Derby Arona-Tenerife: nieuw en ambitieus project met grotere loft, streekmuseum, hotel en wijndomein

Op 28 maart 2020 vindt op het Canarische eiland Tenerife de 15e final race plaats van de bekende Derby Arona. Het is meteen ook de laatste wedstrijdvlucht voor de huidige loft.

José Ledesma, de bezieler van ’s werelds grootste overzeese duivencompetitie, maakte zopas de plannen bekend van zijn totaal nieuw en ambitieus project van zijn Derby Arona: een nieuwe loft met meer en ruimere hokken met bovendien een streekmuseum, hotel en wijndomein.

De gronden – zowat 30.000 vierkante meter op nauwelijks 5 kilometer van de huidige loft – zijn aangekocht, een investering van 200.000 euro; het terrein is gebruiksklaar gemaakt en omheind, goed voor een kostprijs van 100.000 euro. De bouwplannen zijn helemaal klaar. José Ledesma, met aangeboren zakelijk instinct, toont ons de plannen en kan zijn enthousiasme daarover niet verbergen.


De plannen voor het nieuwe Derby Arona ogen indrukwekkend.


Het grondplan van de eigenlijke nieuwe loft.

Zowat 3 maanden geleden legde hij de plannen van “The Loft Project + Offices” ter goedkeuring voor aan het stadsbestuur van Arona in Tenerife. “We hebben duidelijk nog groeipotentieel. Het stadsbestuur is ons project zeker genegen, maar in zuiderse landen neemt zoiets nogal wat tijd in beslag. Daarom beginnen we in eerste fase met de bouw van de loft zelf om de duiven voor het seizoen 2020-2021 te spelen. Het gaat om grotere en ruimere hokken, waarbij dan in een tweede fase een streekmuseum, wijngaarden en een hotel komen. Ideaal om duivenliefhebbers van over heel de wereld naar hier te halen voor de gedroomde ‘pigeon-holiday’. Aan de huidige Derby Arona nemen liefhebbers van 37 landen deel.”


José Ledesma is de bezieler en manager van Derby Arona Tenerife.

José Ledesma is van kindsbeen af geïnteresseerd in duiven, maar pas op zijn 30ste ontdekte hij wedstrijdduivensport. De interesse sloeg om in een passie die hem fascineert in al zijn aspecten, van het gewone spel tot de zoektocht naar de betere duiven, die de hardste weersomstandigheden aankunnen en over zee naar de loft vliegen. Samen met zijn familie bouwde hij in Tenerife de Derby Arona uit tot een modern complex in het zuiden van Tenerife, waar een deel van de ruwe grond wordt ingepalmd door bananenplantages.

In koers

Op dit ogenblik zijn er nog een kleine 2.000 duiven in koers. “Het is een harde competitie, overzee, wind, hitte,.. om maar te zwijgen over de voortdurende dreiging van de roofvogels,” zegt Ledesma, terwijl hij een video toont van een lossing, waarbij de duiven door twee roofvogels worden aangevallen. Het hele pak duiven duikt naar beneden, tot op nauwelijks 20 centimeter van het zeewater. Een ijzingwekkend schouwspel.


De final race wordt gelost op het eiland Fuerteventura.

Op 28 maart 2020 vindt de 15e en laatste final race plaats van de Derby Arona op de huidige locatie. Daarna begint voor José Ledesma en zijn uitgebreide ploeg medewerkers en agenten een nieuwe, grootse uitdaging op Tenerife.