Duivensport in coronatijden: ook bij Gevaert-Lannoo is het bang wachten op de start

Ook voor nationale toppers als de Gevaert-Lannoo zijn het onzekere coronatijden. Zullen we straks met duiven kunnen spelen, en vanaf wanneer? Het blijft gissen. Zo pakken zij het aan.

De tandem Gevaert-Lannoo geniet wereldwijde naambekendheid omwille van hun megasuccessen met de kleine mand tot op de provinciale en nationale grote halve fond. Vandaar dat zij als ideale referentie kunnen dienen voor het gros van de liefhebbers die een kolonie runnen van om en bij de 20 à 30 speelduiven. Bij Paul en Carlos zijn dat steevast 12 koppels oude/jaarse duiven (12 doffers en 12 duivinnen) die op totaal weduwschap worden gespeeld, naast een 30 tot 35 jonge duiven bij de start van het vliegseizoen.

Volgens onze opinie is de tandem Gevaert-Lannoo ideaal geplaatst om de corona-situatie waarin we met onze duivensport nu verkeren, perfect in te schatten. Reeds jaren aan een stuk spelen zij hun vliegduiven met succes van de eerste week van april tot op de allerlaatste vlucht in het 2e weekend van september op totaal weduwschap. Iedere week de mand in is de boodschap. Al zit daar af en toe wel eens een korter vluchtje (kortere afstand) tussen. Veel rusten, is daar niet bij. Rust roest, is hier de slogan.

Het systeem dat er nu wordt gehanteerd kwam niet zomaar tot stand. Het idee was er, maar het finetunen om alles te optimaliseren vergde tijd. Sleutelen om alles op punt te krijgen, om te kunnen schitteren vanaf de eerste nationale vlucht eind mei, tot de allerlaatste vlucht begin september. Ter illustratie: in 2019 won Gevaert-Lannoo op de voorlaatste nationale vlucht nog 1. Nationaal Argenton oude in keiharde vliegomstandigheden (tropisch warm met kopwind) op 24 augustus. Om een week later 1. Prov Orleans oude te winnen op 31 augustus.

Ook te Meigem-Deinze (BE) is het koffiedik kijken wanneer het vliegseizoen 2020 zal kunnen van start gaan. Paul denkt/vreest dat we pas ten vroegste tegen begin juni kunnen starten. Dan zullen we met de oude/jaarse mogelijks begin juli de eerste nationale vlucht op de grote halve fond kunnen spelen. Met de jonge duiven zou de huidige kalender dan kunnen afgewerkt worden vanaf augustus. Dan hopen ze ten huize Gevaert-Lannoo dat we zoals vroeger tot eind september (of een 2-tal weken langer dan nu voorzien) kunnen doorgaan. Toegegeven, dat was in het cortisonetijdperk. Al moet dit met vakkundig verduisteren ook lukken, volgens Paul. En hij vervolgt:
Daar moeten we nu reeds op inspelen. Alles zal goed moeten verduisterd worden, om dat te kunnen afwerken. De ondervinding leert dat er een wezenlijk verschil is tussen het verduisteren van oude en jonge duiven. Daarbij spreek ik over het ‘resultaat’. Oude duiven komen trager (lees: later) in vorm na verduisteren.

Reeds enkele jaren proberen wij bij onze oude en jaarlingen de forme en het ruien van de pennen uit te stellen, door te verduisteren. Dit gedurende een 3-tal weken. Zoals we handelen bij de jongen, worden nu ook de oude en jaarlingen  13 à 14 uur per dag verduisterd. Wel zullen we sowieso stoppen met het verduisteren van de oude duiven rond half april. Want indien men langer verduisterd, geraken de oude en jaarlingen niet meer tijdig door de rui, en is koppelen op 25 november uitgesloten. Dat leerde ons de ondervinding met het verduisteren van oude duiven.

Tevens laten we onze 12 vliegduivinnen tweemaal per week samen met onze 12 vliegduivers (totaal weduwschap), dit om de drift en mogelijk lesbische duivinnen af te remmen. We horen dat sommige liefhebbers de oude en jaarlingen uitzonderlijk nog eens een jong laten kweken, maar men moet weten, dit is wel een stimulans om de rui van de pennen te doen opstarten.
Hopelijk mogen we door de latere start, nog nationale vluchten spelen tot eind september. De laatste jaren waren de weersomstandigheden uitstekend tot die datum.

Voor Paul en Carlos mag deze coronacrisis snel tot het verleden behoren. Socializen met vrienden duivenliefhebbers zit er nu even niet in. Een gemis, al houden we ons strikt aan de regels, aldus Paul nog. Gezien onze leeftijd behoren we tot wat men noemt de ‘risicogroep’. Voorzichtigheid op dat vlak is ook hier de moeder van de porseleinenwinkel.  Al hopen ze beiden dat het binnen enkele weken goed komt, zodat we in 2020 toch nog een tijdje met de duiven kunnen spelen.