De Limburgse gewesten bespreken geschillen tijdens aparte vergaderingen, op zoek naar provinciale consensus

Op 14 en 15 oktober houden de vier Limburgse gewesten (Midden, Oost, Zuid-Oost en West) hun gewestvergaderingen. Die bijeenkomsten zijn bedoeld om de aangesloten verenigingen hun specifieke grieven te laten formuleren.

De KBDB kan daarna de plannen toetsen op hun haalbaarheid, maar een provinciale consensus lijkt opnieuw niet haalbaar.

Over de gewestvergaderingen wordt in bepaalde kringen nogal eens lacherig gedaan. “De KBDB houdt toch geen rekening met wat daar wordt beslist,” zo klinkt het dan. Maar KBDB-secretaris Eric Dubois is het daar niet mee eens. “De gewestvergaderingen dienen om de concrete problemen en de kijk daarop te bespreken voor elk gewest. Alle verenigingen van de gewesten kunnen dan hun eigen grieven naar voren brengen. De KBDB kan bepaalde plannen aftoetsen op haalbaarheid,” zegt Dubois. Hij is van mening dat de liefhebbers in eigen kring vaak mondiger zijn dan op de algemene vergadering.

Zuid-Oost

Het gewest Zuid-Oost telt 17 verenigingen plus ook Gelmen, alhoewel daar dit jaar geen duiven zijn ingemand. De Vrede Tongeren-Rutten is de grootste vereniging met 62 hoklijsten. Tony Hubrechts: “De 1ste en 2de ronde maak ik zelf de gewestelijke snelheidsuitslagen voor Zuid-Oost, ik zie b.v. voor Chimay van 21 april 3.277 oude duiven van 207 deelnmers en 2.058 jaarse van 199 liefhebbers. Op Dizy van 12 mei zijn er 3.404 oude van 219 liefhebbers en 2.000 jaarse van 201 liefhhebbers, op Trélou van 18 mei zijn er 2.509 oude duiven van 192 liefhebbers en 1.528 jaarse van 172 liefhebbers. Wij hebben als vervoerder Bauwens en met hem hebben wij nog een akkoord voor de komende 4 jaar. Wij korven in plastiekmanden van hem in en bij de snelheidsvluchten gaan alle manden gelijk open door een trek aan de hendel. We zijn daar tevreden over. Het zaterdagspel is best oké, wij hebben daar geen klachten over gehoord. De lossingen op de snelheidsvluchten voor de jonge duiven is wel een probleem want er gaan veel jongen verloren door te grote lossingen, zelfs de Zuid-Oost lossing op de Belgiëvluchten is in het seizoen te groot.”

Midden

Op dit ogenblik telt het gewest Midden 20 maatschappijen met in totaal 700 leden. Secretaris “Vooral provinciale lossingen blijkt voor de liefhebbers een beter alternatief dan de huidige gewestelijke lossingen, met uitzondering voor de Belgiëvluchten bij de jonge duiven. Het programma van dit jaar met de zaterdaglossingen vinden de meeste liefhebbers goed. Zaterdag lossen, lost ook veel problemen op voor lokalen en hun helpers. Het is niet ideaal maar zoals je ziet lukt het wel. Met zondaglossingen zouden er wel eens uitmakers afhaken,” zo klinkt het bij Midden.

De Limburgse Verzendingsdienst zorgt voor het vervoer van de duiven. Het bestuur van Midden ijvert ervoor om zo groot mogelijke wedvluchten te krijgen met veel duiven en te concurreren met andere provincies. “Er is voor elk wat wils,” zegt een bestuurslid. “Alle liefhebbers krijgen de kans om gratis om mee te doen. Het kost niets en als je niet akkoord bent, bekijk dan die uitslag niet en kijk alleen naar je maatschappij of kleiner samenspel.”

Oost

Het gewest Oost telt ongeveer 300 leden, verspreid over 12 verenigingen: De Pijl Bilzen, De Kanaalduif Bilzen, Boorsem, Dilsen, Lanaken, Lanklaar, Maaseik, Mechelen aan de Maas, Neeroeteren, Opgrimbie, Ophoven en Stokkem. Voorzitter Eric Moors: “De vervoerder blijft vooralsnog de Limburgse verzending. Het vluchtprogramma zorgt voor eeuwige discussies. Wij willen oostelijker lossen (eigenlijk het vluchtprogramma van Zuid-Oost). West wil westelijker lossen, en de Verzending zelf wil liefst zo kort mogelijk lossen zodat ze minder ver moeten rijden. Het zaterdagspel is over het algemeen goed verteerd. Door de meerderheid als positief ervaren.”
En verder: “Het vitesse- en hafospel in gewest Oost is een probleem. Door de westelijk gelegen lossingsplaatsen en de massa van West en Midden bij provinciale lossingen komen de duiven hier steeds uit het westen tot noordwesten toe, iedereen klokt ongeveer gelijk en de grootste afstand wint.”

West

Bij West is de geplande vergadering uitgesteld. Voorzitter Jean Hulshagen: “We hebben nu afgesproken dat we vooraleer te communiceren naar de buitenwereld eerst al onze leden gaan samenroepen en hen eerst de kans geven om te reageren. Deze samenkomst gaat door op zaterdag 12 oktober. Er waren geen grote discussiepunten en momenteel kunnen de maatschappijen op basis van een vragenlijst hun leden polsen.” Momenteel zijn er in ons samenspel West 11 verenigingen: Hechtel-Overpelt-Hamont-Lommel-Oostham-Paal-Beringen-Heusden-Lummen-Halen-Donk. Daarnaast is er nog Schakkebroek die niet meegaan met ons spel net als Tessenderlo en Kwaadmechelen. Enkele keren per jaar sluiten ze wel aan zoals Tessenderlo voor derbyvlucht en Schakkebroek voor de kankervlucht: zij noemen dat dan WEST PLUS.”

De KBDB maakt gebruik van de gewestvergaderingen half oktober om de hoklijsten te verdelen, tenminste indien ze beschikbaar zijn.