Internationale vluchten blijven Limburgse liefhebbers bekoren

In 2019 korfde Limburg 4.758 duiven in op de 7 internationale vluchten, gemiddeld 680 duiven en 113 liefhebbers per vlucht. Voor Barcelona en Agen was de belangstelling het grootst met resp. 1.174 en 1.118 duiven.

De Limburgse Fondclub maakte die cijfers zopas bekend. Ze geven een goed idee van het fondgebeuren, dat duidelijk op een aantal fervente aanhangers kan blijven rekenen.

In Limburg konden in 2019 de liefhebbers terecht in zeven inkorflokalen voor de internationale vluchten: Bree, Lanaken, Maaseik, Sint-Truiden, Sint-Lambrechts-Herk, Tongeren en Zonhoven. Voor Barcelona werd in alle lokalen ingekorfd. In Maaseik, Sint-Lambrechts-Herk, Tongeren en Zonhoven werden alle vluchten ingekorfd, maar voor Bree was dit beperkt tot Barcelona en Narbonne. Sint-Truiden korfde dan weer alleen Pau niet in. In Lanaken stopte het internationale seizoen op bevel van de KBDB na het bekend raken van het fraudegeval J.B.
Ondanks die ongelijke verdeling slaagde de Limburgse Fondclub erin om een duidelijk beeld te geven over het gebeuren van de zware fond in de provincie.


Roger Bos, voorzitter van de Limburgse Fondclub.

Als voorzitter van de Limburgse Fondclub is Roger Bos al jaren begaan met de gang van zaken en de toekomst van de ‘fond in Limburg’. Het is dan ook een prestatie om dat overzicht 2019 in cijfertaal en tabellen te gieten.

Meest in trek bij de ‘fondmannen’ waren de lokalen van Tongeren, Sint-Lambrechts-Herk en Maaseik met gemiddeld 32 - 25 - 17,6 liefhebbers per vlucht. Tongeren mag uitgeroepen worden tot het meest succesvolle inkorflokaal met gemiddeld 200 duiven en 35 liefhebbers per vlucht. De liefhebber van de zware fond trekt gemiddeld met zes duiven naar het lokaal, een aantal dat uiteraard veel kan verschillen: in Sint-Lambrechts-Herk zijn er dat minder dan 5 per liefhebber, en in Sint-Truiden bijna 8.

Lanaken en Herk

Afgelopen jaar was er heel wat d te doen in verband met het lokaal in Lanaken. Daar werd liefhebber Jean B. uit Lanaken betrapt op fraude. Dat gebeurde in de marge van de nationale vlucht Limoges II (650 km) op 5 juli. Op initiatief van de KBDB werd een grondige controle uitgevoerd waaruit bleek topduif BE-17 5022207 niet in de korf zat. De liefhebber én het lokaal werden meteen geschorst. Of Lanaken opnieuw duiven op de (inter)nationale vluchten mag inkorven, staat nog niet vast. De bestuursraad van de KBDB zal zich hierover uitspreken. Intussen heeft de vereniging een nieuw zeskoppig bestuur samengesteld, maar de schorsing blijft voorlopig van kracht.

De Eendracht Sint-Lambrechts-Herk stopt volledig met zijn activiteiten, zowel voor de snelheid en halve fond als voor de fondvluchten. Herk, opgericht in 1957, kende ee hoge vlucht, maar het bestuur trekt nu de stekker uit. De voorzitter had al eerder zijn ontslag meegedeeld. Gerard Vanholst, een van de vaandeldragers van de vereniging zegt: "Het was me allemaal te veel geworden. Ik ben in 1982 in het bestuur gekomen en nu uiteraard ontgoocheld in de gang van zaken. Dertien van onze leden uit Sint-Lambrechts-Herk zijn welkom in Alken. Dit jaar korfden nog gemiddeld 25 liefhebbers per internationale vlucht bij ons in. Maar nu is De Eendracht Sint-Lambrechts-Herk verleden tijd."

De Limburgse Fondclub en de Limburgse Fondmarathon vieren hun kampioenen op zaterdag 23 november in zaal Tentakel in Zonhoven. Aanvang: 16 uur.