Marnix Leutenez (Kruisem, BE): Nationaal kampioen KBDB Grote Fond oude duiven 2019

Marnix Leutenez bekroont een mooie duivensportloopbaan met de nationale titel op de grote fond. Eenvoud troef in combinatie met een kolonie harde kilometervreters brachten hem op het hoogste podiumtrapje.


Marnix Leutenez met zijn winnende ploeg: Grote Fond KBDB

De felbegeerde titel

De nationale KBDB titel op de grote fond is één van de meest begeerde in duivenland. Al decenialang is het een doel voor de marathonspelers om deze op hun palmares te mogen zetten, de moeilijkheid ervan echter ligt in het feit dat men zich dan geen missers kan veroorloven. Op het handjevol lange afstandsvluchten die de kalender jaarlijks slechts telt moet men al 3 keer met de twee eerste inzetten scoren en dit liefst zo hoog mogelijk. Marnix Leutenez uit het Oostvlaamse Kruisem dat pal naast West-Vlaanderen ligt, presteerde dit huzarenstukje in 2019 met grootse onderscheiding. In een streek waar de (zware)fondtoppers elkaar nog voor de voeten lopen is men er genoodzaakt om voortdurend bij de pinken te zijn en door middel van een keiharde selectie de duivenstam te harden om zich een plaatsje toe te kunnen eigenen tussen de allerbesten. De vliegploeg van Marnix had in 2019 de forme volop te pakken en kon daardoor een perfecte 6 op 6 behalen met niets anders dan topprijzen. Zo werd hij de oververdiende kampioen van Belgie grote fond :   

Pau         :  23 + 161 / 2.797 d.
St.-Vincent :  86 + 109 / 2.949 d.
Narbonne    :   4 + 116 / 3.873 d.

Een prachtige bekroning van een nu al imposante duivencarriere. Want ook in het verleden lieten Marnix en zijn lange afstandsvliegers al geregeld een huzarenstukje noteren voor een eerder kleine kolonie. Zo was hij in 2009 overigens winnaar van de Euro Diamond Pigeon trofee, precies 10 jaar later kwam dus de nationale titel KBDB eveneens op zijn erelijst . 

Pau en St.-Vincent met vast koppel

Op Pau en St.-Vincent bracht Marnix hetzelfde koppel 4-jaarse atleten in stelling die op het toppunt van hun kunnen vertoefden. Beiden hebben het leeuwenaandeel in het behalen van de nationale titel. Als eerste gaat om De Perpignan (BE15-4071462) die zijn naam dankt door in 2017 de 6° nationaal te winnen vanuit deze Zuid-Franse losplaats. Toen dus al een groot teken aan de wand dat het hier een exemplaar betrof die meer in zijn mars heeft dan de doorsnee duif (hier kan u zijn pedigree bekijken). Op Pau 2019 scoorde De Perpignan uitmuntend met een prijs per 100-tal, zijnde de 23° nat. tegen 2.797 d. en hiermee was meteen de basis gelegd voor de KBDB titel zoals later zou blijken. Daarna kwam voor deze pure lange afstandsvlieger dus St.-Vincent waarop er moest bevestigd worden en opnieuw was het raak voor De Perpignan met een plaats in de nationale top 100, namelijk een prachtige 86° plaats nationaal.

Hokgenoot Superman (BE15-4071469) is de andere kopman die met recht en reden werd ingezet op Pau en St.-Vincent. Ook hij verdiende al zijn strepen voordat hij in 2019 meehielp aan het winnen van de nationale KBDB titel. Reeds in 2017 was er namelijk al de 79° nationaal Brive, gevolgd door de 1° prov. en 6° nat. op Pau in 2018 (zijn pedigree kan u hier uitpluizen). Toen kwam dus 2019 en opnieuw vanuit Pau was er een beresterke prestatie met een puike 161° nationaal. Vervolgens kwam St.-Vincent en kort nadat zijn kompaan was gearriveerd dook ook deze Superman het hok binnen en dit op een uiterst knappe 109° nat. tegen de kleine 3.000 concurrenten. Hiermee waren de eerste 2 opdrachten dus met verve volbracht voor de kolonie Leutenez op weg naar de beoogde titel.

Narbonne gaf de doorslag 

Op Narbonne koos de ervaren liefhebber die Marnix is om een paar 3-jaarse afwerkers in te zetten. Ze beschaamden zijn vertrouwen niet en werkten met glans deze marathonvlucht succesvol af. Damiaan (BE16-4151581) eindigde als 4° nationaal op 3.873 deelnemers (hier diens pedigree). Op provinciaal vlak werd hij trouwens maar nipt geklopt voor de zege met een 2° tegen 834 duiven. Het laatste exploot van deze supervlieger hebben we hiermee zeker nog niet gezien.Toen was het dus nog enkel afwachten op wat De Libourne (BE16-4151506) vanuit deze Narbonne uit zijn vleugels ging schudden. Een klepper die in 2017 al een 67° nat. Libourne vloog en dus bewezen had om zo een opdracht tot een goed einde te kunnen brengen (de pedigree van deze Libourne hier). Hij vloog dankzij inzet en klasse het broodnodige laatste punt huiswaarts met nog maar eens een topprijs : de 116° nationaal op deze Narbonne en zo was de titel oververdiend binnen voor de ex-politieagent Marnix Leutenez.


Marnix Leutenez: kampioen van Belgie Grote  Fond 

PIPA wenst deze echte hobbyspeler en liefhebber van het zware werk van harte proficiat met de titel van Nationaal Kampioen KBDB grote fond 2019.