° Nat NPO Orleans 8.322 d.) x ‘Chantilly-hen’ (zelf 1° Prov RI Chantilly 3.216 d. met 6’ voorsprong). Deze ‘Marianja’ heeft het ‘los vooruit vliegen’ duidelijk met de genen meegekregen want ze won op haar beurt:

1° St.Quentin 2.040 d.

1° St.Quentin R1+2 van 17.496 d.

Ze won in de eigen vereniging liefst 9 prijzen per 10-tal (waarvan 8 x bij de eerste 18)! Een echte superduivin!

- ‘Smart’ NL08-3821969 is dan weer een ‘halfzus Jonge Supercrack’, en dochter van de ‘Kannibaal King’ (1° Harchies 24.855 d.) x ‘Schoon Donker 83’ (de moeder van de ‘Jonge Supercrack’). Dit ‘Smart’ won een reeks topprijzen zoals:

8° Prov RI Orleans 3.211 d.

15° Morlincourt 1.921 d.

16° St.Quentin1.719 d.

- Het ‘Donker Wizzard’ NL08-1533624 komt uit de ‘Wizzard’ (1° Nat NPO Etampes 17.487 d.) x ‘Schoon Laat Late Donkere 886/02’ (volle zus ‘favoriet 65’, ‘Kirsty’ en ‘Nestzus Kirsty’) en won o.a.:

22° Prov RI Orleans 3.211 d.

58° Prov RI Sens 3.872 d.

 Dit is een greep uit het totale bestand van 24 jonge duiven (waarvan slechts een 12-tal kon worden gespeeld) waarmee Kerstens-Claessens zijn opgeklommen tot 2° Nat Kampioen jonge duiven van Nederland. Het hoeven er inderdaad niet ‘veel’ te zijn, zolang het maar ‘goeie ‘zijn… dat wordt hier door de ‘klasbakken’ van Ludo Claessens nogmaals uitdrukkelijk bewezen! Duiven om  jaloers op zijn!

 

Het definitieve einde

Het sportseizoen 2008 had toch een hoopgevend en succesvol eindresultaat gekend, waardoor Ludo nu plots voor 2 keuzes kwam te staan. Enerzijds het duivengebeuren thuis aan de Keizerstraat heropstarten of verder gaan op de hokken van Rik onder de noemer Kerstens-Claessens. Door de ‘traumatiserende’ ervaring van de diefstal, met een ‘sabbatjaar’ als resultaat… had Ludo de voorbije zomermaanden ontdekt dat er nog heel wat andere leuke dingen en uitdagingen zijn in het leven dan succes in de duivensport. Bovendien zou bij een herstart op eigen hokken in 2009 dat ‘spook’ van het leven in die dagelijkse angst en onzekerheid, en de bijhorende ‘stress’ onvermijdelijk opnieuw opduiken… vandaar dat Ludo deze optie definitief in de koelkast stak! Dus bleef nog de optie om bij sportvriend Rik onder het banier Kerstens-Claessens op weliswaar kleine schaal verder de duivensport te beleven… met dat verschil dat een ‘dagtrip’ in volle zomer, of een opbeurende fietstocht, of zelfs een reis in volle zomertijd tot de mogelijkheden behoorde, wegens mogelijkheid om de duivensport van op enige afstand te volgen, en bij te springen waar nodig. Nu, ook deze optie werd onlangs in de kiem gesmoord… en er komt ook bij Kerstens-Claessens een definitief einde aan de successtory. Rik geeft het ‘hoe’ en ‘waarom’ aan! Want, juist in deze crisistijd worden bedrijven getroffen door ontslagen. Zo erg is het gelukkig voor Rik, die in de banksector aan de slag is, nog niet. Maar een overplaatsing naar een andere standplaats met andere reis en werktijden is aanstaande, en maken het goed uitoefenen van de duivensport onmogelijk. Tijdens de week lang van huis weg zijn, waardoor een stipte verzorging bijna onmogelijk wordt… Op vrijdagavond nog moeten werken wanneer de duiven moeten gekorfd worden… op zaterdag moeten werken wanneer de duiven thuis komen… dat is duivensport zonder ‘ziel’, zonder ‘animo’, zonder ‘belevenis’! Ondanks dat Rik vanuit verschillende hoeken steun in de verzorging is toegezegd is hij er de man niet naar om half werk af te leveren.  Het uitlaten en inkorven van de duiven met de daarbij behorende menselijke contacten vormen toch een groot deel van de sportbeleving en dat is nou juist wat hij zo erg zal missen en hem heeft doen besluiten onze sport vaarwel te zeggen… waardoor ook de duiventandem Kerstens-Claessens ophoud te bestaan!

Meteen het definitieve einde van de Ludo Claessensstory, en dat op ‘zijn hoogtepunt’… op het moment dat hij de beste ploeg duiven ooit bij elkaar had gekweekt, op het moment dat hij werd uitgeroepen tot ‘beste halve fondspeler ter wereld’! Een sportcarrière stoppen op een ‘hoogtepunt’ is weinigen gegeven… dat is ‘juist’… maar laat het duidelijk zijn dat dit allerminst de bedoeling was van Ludo Claessens, integendeel. Het zijn de omstandigheden die hem deze ‘pijnlijke beslissing’ hebben opgedrongen… want laat één ding duidelijk zijn… onder ‘normale omstandigheden’ waren deze duiven ‘NOOIT’ te koop! Nee… NOOIT, en voor GEEN GELD TER WERELD! De duiven waaraan Ludo Claessens zo lang heeft gewerkt, zijn ‘oogappels’… die hem zoveel mooie uren en dagen hebben bezorgd, die gooi je niet zomaar op straat! Daar zijn grondige en zwaarwichtige redenen voor nodig… en die zijn er, en zijn genoegzaam bekend!

