Mazee J. - NL

Jaap Mazee & Zn, Ens - NL<br>derde kampioen middaglossingen<br>
Stichting Marathon Noord 2008
Dit keer besteden we aandacht aan de winnaar van de derde plaats in het kampioenschap op de middaglossingen bij Stichting Marathon Noord. Deze winnaar van het brons is Jaap Mazee en Zn. uit Ens. Het dorp Ens bestaat sinds 1946, ligt in de Noordoostpolder en heeft ongeveer 3000 inwoners.

De kampioenschappen worden bij Stichting Marathon Noord verdeeld in twee categorieën, de middag en ochtendlossingen. Om aan het einde van het seizoen tot de kampioenen te behoren moet goed worden gepresteerd met de eerste of tweede getekende want alleen die twee duiven kunnen punten vergaren voor het kampioenschap. De vluchten die meetelden waren dit seizoen: St.Vincent, Montauban en Bordeaux. De mannen die nu aandacht krijgen ging dit goed af want zij eindigden op de derde plaats in de eindrangschikking bij de middaglossingen.

Jaap en zoon zijn geen onbekenden want in 2000 eindigden zij op de hoogste trede bij Marathon Noord dus ze weten wat winnen is en ook hoe moeilijk het is aan de top te blijven. De combinatie bestaat uit de 52 jarige Jaap die zijn brood verdient als kwaliteitsmanager bij een pootaardappel export bedrijf en de zonen Clemens (23) en Thomas (21). Jaap is getrouwd met Janneke en samen hebben ze naast de beide zoons nog dochter Elise. Jaap kwam al vroeg met duiven in aanraking want zijn bijna 40 jarige ervaring in de duivensport mogen we hem wel een ervaringsdeskundige noemen.
In zijn jeugd kwam Jaap in aanraking met duiven door familie en kennissen die ook actief waren in de duivensport. Behalve de zoons is de belangstelling voor de duivensport bij de andere gezinsleden niet groot alleen "wanneer het voordeel oplevert zijn ze van de partij" zegt Jaap met een knipoog. De combinatie valt mogelijk uit elkaar omdat de studie van de zoons alle tijd opeist. Het overbruggen van afstanden zoals door de duiven wordt gedaan is aan Jaap ook niet vreemd want zo zegt hij

"Naast de duiven is reizen over de wereld mijn tweede hobby". Om de kolonie van de combinatie te huisvesten zijn hokken met een lengte van 32 meter beschikbaar. Op de vraag "uit hoeveel afdelingen dit hok bestaat" kwam als antwoord "veel" waarmee ook aangegeven is dat er aan ruimte geen gebrek is. Om de tijd, die nodig is om het schoonmaken van de hokken, niet onnodig groot te maken is gekozen voor erwtenstro op de vloer en worden alleen de broedhokken en zitplaatsen geregeld schoongemaakt. Er is geen vloerverwarming of iets dergelijks in de hokken aanwezig.
Gedurende de winter bevolken 50 vliegkoppels en 15 kweekkoppels de hokken. Er worden in aanloop naar het seizoen ongeveer 100 jongen gekweekt. Dat Jaap en zn. niet veel waarde hechten aan één enkel merk blijkt uit de voermengeling die zij aan de duiven voorzetten. Voor de kwekers wordt voer van fa. Wielink, Matador en Brands Diervoeders, gemengd. De vlieghokken krijgen een mengeling die als volgt wordt gemengd, van fa. Wielink, Matador en Brands Diervoeders wordt een zak vliegvoer gemengd met een zak zuiveringsmengeling. Tijdens de rui wordt aan deze samenstelling nog snoepzaad toegevoegd. In de winter is de samenstelling weer dezelfde met dien verstande dat één zak vliegmengeling minder wordt gemengd waardoor het percentage zuiveringsmengeling omhoog gaat. De duiven worden op dubbel weduwschap opgeleerd want dan trainen ze beter, deze tip kreeg Jaap van zijn vriend Harm Vredeveld. Daarna gaan ze op het nest naar de fondvluchten. Ze worden dan zo gekoppeld dat ze op 10 dagen broeden mee gaan en de latere vluchten op kleine jongen. Jaarlingen worden ingespeeld op de dagfond en gaan als 2 jarige naar Bordeaux ZLU. Ook hier wordt de medische begeleiding eenvoudig gehouden.
Tijdens de winterperiode wordt naast de verplichte enting een kuur van 10 dagen parastop gegeven. Gedurende het seizoen wordt zo min mogelijk gekuurd hooguit nu en dan eens een enkele keer een geelkuur. Na het seizoen wordt Dove plus gegeven, dit is een plantenextract op basis van vetzuren. Hoewel het welzijn en de gezondheid van de duiven bovenaan staat wordt geen systeem van een dierenarts gevolgd. Zelf extra africhten wordt niet gedaan net zo min als verduisteren of iets dergelijks. De jongen worden niet op de jonge duivenvluchten gespeeld maar alleen op de natoer. Hoe de top drie bij de kampioenen van Stichting Marathon Noord werd verdiend is te zien in het overzicht hieronder.


Mee
Ringnummer 1e duif
Get.
Prijs SMN
Sector 4
Stand
St.Vincent
2
03-4242882
2
34
21
10 dagen broeden
Montauban
30
04-4253137
2
6
6
10 dagen broeden
Bordeaux
2
04-4253137
1
38
57
Kleine jongen

Op Bordeaux gingen maar twee duiven mee vanwege het tegenwoordig onduidelijke lossingsbeleid en systeem met de neutralisatietijden waarover Jaap ontevreden is. De verwachting was een harde ZW wind waardoor onduidelijk was hoe laat gelost zou worden.

Het hok wordt bevolkt door duiven die afstammen van de "Orhan" van de gebr. Brugemann uit Assendelft verder Nico Volkens uit Bergen, Vertelman & Zoon uit Hoogkarspel , Hans van de Veer uit Baarn, en vele andere.
De combinatie Mazee presteert in het noorden al jarenlang goed op de zware fond. In vele teletekst vermeldingen stond de naam Mazee en Zn. te lezen.
Een bijzondere prestatie werd in 2004 verricht toen zij de 1e Nationaal Bergerac in sector 4 speelden met hun duivin "Orhana". En ook dit jaar waren een 6e en 8e klassering op Montauban goed voor een teletekst vermelding. Een prettige bijkomstigheid van de duivensport is, volgens Jaap, het ontmoeten van vrienden en bekenden in de sport. De bestuurlijke wanorde in de duivensport zijn, net als bij vele anderen, Jaap een doorn in het oog en "slecht voor de duivensport" zegt hij. Het gehannes met de neutralisatie tijden en het onsamenhangende lossingsbeleid zijn voorbeelden die worden genoemd als onderwerpen voor verbetering. Op de vraag wat er veranderd zou moeten worden in de duivensport kwam dan ook als antwoord "zeer veel" waaruit ook wat begrijpelijke teleurstelling naar voren kwam.
Volgend jaar zien we Jaap terug op de ZLU vluchten "en" zegt Jaap, "voor mij alleen nog de 3 vluchten met middaglossing van Marathon-Noord". Jaap (R) tijdens de huldiging van de kampioenen. We waren op bezoek bij duivenmelkers in hart en nieren en verwachten de naam Jaap Mazee & Zn. nog vaak in de top van de uitslagen terug te zien en wensen hen daarbij veel succes.