Duivensport in coronatijden: Jelle Roziers, specialist met de jongen

In ons dossier 'Duivensport in coronatijden' legden we ons oor eens te luister bij een jonge duivenspecialist en dan zijn we bij Jelle Roziers wel aan het juiste adres... Zijn verhaal hoe hij zijn pupillen door deze moeilijke tijden loodst...

Als we nog even het palmares van Jelle Roziers er bijhalen, lijkt het predikaat van jonge duivenspecialist hier meer dan op zijn plaats:

1. Nationale Asduif GHF jonge KBDB 2017
1. Nationaal Bourges 38.455 jongen 2017 (snelste van 59.243 duiven) 
1. Beste jonge duif van België met 2 prijzen op de nationale vluchten 2019 
2. Nationale Asduif GHF jonge KBDB 2016 
2. Nationaal Bourges 27.980 jongen 2016 
2. Nationaal Kampioen GHF jonge KBDB 2019
3. Nationaal Kampioen GHF jonge KBDB 2018

We wilden wel eens weten of deze coronacrisis ook de voorbereiding op het jonge duivenseizoen in de war stuurt. En hoe Jelle er mee omgaat.

"Wat de voorbereiding voor de jongen betreft, zit alles nog op schema en heb ik nog niets anders moeten doen dan de andere jaren. Al blijft het uiteraard bang afwachten hoe de toestand verder evolueert. Als we half mei, begin juni aan de opleer- en voorbereidingsvluchten in België kunnen beginnen om dan hopelijk vanaf begin juli richting Frankrijk te gaan, dan hoef ik niets aan mijn systeem aan te passen en kan alles zijn gangetje blijven gaan. De toekomst zal het dus uitwijzen. We hebben op deze situatie geen vat en de gezondheid van iedereen heeft uiteraard voorrang op alles."

Systeem uitgelegd...

In Itegem worden 2 ronden jonge duiven gespeeld van een kleine 100 duiven per ronde. Eerste en tweede ronde worden momenteel apart gelost. De eerste ronde is al een coherente ploeg. De tweede ronde wordt in een 3-tal groepen uitgelaten tot ze geconditioneerd zijn en vlot binnenkomen. Als je een grote bende van 100 duiven de eerste malen binnen roept, dan heeft de eerste zijn buikje al lekker rond gegeten met pinda's terwijl de laatsten nog over het dak slenteren. Eens ze het binnen lopen onder de knie hebben worden ze in een grote groep gelost en binnen geroepen.

Zowel de eerste als de tweede ronde kunnen 1x daags trainen. De tweede ronde mag in de voormiddag trainen en de eerste ronde doet dat dan in de namiddag. Een duif traint liever in de voormiddag en zo remmen we de eerste ronde wat af en laten we de tweede ronde hun achterstand wat inhalen. Op die manier kunnen we ze vanaf eind mei/begin juni allemaal samen beginnen opleren.
Van echt doortrainen is momenteel verre van sprake, het is eerder 'wat lummelen' rond het hok. Ook dat is een bewuste strategie. Ze krijgen hier nog volle bak kweek om op die manier maximaal uit te groeien en ze te voorzien van de nodige bouwstenen. Over het voer wat olie en probiotica en that's it. De laatste week van april schakelen we over op een winter/rustmengeling en de week erna worden ze ook opgejaagd en zo gaat het trainingsregime gestaag de hoogte in.


Een jong van de eerste ronde. "Door lang kweekmengeling te geven, krijgen ze de nodige bouwstenen mee om mooi uit te groeien." Een impressie van de jonge duivenhokken vind je in het fotoalbum onder het artikel.

De jongen worden 2x ingeënt tegen paramyxo, eerste maal als ze 6 weken oud zijn, en die enting wordt na enkele weken nog eens herhaald. Wanneer de tweede ronde haar eerste enting tegen paramyxo krijgt worden zowel eerste als tweede ronde meteen ook ingeënt tegen de pokken met het borsteltje of de follikelmethode.
En verduisteren hoort er uiteraard ook bij. Momenteel gaan de gordijnen dicht van 17u30 tot 7u30.

Nog enkele andere tips...


Jelle wil nog enkele andere tips met onze lezers delen. Sedert enkele weken gaan ook de jongen wekelijks in manden om gewoon te worden aan de stress in de manden en te leren drinken.


Het beproefd recept tegen de roofvogel, gedurende enkele weken hangen er strandballen in de tuin van Jelle. De lucht is er momenteel overal al wat uit, meestal het signaal om de constructie te verwijderen...

Laat ons hopen dat Jelle niets aan zijn systeem moet veranderen, dat wil zeggen dat we het duivenseizoen 2020 nog enigzins kunnen redden. In het andere geval, laten we binnen enkele weken Jelle nogmaals aan het woord, om te luisteren welke aanpassingen hij heeft moeten doorvoeren... Fingers crossed...

Voor reacties, ideëen of vragen omtrent de duivensport in tijden van corona, 1 adres: redactie@pipa.be