De ‘Supervedette’ was aardig op weg om het nieuwe boegbeeld te worden, en in de voetsporen van zijn vader ‘Jonge Supercrack’ te treden… want hij  won op zijn laatste 2 vluchten 2 x 1° prijs met 1° Prov RI St.Quentin 3.889 d. en 1° Nat NPO Orleans 9.096 d.in 2007! De afsluitende Orleans welke overigens… één van de mooiste prestaties uit Ludo’s carrière werd! De laatste vlucht van het sportseizoen 2007, die meteen ook het allerlaatste wapenfeit zal zijn dat aan de Keizerstraat werd op papier gezet:

Orleans Prov RI 2.087 d. 1,2,3,5,6,10,13,20,30… en 20/23

Nat NPO 9.096 d. 1,3,5,9,16,38,57,60… en 19/23

Een uitslag om in te kaderen, een afscheid langs de ‘grote poort’… al wist Ludo gelukkig op dat moment nog niet welk leed hem hierna nog zou overvallen ! En al leek de enige uitweg die hierna nog mogelijk was, onder de vorm Kerstens-Claessens meteen dezelfde succesvolle wegen te gaan bewandelen door meteen 1° Prov en 2° Nationaal Kampioen Jonge Duiven 2008 te worden… ook hier zorgden ‘beroepsomstandigheden’ voor een abrupt einde ! De succesvolle wegen welke jarenlang werden bewandelt lagen de jongste 2 seizoenen niet enkel bezaaid met rozen, maar helaas ook met doornen !

Ludo Claessens gaat de geschiedenisboeken in als en heel ‘grote meneer’ in de duivensport, een ‘superkampioen’ die het niveau Janssen-Arendonk al lang overschreden heeft… en man met ‘gouden duivenhanden’, een man met een ‘heldere kijk’ op de duivensport ! Kortom een ‘mythe’ in de duivensport ! Lees tot slot nog eens de ‘Higlights’ uit het afsluitende (maar onvolledige) sportseizoen 2007 van de ‘grootmeester’ uit Putte (NL)!

 

H I G H L I G H T S  2007

The last racing season Ludo Claessens ever

(National and Provincial races)

1st Prov. Total Chantilly 12.003 b

(fastest bird in Holland on that day, 1.923 mpm)

1st, 3rd, 5th, 9th, 16th, 38th, 57th, 60th Nat. NPO Orleans 9.096 b

(fastest of all Orleans-birds, more than 20.000 birds, 1.206 mpm)

(at prize 38 the 5 first nominated birds are at home)

 1st, 4th, 5th Prov. RI St. Quentin 3.889 b

(1.388 mpm)

1st, 2nd, 3rd, 5th, 6th, 10th, 13th, 20th, 30th Prov. RI Orleans 2.087 b

(23 birds entered, 20 prizes of which 18 in the best 10%)

1st Prov. RI Chantilly (yb) 3.216 b

(victory with no less than 6 min. ahead, 1.405 mpm)

1st Prov. RI Chantilly (old) 2.533 b

(1.923 mpm)

 

Ludo CLAESSENS, Putte (NL)

The best ORLEANS Fancier ever

 

19 x Provincial Winner RI

7 x National Winner R

 

1980:     2.610 b.                1

1982:     7.100 b.                1

1983:     4.997 b.                1,10
1987:     6.110 b.                1,3,10

1987:     9.119 b.                1,3

1989:     2.772 b.                1,12

1991:     5.581 b.                1,2,3,4,5,6,8,9

1991:     8.210 b.                1,2,3,4,5,8

1992:     4.947 b.                1,2,3,4,5,8,12,13

1993:     4.481 b.                1,3,5

1993:     7.406 b.                1,9

1995:     3.168 b.                1,3,9,14

1995:     5.445 b.                1,6

 

1998:     3.277 b.                1,2

1999:        681 b.                1

2001:     10.974 b.             1

2002:     1.870 b.                1,5,6

2002:     8.072 b.                1

2003:     2.684 b.                1,2,5,6,7,8,9,11

2003:     1.853 b.                1,5,8

2004:     2.672 b.                1,6

2004:     1.787 b.                1,2,5

2005:     2.153 b.                1,2
2006:     2.371 b.                1

2006:     8.322 b.                2,3,4

2007:     9.096 b.                1,3,5,9,16

2007:     2.087 b.                1,2,3,5,6,10,13

 

 

 

 

Nawoord:
Het was voor ons een hele eer om aan dit ‘levensverhaal’ Ludo Claessens te kunnen en mogen meewerken. We houden er ‘warme herinneringen’ aan over, en voor ons is dit dan ook geen vaarwel,maar Ludo en Marja… tot nog es! Namens mezelf en het ganse ‘PiPa-team’!